Karstais dzēriens Chai Latte – garšvielu vētra kafijas krūzītē

Karstais dzēriens Chai Latte – garšvielu vētra kafijas krūzītē

08. Mar 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kopš karstā dzēriena Chai Latte popularitāte pārkāpusi savas dzimtenes robežas Indijā, saldi pikantās garšas iekarojušas garšas kārpiņas visā pasaulē. Šī garšīgā melnā tēja, kas bagātināta ar pikantām, sildošām un eksotiskām garšvielām, apvienojumā ar karsētu pienu, nu sacēlusi vētru arī Latvijas karsto dzērienu krūzītēs. Par tik tradicionālās melnās tējas ne tik ierasto “ampluā” un popularitātes kāpumu Latvijā stāsta Narvesen kafijas eksperts Vilmārs Vjakse un Apsara tējas meistars Andris Purviņš.

Garšvielu tēja

Chai Latte karstais dzēriens, pazīstams arī kā Masala Chai, nāk no Indijas un ir šīs valsts populārākais tējas dzēriens. Kā skaidro Apsara tējas meistars Andris Purviņš, Hindu valodā “masālā chī” nozīmē garšvielu tēja.

“Tējas un garšvielu sajaukums tika radīts pagājušā gadsimta Indijā kā „tautas dzēriens”, pretstatā britu piekoptai tējas tradīcijai. Tomēr, neskatoties uz kluso protestu, galvenie tējas pagatavošanas elementi nāk tieši no britu tējas galda. Chai Latte  tiek pievienots piens vai piena pulveris, atkarībā no reģiona vai ekonomiskajiem apsvērumiem. Kā likums šai tējai tiek pievienotas dažādas garšvielas, bet to sastāvs un proporcijas mainās atkarībā no gatavotāja gaumes un no reģiona īpatnībām,” stāsta Andris Purviņš.

Kamēr Indijā dzēriens bieži tiek tirgots uz ielas un ir klasisks “tautas dzēriens”, pasaulē un arī Latvijā tas iemantojis populāra, pat stilīga karstā dzēriena pozīciju, kas turklāt rotā katra mūsdienīga Instagram lietotāja dzīvesstila “sienu”. “Tēmturis #Chailatte sociālajā tīklā Instagram izmantots vairāk nekā 391 tūkstoti reižu. Chai Latte ir kļuvis par sava veida ikdienišķu iespēju sevi palutināt, tā ir jauna tējas pieredze,” novērojumos un pasaules tendencēs dalās Narvesen kafijas eksperts Vilmārs Vjakse.

Garšas kārpiņām arī mūsu platuma grādos

Tēja un asas garšvielas jau izsenis raksturīgas Indijai, turklāt pamatā tam ir pavisam praktiski apsvērumi. Kā stāsta tējas meistars, ņemot vērā Indijas vietējo augu daudzveidību un klimatiskos apstākļus, kuri nosaka, ka tikai spēcīgie garšaugi rada pietiekošu balansu gremošanas sistēmā, lai pretotos dažādām saslimšanām, kuras saistītas ar pārtikas uzņemšanu ne pārāk tīrā vidē, melnajai tējai ar spēcīgajām garšvielām Indijā tiek piedēvēta teju dziednieciska iedarbība.

Pavisam citi apsvērumi veicinājuši Chai Latte popularitāti Latvijā. “Šajā tējas dzērienā nav ne grama kafijas. Piens nodrošina uzturvērtības un mazina izsalkumu, bet pievienotās garšvielas nodrošina enerģiju, tādēļ krēmīgi gardais melnās tējas un piena dzēriens ar kanēli, krustnagliņām, kardamonu, ingveru un medu ir ļoti iecienīts aktīvo cilvēku ikdienā un līdz ar martu Chai Latte būs nogaršojamas arī Narvesen veikalos visā Latvijā,” stāsta Ilmārs Vjakse.

Tējas meistars Chai Latte piešķir arī nostalģisku nozīmi. Pēdējos gados cilvēki no Latvijas arvien biežāk apmeklē Āziju, tur iepazīstoties ar vietējām tradīcijām, ēdienu un dzērienu gatavošanu un spēcīgo garšvielu buķeti. Atgriežoties no ceļojuma, laiku pa laikam gribas atsaukt tā brīža sajūtas, tāpēc Chai Latte, pagatavots pēc Āzijas metodēm, ir neliels, bet patīkams veids kā piedzīvoto atcerēties arī aktīvās ikdienas skrējienā.