Kalcijs un D vitamīns var samazināt melanomas risku sievietēm

Kalcijs un D vitamīns var samazināt melanomas risku sievietēm

24. Oct 2013, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jaunākie Women's Health Initiative (WHI) pētījuma dati liecina, ka kalcija un D vitamīna lietošana samazina melanomas risku sievietēm, kas jau ir pārcietušas ādas vēzi un joprojām ir augsta riska kategorijā.

Šos atklājumus 2011. gada 5. februārī Amerikas Dermataloģijas akadēmijas 69. ikgadējās tikšanās laikā prezentēja Stanfordas Universitātes medicīnas skolas studente Terēza Fū (Teresa Fu).

"Par D vitamīnu un tā spējām samazināt risku saslimt ar vēzi, ir liela interese," saka Terēza Fū. "Zinātnieki ir pierādījuši, ka pelēm, trūkstot D vitamīnam, ir lielāka ādas vēža sastopamība. In vitro studijas ir parādījušas, ka ādas vēža šūnu augšana reizēm samazinās, ja tām pievieno D vitamīnu. Tādēļ mēs vēlājāmies noskaidrot, vai cilvēkiem, lietojot D vitamīnu un kalciju, samazinās risks saslimt ar ādas vēzi”.

T. Fū un viņas komanda analizēja WHI izpēti, kas pēc nejaušības principa 36 282 pēcmenopauzes vecuma sievietēm deva vitamīnu D un kalciju vai placebo, un sekoja viņām septiņus gadus, novērojot, vai šīs vielas var atvairīt saslimšanu ar resnās zarnas vēzi un gūžas lūzumu iespējamību.

Sievietes vecumā no 50 līdz 79 gadiem saņēma 1000mg kalcija un 400 IU D3 vitamīna devu vai arī placebo un regulāri sniedza atkaites par savu veselības stāvokli.

Stanfordas pētnieki meklēja datus, kas norādītu uz ādas vēža sastopamību divu veidu sieviešu grupās – kas pārcietušas (1) melanomas vēzi un (2) ne-melanomas formas ādas vēzi.

Pētnieki saskatīja būtiskas atšķirības abās apakšgrupās. Sievietēm, kas pārcietušas ādas vēzi (ne-melanomas formu), kalcija un D vitamīnu lietošana samazināja iespējamību saslimt ar melanomu gandrīz par 55%. Savukārt sievietēm, kas nebija slimojušas ar ne-melanomas formas ādas vēzi, nekonstatēja riska samazināšanos.

Atsevišķa WHI pētījuma datu analīze arī norādīja, ka sievietēm, kurām serumā bija zems D 25-hidroksivitamīna līmenis, pastāv augstāks melanomas risks.

"Šie atklājumi norāda uz iespējamu kalcija un D vitamīna nozīmi melanomas riska samazināšanā sievietēm, kas ir augsta riska zonā, jo ir pārcietušas ādas vēzi (ne-melanonmas formu)”.

"Pētījums neapstiprināja krūts vai resnās zarnas vēža riska samazināšanu. Tas parādīja tikai mērenu riska samazinājumu gūžas lūzumos. Tādēļ tas ir apbrīnojami redzēt signālus, ka tie [kalcijs un D vitamīns] patiesībā var samazināt melanomas risku, lai arī tikai sievietēm, kurām ir bijis ādas vēzis," viņa teica.

T. Fū piebilda, ka „tik daudziem cilvēkiem ir pamatšūnu un plakanšūnu vēzis un viņiem ir augstāks melanomas saslimšanas risks, tādēļ D vitamīns un kalcijs var būt noderīgs, lai aizsargātu no daudz nāvējošākās melanomas."

Medscape Medical News © 2011 WebMD, LLC

 

LIVOL® MONO EKSTRA Kalcijs Grūtniecēm

LIVOL® MONO EKSTRA KALCIJS Grūtniecēm ir speciāli izstrādātas kalcija kapletes ar augstu kalcija saturu sievietēm, plānojot grūtniecību, grūtniecības laikā, kā arī pēc dzemdībām, barojot mazuli ar krūti.

Satur augstu kalcija daudzumu papildinātu ar magniju, D3 un K vitamīniem, kas nepieciešami sievietes un gaidāmā mazuļa veselībai.

Kalcijs un magnijs ir nepieciešami normālai nervu sistēmas un muskuļu darbībai, piedalās šūnu dalīšanās un attīstībā, sekmē kaulu un zobu veselību; magnijs ir nozīmīgs kalcija vielmaiņā, nodrošina normālu elektrolītu līdzsvaru, sekmē normālu olbaltumvielu sintēzi, palīdz samazināt nogurumu un nespēku; D3 un K vitamīni veicina kalcija normālu uzsūkšanos un izmantošanu, palīdz uzturēt normālu kalcija līmeni asinīs un asinsreci, veicina normālu imūnsistēmas darbību.

LIVOL® MONO EKSTRA KALCIJS Grūtniecēm sastāvs ir speciāli izstrādāts, lai nodrošinātu organisma vajadzību pēc kalcija un D3 vitamīna, kā arī normālu kalcija – magnija līdzsvaru. Palīdz novērst vitamīnu un minerālvielu trūkumu organismā, palīdz uzlabot organisma dabīgās aizsardzības spējas. Labvēlīgi ietekmē sievietes un gaidāmā bērna veselību kopumā.