Ko darīt, ja Tevi moka svīšana?

Ko darīt, ja Tevi moka svīšana?

24. Jul 2017, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Slapjas paduses visnepiemērotākajā laikā - lai gan svīšana ir dabīgs process, pastiprināta sviedru izdalīšanās sagādā gan fizisku, gan emocionālu diskomfortu. Ko darīt? Atbild psiholoģe Jolanta Cihanoviča un plastikas ķirurgs Tālivaldis Krūmiņš.

"Pastiprinātai svīšanai var būt gan medicīnisks, gan psiholoģisks iemesls. Bieži svīšana ir saistīta ar emocijām, ko piedzīvojam, piemēram, uztraukums, bailes, bažas. Ja svīšana ir pēkšņa, iepriekš nav tikusi novērota, tas var būt saistīts ar kādu neparastu situāciju, emocionālo stāvokli, kurā cilvēks nonāk. Arī tad, ja cilvēks dzīvo pastāvīgā stresā, viņam var būt novērojama pastiprināta svīšana. Turklāt, ja šī problēma cilvēkam rada diskomfortu, stress var kļūt arvien lielāks," Sieviešu Klubam skaidro psiholoģe Jolanta Cihanoviča.

Lai meklētu risinājumus, būtiskākais ir saprast tieši pastiprinātās svīšanas cēloņus. Noteikti ir svarīgi pārbaudīt vai cēlonis ir medicīnisks un, ja tā, sekot ārsta norādījumiem, lai to izārstētu, jo svīšana var būt sekas kādai saslimšanai. Gadījumā, ja svīšana jau ir kā sava veida saslimšana, vai tā, piemēram, ir iedzimta, jāmeklē sev piemērotākie risinājumi cīņai ar svīšanu. Savukārt, ja cēlonis ir psiholoģisks, arī tad nepieciešams parūpēties par sevi, iespēju robežās mēģināt nodrošināt sev stabilitāti un drošību, rūpēties par sevi.

"Galvenais būtu apzināties, ka šī problēma nav tāda, par kuru jākautrējas un jānoslēdzas sevī, bet gan ir jādodas meklēt risinājumu, kas katram cilvēkam var būt savs," norāda Jolanta.

Plastikas ķirurgs Tālivaldis Krūmiņš Sieviešu Klubam stāsta, ka svīšana ir īpašība, kas piemīt visiem cilvēkiem, bet tomēr ir arī katra individuāla īpatnība. Ar svīšanu cilvēks regulē ķermeņa temperatūras attiecību pret āra temperatūru. Tas notiek ne tikai karstā laikā, bet arī nervozitātes un uztraukumu gadījumā. Viena no spilgtākajām vietām, kur var izpausties pastiprināta svīšana, ir paduses, jo tajās lielā koncentrācijā atrodas sviedru dziedzeri. Ar šo problēmu cilvēki normāli cīnās ar ikdienas higiēnas prasību ievērošanu, tomēr ir gadījumi, kad svīšana ir tik izteikta, ka tas nepalīdz.

Šobrīd Latvijā un pasaulē kā populārākā un iedarbīgākā metode tiek izmantota botulīna toksīna preparāta injicēšana zem ādas. Preparāts rada impulsa pārvades bloku un pa nervu ceļiem impulss nonāk līdz sviedru dziedzerim, tā darbību samazinot. Tomēr tas nenozīmē, ka process tiek bloķēts un svīšana nenotiek. Arī pēc šīs procedūras cilvēkam ir jāievēro personīgās higiēnas ievērošana, gan pietiekami bieži mazgājoties, gan lietojot dezodorantus, jo sviedru dziedzeri vēl joprojām ir atvērti, tikai to darbība normalizēta.

Pati procedūra ir salīdzinoši vienkārša. Botulīna toksīna injicēšana notiek tieši ādā, pirms tam to atsāpinot. Katram pacientam tiek noteikt individuāla, viņam nepieciešamā deva, no kā noteikti atšķiras arī procedūras cena. Viens no saprotamākajiem parametriem ir kaut vai laukuma lielums, kuru nepieciešams pārklāt, kas noteikti atšķiras vīriešiem un sievietēm. Katram ārstam, protams, ir savs stils kādā veidā šo procedūru veikt, bet par minimālo dūrienu skaitu tiek uzskatīti 3, kas var sasniegt pat 12 dūrienus vienā padusē. Procedūra ir nedaudz jūtīga, tomēr dūrieni tiek veikti ar ļoti smalku adatu, ir īslaicīgi un pašam injicēšanas procesam nepieciešamas vien dažas minūtes.

Preparāta iedarbība ir individuāla, bet tā nav momentāna. Pirmajām iedarbības pazīmēm noteikti būtu jāparādās jau nākamajā dienā un minimālais iedarbības laiks ir 3 mēneši, bet vidēji svaiguma un sausuma sajūta saglabājas pat 4 – 8 mēnešus. Pēc tam efekts mazinās pakāpeniski, bet, kad pastiprinātā svīšana novērojama tik pat izteikti kā sākotnēji, nepieciešams procedūru veikt atkārtoti.

Teorētiski preparātu injicēt iespējams jebkurā vietā, bet, protams, ka visu ķermeni ar to nenoklāsim, tādēļ tas tiek darīts problemātiskākajās zonās, kas ir vistraucējošākās un vienlaicīgi tajās iespējams injekcijas veikt.

Arī pēdas un plaukstas ir tās vietas, kuras bieži rada raizes saistībā ar pastiprinātu svīšanu, tomēr tās ir ļoti jūtīgas, tādēļ tām procedūra tiek veikta retāk. Ir gadījumi, kad tas var būt būtiski profesijai, piemēram, dejotājam, kura partnere var izslīdēt no satvēriena vai pianistam, kuram roku svīšana var radīt problēmas. Tad, protams, cilvēki veic šīs procedūras.

Kā Tu cīnies ar svīšanu?