Kāpēc vakcinācija pret dzemdes kakla vēzi tiek veikta 12 gadu vecumā?

07. May 2013, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šis ir viens no biežāk uzdotajiem jautājumiem, ko dzirdam no meiteņu mammām saistībā ar vakcināciju pret HPV jeb dzemdes kakla vēzi.

Atbild bērnu, pusaudžu ginekoloģe Ilona Auziņa.

Kā atzīst eksperte, jautājums par 12 gadus veco meiteņu vakcināciju pret cilvēka papilomas vīrusu (HPV) jeb dzemdes kakla vēzi bieži apspriež, jo līdzcilvēki, ārsti ir pārāk maz izglītoti,lai zinātu,kāpēc nevajadzētu baidīties no šīs potes. „Šī ir viena no jaunākajām vakcīnām, kas ieviesta pie mums, un tā ir ieteicama,” uzskata bērnu un pusaudžu ginekoloģe Dr. Ilona Auziņa.

Vakcinācijas pamatojums un atteikšanās no vakcinācijas saistīts ar meiteņu seksuālām aktivitātēm, jo vecāki baidās, ka, veicot vakcināciju pirms pieaugušo dzīves uzsākšanas, tiek veicināta bērnu seksuālās dzīves uzsākšana agrā vecumā. Tomēr tie ir tikai pieņēmumi.

Kāpēc vajag veikt šo vakcināciju?

Vakcinācija ir ieteicama šajā vecumā, kad ir ārkārtīgi spēcīga imunitātes aktivitātes darbība, veidojot neskaitāmas antivielas pret ļaundabīgo saslimšanu. Un tādējādi meitenes organismā pirms dzimumdzīves uzsākšanas būs jau izstrādājušās antivielas, jo, kā zināms, uzsākot dzimumdzīvi, šis HPV vīruss var nokļūt sievietes organismā. Ne vienmēr vīruss rada dzemdes kakla vēzi, tomēr šī saslimšana parādās un progresē daudzos gadījumos.

„Ja vakcinācija ir veikta un ja saslimšana ir radusies, organisms ir gatavs pret šo saslimšanu cīnīties,” par vakcinācijas ietekmi stāsta bērnu ginekologs.

Kāda ir vakcinācijas kārtība?

Vakcinācijas kalendārā ir 3 potes: pirmā potes deva, tad otrā deva pēc diviem mēnešiem un pēc 5-6 mēnešiem – trešā. Pote tiek veikta augšdelma zemādā. Vakcināciju ir ieteicams iesākt mācību gada sākumā.

Vai vakcīnai ir blakusparādības?

Šī ir droša vakcinācija, ko atbalsta arī Pasaules Veselības organizācija.

Māmiņu Klubs