Šī recepte nav svaigi gatavota.Torti gatavoju vīram dzimšanas dienā,bet vēlējos padalīties ar Jums.Recepte ir tiešām vienkārša,bet reultāts varengards.Protams,prasa laiku,pacietību,bet tas ir to vērts.
Sastāvdaļas 24cm diametra formai:
600g krēmsiers -klasiskais
150ml saldais krējums
3 olu dzeltenumi un 1 baltums
150g cukurs
1 citrona miziņa un 1 tēj.k citrona sula
1/2 vaniļas pāksts vai vaniļas cukurs
250g cepumi
100g sviests
80g mandeles
Dekorēju ar mandeļu skaidiņām , melno šokolādi,putukrējumu,svaigiem ķiršiem un piparmētra lapiņām.
Gatavojam pamatni:
Apgrauzdējam mandeles,atdzesējam un sablenderējam miltos.
Cepumus sablenderējam smalkās drupačās,iemaisam mandeļu miltus.
Pievienojam izkausētu sviestu,izmaisam,līdz viss viendabīgs.
Cepamtraukā apakšā liku cepamo papīru,jo formai neņemas nost malas,arī sānus nodrošināju ar cepamo papīru.
Liekam cepumu massu,izlīdzinam ar augstām maliņām.
Cepam iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 180 grādiem ap 10 minūtēm,atdzesējam.
Gatavojam siera massu:
Visiem produktiem ieteicams būt istabas tempertūrā pastāvējušiem kādu laiciņu.
Cukuru sablenderējam pūdercukurā,vai uzreiz izmantojam pūdercukuru.
Svaigo sieru maisam kopā ar pūdercukuru,citrona miziņu,citrona sulu,vaniļu.Maisam ar dakšiņu vai putojamo slotiņu.Neputojam.
Pa vienam iemaisam olas dzeltenumu un arī baltumu,pēc katra dzeltenuma kartīgi izmaisam līdz viendabīga massa.
Beigās iemaisam saldo krējumu.maisam lēnām līdz viendabīga konsistence.
Lejam uz cepumu pamatnes.
Cepamtrauku liekam citā traukā,kur jau ieliets karsts ūdens.Siera kūka cepas ūdens peldē,lai vienmērīga tempertūra būtu.
Papildus vēl es virsu apklāju ar forliju.
Liekam iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 180 grādiem uz 1 stundu.Ik pa laiciņam uzmetu aci vai ūdens nav iztvaikojisja kas pielejam papildus.
Pēc stundas noņēmu foliju un cepu vēl 30 minūtes vēl samaziot tempertūru.
Gatavību nosakām pakustinot cepamtrauku,siera kūkas konsistence stingra,vienīgi vidus nedaudz trīc kustinot.
Izslēdzam uguni un atstājam cepeškrāsnī uz stundu ar atvērtam durtiņām.
Ļaujam kūkai atdzist.
Apklajam ar pārtikas plēvi,liekam ledusskapī.
Ledusskapī turam pāris stundas,vismaz 5.Manējā kūka nostāvēja veselu nakti.
Nākošais visgrūtākais izņemt kūku no formas,kā nekā formai malas neņemas nost.
Nedaudz nobraukam ar nazi gan sāniem,atstājot pārtikas plēvi un apgāžam uz kāda šķīvja.
Tad apgāžam atpakaļ uz cita šķīvja.Nedaudz problēmas bija ņemot ārā,bet defektus paslēpsim dekorējot.
Sānu malas apsmērējam ar kaut ko lipīgu,kā manā gadījumā vārīts iebiezinatais piens un tad apberam ar grauzdētām mandeļu skaidiņām.
Aplejam ar izkausētu šokolādi,izdekorējam ar ko vēlamies un liekam ledusskapī.
Sanāca tīri neko,man jau patīk.
Kūkas svars ap 1,5kg.
Kūku paniedzam tikko no ledusskapja.
Mmmm.......
Maiga,krēmīga,ļoti trekna,bet ļoti garda......
Tā kā kūka ir trekna,tad sanāk pacienāk 16 personas.
Pēc šīs receptes? Tad varbūt sviests bja vairāk,un kādi cepumi tika izmantoti?
Jā, 33 ,vīram dzimšanas dienā!