Kāpēc mājās gatavots ēdiens ir veselīgāks?

Kāpēc mājās gatavots ēdiens ir veselīgāks?

20. Feb 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai cik ērti un kārdinoši nebūtu sabiedriskās ēdināšanas iestāžu pusdienu piedāvājumi, ja vēlamies piekopt veselīgu dzīvesveidu, pašu mājās gatavotai maltītei ir liela nozīme ikdienas ēšanas paradumos. Jo biežāk varam to baudīt, jo labāk mūsu veselībai, uzskata uztura speciālisti. 

Protams, doties pusdienu pauzēs uz mājām, gatavot, ieturēt maltīti un atgriezties darbā, pagūstot to paveikt stundas laikā, lielākoties ir neiespējami. Tagad arī Latvijā ir pieejams parocīgs risinājums – maltīti iespējams ņemt līdzi uz darbu, maksimāli ilgi saglabājot ēdienu siltu un baudāmu!

Par to, cik tas ir ērti, kāpēc pašu gatavota maltīte ir tik nozīmīga mūsu veselībai un, kālab ir vērts tā pūlēties, aicinājām uz sarunu fitnesa treneri, zumbas instruktori un uztura speciālisti Agritu Rūsiņu, kurai ir daudzgadīga pieredze veselīga dzīvesveida popularizēšanā, lekciju un nodarbību vadīšanā gan Latvijas universitātē, gan sporta klubā “Smart Fitness”, uzņēmumā “Biroja fitness”, Babītes sporta kompleksā un citviet. Ar Agritas gaitām veselīga dzīvesveida veicināšanā plašāk var iepazīties viņas Facebook lapā.

Kāpēc mājās gatavots ēdiens ir veselīgāks?

Lai saprastu, kālab ir vērts pūlēties, gatavot un ņemt līdzi ēdienu no mājām, vispirms jānoskaidro tā priekšrocības. “Atbilde ir vienkārša - gatavošanas procesā mēs vairāk uzmanības pievēršam tam, kādus produktus izmantojam, kādas garšvielas lietojam, kā pagatavojam ēdienu,” skaidro Agrita. Respektīvi – mēs zinām visu par ēdiena saturu un, ja domājam par veselīgas pārtikas lietošanu uzturā, gatavojot izvēlamies veselīgas izejvielas, varam brīvi kontrolēt  pievienoto garšvielu, taukvielu un izejvielu daudzumu un kvalitāti.

Savukārt, sabiedriskās ēdināšanas iestādēs mēs ne vienmēr varam gūt pilnīgu pārliecību par visu produktu izcelsmi un ēdiena sastāvdaļām, turklāt pusdienu vietas, kur varam gūt absolūtu pārliecību par ēdiena sastāvdaļām ne vienmēr ir ērti sasniedzamas darba dienas pusdienlaikā.

“Kad šķietami nav kur paēst pusdienas, kas satur veselīgu un sabalansētu pārtiku, mūsu izvēle lielākoties tiek veikta par labu ātrajām uzkodām, kas uzturvērtības ziņā ir krietni nevērtīgākas, turklāt cenas ziņā nereti līdzinās augstvērtīgu produktu cenām,” situāciju skaidro uztura speciāliste.

Kāds ir risinājums?

Ļaudis, kas ikdienā piekopj veselīgu dzīvesveidu, nodarbojas ar sportu un seko līdzi tam, kas tiek lietots uzturā, nav jāpārliecina, ka pašu gatavota maltīte ir ļoti nozīmīga pareiza uztura sastāvdaļa. Arī gatavot viņi nav jāskubina, taču visbiežākā problēma, ar ko nākas saskarties ir ēdiena atdzišana.

“Arī man kā uztura speciālistei bieži vien ir par maz laika, lai atrastu piemērotu ēdināšanas iestādi vai doties gatavot, tāpēc es izvēlos operatīvāko, ērtāko un vienlaikus arī veselīgāko veidu kā tikt pie pašas mājās gatavotas maltītes. Es pusdienas allaž ņemu līdzi "Out for lunch" ēdiena termosā,” atklāj Agrita, piebilstot, ka šādā termosā ēdiens nezaudē siltumu un garšas īpašības, bet pats galvenais – tas tomēr ir pašas gatavots.

 Ņemot vērā Agritas pieredzi ēdiena baudīšanai no dažādiem termosiem. RITO piedāvāja viņai izmēģināt  vienu  no Pioneer sērijas ēdienu termosiem, kas latvijas tirgū ir jaunums, bet nu jau iegādājami visos mūsu veikalos. Kā Agritai gāja?

“Ēdiena termoss ir ērts, jo tam ir divi nodalījumi, līdz ar to varu kombinēt uzkodas vai salātus ar pamatēdienu.  Arī termosa tilpums ir pietiekams, lai paņemtu līdzi ēdienu vairākām ēdienreizēm. Bez tam ļoti liela priekšrocība likās tas, ka ēdienu iespējams ielikt un izņemt ar lielo servēšanas karoti! Šoreiz izvēlējos ikdienas gaitās ņemt līdzi plovu ar vistas fileju un papriku, kā arī olu uzkodas ar ķiršu tomātiem. Ar šādu izvēli uzturvērtības ziņā dienas laikā varu uzņemt pietiekamu daudzumu ogļhidrātu, olbaltumvielu un taukvielu, lai nodrošinātu organismu ar enerģiju un nepieciešamajām uzturvielām. Es uzskatu, ka neveselīgas uztura izvēles rodas izsalkuma rezultātā, tāpēc ir svarīgi, lai pa rokai būtu gan veselīgi našķi, gan veselīgs un gards ēdiens,” uzsver uztura speciāliste. Šobrīd, kad ārā ir patiešām auksts, biju priecīga, ka darbā bija iespēja tikt pie silta ēdiena neizejot ārā (smejas) 

Termosu funkcionalitātei ir liela un izšķiroša nozīme! Tai skaitā vākam ar īpašu izolāciju, kas ir viegli atverams, bet garantēs Jums drošības sajūtu - ka ēdiens nejauši nenokļūs somā, automašīnas salonā vai uz Jūsu darba galda.

20180220111103-65687.jpg  

Lūk arī visa jaunā Pioneer sērija, kuras klāstā atradīsiet gan ēdiena, gan dzēriena termosus

Apskatīt->>>