Kāju vēnu operācija bez nakšņošanas slimnīcā

Kāju vēnu operācija bez nakšņošanas slimnīcā

13. Apr 2017, 10:51 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai zināji, ka sievietes ar varikozo vēnu problēmu saskaras trīs reizes biežāk nekā vīrieši, jo sievietēm šo problēmu vairāk stimulē hormonālās izmaiņas organismā, kā arī grūtniecība, it īpaši spiediens dzemdību laikā?

Dažādi pētījumi liecina, ka ar kāju vēnu problēmām slimo gandrīz 80% sieviešu un visbiežāk šo problēmu cēlonis ir ilgstoši sēdošs vai stāvošs darbs. Par to, kas atstāj negatīvu ietekmi uz kāju vēnu veselību un kā ikviena sieviete pati laikus var rūpēties par savām kājām, uzzinājām, pateicoties ķirurgam - flebologam Dr.Mauriņam. Protams, tapa skaidrs arī, kādos gadījumos nepieciešama operācija, kā arī uzzinājām, kā norit kāju vēnu operācija, un ar ko jārēķinās, uz tādu dodoties.

Cik bieži sastopamas vēnu saslimšanas

Vidēji tādas ir 30% iedzīvotāju, bet, grūtniecības laikā tas mainās, jo mainās hormonālā situācija, lai būtu iespējams veiksmīgi iznēsāt bērniņu. Mainās zarnu darbības efektivitāte, tas pats notiek arī dzemdē un vēnās. Tas, kas normāli tonizē vēnas (gludā muskulatūra), tas vairāk atslābst, attiecīgi - palielinās vēnas, un, palielinoties grūtniecībai, palielinās puncis un tātad - vēdera spiediens, jo tiek saspiesti asinsvadi iegurnī. Ar grūtniecību saistīta varikoze ir ārkārtīgi daudz sievietēm. Ne tikai virspusējs tīklojums, kas jau parādās grūtniecības laikā līdz pat 60-70% sieviešu gaidību laikā. Protams, ir atšķirība - vai tā ir medicīniska problēma, vai tas ir vizuāli ne pārāk glīti. Ir reizes, kad paiet laiks, un viss izzūd.

Bet, ko darīt, ja neizzūd? Gadu pēc dzemdībām, kad sievietei ķermenis jau ir normalizējies, būtu jēga veikt sonogrāfiskus izmeklējumus. Arī pacienti paši redz, uz tehnoloģijām un zināšamām balstītas medicīnas, veidojas liela atšķirība, ko var redzēt pirms operācijas un pēc tam, kad operācija jau veikta, un tomēr - rētas nepaliek. Ir vēnas, ko operē, ir vēnas, ko izņem ārā. Protams, atšķiras arī kosmētiskais rezultāts pēc pirmās un otrās operācijas. Pateicoties ultrasonogrāfijai, ir iespējams precīzi apstrādāt vēnas, sekojot līdzi to veselības stāvoklim.

Viss tiek darīts vietējā anestēzijā, un dažkārt cilvēki baidās, ka operācija būs ilgstoša un sāpīga.  Māmiņa Kristīne klīnikā pavadīja kopumā 2 stundas, un vēnu problēmas tika sakārtotas stundas laikā. Iznākot no operācijas zāles, tajā pašā dienā var turpināt darboties, iet un celt mazuli.

Labākā profilakse, gaidību plānošanas laikā jau parūpēties par kāju veselību, nākot uz konsultāciju pie flebologa. Izmantojot pašreizējās tehnoloģijas, ir viegli visu diagnosticēt un ārstēt jau pirms grūtniecības. Pēc tam jau pastāv mazāks risks tikt pie vēnu veselības sarežģījumiem gaidību laikā. Vienmēr labāk un vieglāk ir ārstēt neliela izmēra vēnas, nekā pēc tam lielākas vēnas ar jau lielākiem sazarojumiem.

Kad jādodas nekavējoties pie ārsta:

  • Sāpes
  • Apsārtums ap vēnu
  • Kāju tūska
  • Vēna, kas ir pārāk labi redzama, izspiedusies

Ja ir varikozas vēnas, jādomā par kompresijas zeķu iegādi, pie tam, tās ir pieejamas ikvienai gaumei un stilam, atceroties par piemērota izmēra zeķēm. Tāpat kompresijas zeķes ieteicams vilkt arī uz dzemdībām un vismaz 3 mēnešus pēc dzemdībām, vadoties pēc izjūtām.

Ar kompresijas zeķēm tiek paātrināta plūsma dziļajās vēnās, tiek samazināta dziļo vēnu trombozes rašanās risks.

Kamēr sieviete ir gaidībās, kamēr viņa ir kopā ar bērniņu viņa pirmajā dzīves mēnesī, viņa var pat nepievērst uzmanību savam veselības stāvoklim. Protams, daba aizsargā sievieti, tā maina viņu, atkāpjas prioritāte attiecībā uz pašas skaistumu, fokusējoties uz bērniņu. Bet tad pienāk brīdis, kad bērniņš ir paaudzies, un sieviete pamana savas veselības problēmas.

Māmiņas Kristīnes pieredze

Vienīgais, kas liecināja, ka man bijusi šogad kāju vēnu operācija, ierodoties mājās, kājās man bija vēnu zeķes. Man skaistas kājas, bez veselības problēmām, bija līdz pirmajai grūtniecībai. Pēc pirmā bērniņa parādījās jau vēnu problēmas, kas progresēja. Kad iestājās otrā grūtniecība, atkal vilku vēnu kompresijas zeķes, ko darīju jau pirmajā grūtniecībā. Bet šajā reizē došanās uz klīniku bija neizbēgama, un pēc otrās grūtniecības jau bija nepieciešama reāla, ķirurģiska operācija ar palikšanu slimnīcā. To gan ļoti negribētos atcerēties. Bet ir arī rētas vēl pēc šiem 4 gadiem, kas liecina, ka operācija tomēr toreiz nebija tik veiksmīga, ko novērtēja arī ārsts tagad, kad pēc trešās grūtniecības atkal devos uz kāju vēnu veselības pārbaudi.

Tieši kājai, kurai tika veikta operācija pēc otrās grūtniecības, bija arī pašlaik situācija dramatiskāka. Bet šoreiz klīnikā nevajadzēja palikt pa nakti. Bija īsa konsultācija pirms operācijas, ar ultrasonogrāfiju apskatītas tika problemātiskās vietas, kas tika atzīmētas, un pašai atliek vien gulties uz galda, lai ļautos operācijai.

Jāatceras,  - katrā grūtniecībā potīšu apkārtmērs mainās, un attiecīgi, vienu reizi iegādātas zeķes nederēs nākošajā grūtniecībā un pat pēc konkrētās grūtniecības dzemdībām. Katru reizi būs nepieciešamas citas zeķes, kā bija arī ar mani. Pat uz dzemdībām vilktas tika citas.

Esiet veselas!

 

 

 

Māmiņu Klubs

ONLINE TV tapusi sadarbībā ar

 

20170407141241-72884.jpg