Sastāvdaļas mīklai :
75g rudzu milti
75g auzu pārslu vai pilngraudu milti
50g valrieksti
5g cepamais pulveris
5 g cukurs
šķipsniņa sāls
35g eļļa
35g ūdens
Pildījums:
500g ķirbis, bez mizas
200g bezpiedevu jogurts
3 olas
25g kukurūzas ciete
75g brūnais cukurs,bet vēl viens variants kā esmu gatavojusi,cukuru aizstāju ar sablenderētām datelēm
1 tēj.k kanēlis
1/4 tēj.k malts ingvers
1/4 tēj.k malts muskatrieksts
maltas krustnagliņas naža gals
Gatavojam pildījumu:
Ķirbi sagriežam,liekam gatavoties.Var cepeškrāsnī,var katliņā,kā kuram ērtāk.Es daru tā,ja man cepeškrāsnī kaut kas gatavojas,tad cepu cepeškrāsnī.Trauku apsedzu ar vāku vai foliju un 20 minūtēs gatavs.Bet speciāli cepeškrāsni nedarbinu dēļ maza daudzuma ķirbja,tad lieku katliņā,ar kādu ēdamkaroti ūdeni un zem vāka sautēju uz mazas uguns.Tā pat būs ātrak kā cepeškrāsnī.
Sablenderējam.Ja cukura vietā izvēlamies dateles,tad šajā posmā arī kopā ar ķirbi sablenderējam.
Mīkla:
Riekstus vēlams apgrauzdēt un tad sablenderēt.Blodā beram visas sausās sastāvdaļas.Pielejam eļļu un ūdeni,samīcam mīklu.
Mīklu izrullejam aptuveni 3mm biezumā un liekam formā.Mīkla nav ellastīga,tādēļ visas plaisas salipinam,izlīdzinam.
Uzliekam cepamo papīru ar zirņiem,vai kā es uzliku foliju,lai mīkla cepoties nepiepūšas nevienmērīgi,lai saglabājas forma.Cepam iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 180 grādiem ap 10 minūtēm.
Izņemam no cepeškrāsns ļaujam padzist un tad lejam pildījumu:
Samaisam viegli blenderī visas pildījuma sastāvdaļas,lai ir vienmērīga massa,bet pēc iespējas bez gaisa burbulīšiem.
Cepam ap 180 grādiem ap 30 minūtēm. Cepeškrāsni izslēdzam,bet pīrāgu atstājam vēl uz 15 minūtēm.
Izņemam,pārklajam ar pārtikas plēvi.
Kad pīrāgs atdzisis paturam leduskapī pāris stundas,tad tas būs vel gardāks.
Dekorējam ar trafaretu,kakao,kanēlis.
Vai varbūt pūdercukurs,vaniļa.
Ļoti maigas garšas,bet ar izteiktu aromātu,jo ķirbis lieliski iet kopā ar rudzu miltiem,valriekstiem.Pats par sevi saprotams,ka kanēlis un muskatrieksts ir tieši vietā. Arī eksperiments ar datelēm ir super,mazāk cukura,bet tik pat saldi un gardi.
Varu piemest vēl ķirbja mērcītes recepti,kas der ne vien šim pīrāgam.
Vārītu ķirbja biezeni samaisam ar apelsīnu esenci vai apelsīnu miziņām -aromātam,pievienojam pūdercukuru tik,lai mērcīte ir bieza. Patura ledusskapī,lai ievelkas.
Mmmm,kas par rudens gardumu.