Ķirbja pīrāgs-diētiska versija

Ķirbja pīrāgs-diētiska versija

05. Oct 2015, 08:56 taschinka taschinka

 Sastāvdaļas mīklai :

75g rudzu milti
75g auzu pārslu vai pilngraudu milti
50g valrieksti
5g cepamais pulveris
5 g cukurs
šķipsniņa sāls
35g eļļa
35g ūdens

Pildījums:

500g ķirbis, bez mizas
200g bezpiedevu jogurts
3 olas
25g kukurūzas ciete
75g brūnais cukurs,bet vēl  viens variants kā esmu gatavojusi,cukuru aizstāju ar sablenderētām datelēm
1 tēj.k kanēlis
1/4 tēj.k malts ingvers
1/4 tēj.k malts muskatrieksts
maltas krustnagliņas naža gals

Gatavojam pildījumu:


Ķirbi sagriežam,liekam gatavoties.Var cepeškrāsnī,var katliņā,kā kuram ērtāk.Es daru tā,ja man cepeškrāsnī kaut kas gatavojas,tad cepu cepeškrāsnī.Trauku apsedzu ar vāku vai foliju un 20 minūtēs gatavs.Bet speciāli cepeškrāsni nedarbinu dēļ maza daudzuma ķirbja,tad lieku katliņā,ar kādu ēdamkaroti ūdeni un zem vāka sautēju uz mazas uguns.Tā pat būs ātrak kā cepeškrāsnī.

20151005083550-54855.jpg

 

Sablenderējam.Ja cukura vietā izvēlamies dateles,tad šajā posmā arī kopā ar ķirbi sablenderējam.

20151005083629-60677.jpg

 

Mīkla:
Riekstus vēlams apgrauzdēt un tad sablenderēt.Blodā beram visas sausās sastāvdaļas.Pielejam eļļu un ūdeni,samīcam mīklu. 

20151005084012-47481.jpg

 

Mīklu izrullejam aptuveni 3mm biezumā un liekam formā.Mīkla nav ellastīga,tādēļ visas plaisas salipinam,izlīdzinam.

20151005084035-47827.jpg



Uzliekam cepamo papīru ar zirņiem,vai kā es uzliku foliju,lai mīkla cepoties nepiepūšas nevienmērīgi,lai saglabājas forma.Cepam iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 180 grādiem ap 10 minūtēm.

20151005084253-49931.jpg


Izņemam no cepeškrāsns ļaujam padzist un tad lejam pildījumu:


20151005084341-11242.jpg


Samaisam viegli blenderī visas pildījuma sastāvdaļas,lai ir vienmērīga massa,bet pēc iespējas bez gaisa burbulīšiem.
Cepam ap 180 grādiem ap 30 minūtēm. Cepeškrāsni izslēdzam,bet pīrāgu atstājam vēl uz 15 minūtēm.

20151005084554-26685.jpg


Izņemam,pārklajam ar pārtikas plēvi.

20151005084715-99735.jpg


Kad pīrāgs atdzisis paturam  leduskapī pāris stundas,tad tas būs vel gardāks.

20151005084726-17154.jpg

 

Dekorējam ar trafaretu,kakao,kanēlis.

20151005084839-16558.jpg

 

Vai varbūt pūdercukurs,vaniļa.

20151005084912-23836.jpg

20151005084929-52425.jpg

 

Ļoti maigas garšas,bet ar izteiktu aromātu,jo ķirbis lieliski iet kopā ar rudzu miltiem,valriekstiem.Pats par sevi saprotams,ka kanēlis un muskatrieksts ir tieši vietā. Arī eksperiments ar datelēm ir super,mazāk cukura,bet tik pat saldi un gardi.

20151005085126-58043.jpg

 

20151005085136-80519.jpg

 

Varu piemest vēl ķirbja mērcītes recepti,kas der ne vien šim pīrāgam.

Vārītu ķirbja biezeni samaisam ar apelsīnu esenci vai apelsīnu miziņām -aromātam,pievienojam pūdercukuru tik,lai mērcīte ir bieza. Patura ledusskapī,lai ievelkas.

20151005085323-55564.jpg

 

Mmmm,kas par rudens gardumu.

20151005085349-66266.jpg