Klāt Ziemassvētku gaidīšanas laiks!

Klāt Ziemassvētku gaidīšanas laiks!

29. Nov 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jau šo svētdien būs klāt 1. advente, kad katrā mājā uz galda tiks iedegta pirmā svece adventes vainagā. Adventa laiks ir Ziemassvētku gaidīšanas laiks, kas sākas no ceturtās svētdienas pirms Ziemassvētkiem. 

Adventa laiks tiek saistīts ar gavēni, mieru, klusumu un pārdomām. Šajā laikā no egļu zariem pītajā adventes vainagā tiek dedzinātas četras sveces, pa vienai katras gaidīšanas nedēļas svētdienā.

 Adventa laikā vienmēr ir 4 svētdienas, kā arī 4 pilnas nedēļas.

Kristīgajā pasaulē katrai Adventes svētdienai ir sava pamattēma, kas ved tuvāk Ziemassvētku nakts noslēpumam:

1.svētdiena: Adventa vainagā tiek iedegta pirmā svece, sākas “atmošanās”un tuvošanās gaismai;

2.svētdiena: Svētie Raksti aicina uz samierināšanos, izlīgšanu un atvērtību;

3.svētdiena: šajā laikā cilvēki tiek aicināti dzīvot garā un pacietībā;

4.svētdiena: grēku nožēlas laiks. Šajā laikā visa kristīgā pasaule gaida Kristus dzimšanu.

Adventes laika viens no galvenajiem simboliem ir vainags jeb aplis, kas apzīmē mūžības ritējumu un vienotību. To tradicionāli veido no mūžzaļiem priežu vai egļu zariem, kas simbolizē cerību un mūžīgo dzīvību.

Otrs neiztrūkstošs adventes simbols ir četras sveces, un katrā adventes svētdienā tiek aizdedzināta viena no tām, simbolizējot gaismas uzvaru pār tumsu. Luteriskajā baznīcā pirmā svece tiek dēvēta par pravieša sveci, simbolizējot cerību – Kristu. Otrā ir Betlēmes svece, apzīmējot aicinājumu uz pestīšanu. Trešā ir ganiņu svece – prieks. Bet ceturtā ir eņģeļu svece, kas simbolizē mīlestību.

Ir ierasts šo laiku uztvert kā gaišu domu, labu noskaņu pilnu. Mēs kļūstam mīļāki, sirsnīgāki un dodošāki.

Galvenais ieguvums, ko Advente ikvienam mums var dot, ir tie garīgie notikumi, kas notiek šajā laikā cilvēkā pašā, liekot uzplaukt mīlestībai pret dzīvi un apkārtējiem nevis uz četrām nedēļām, bet visas dzīves garumā.