Kādēļ vīrietis ierokas darbos, kamēr jaunā māmiņa rūpējas par bērnu un mājas soli?

Kādēļ vīrietis ierokas darbos, kamēr jaunā māmiņa rūpējas par bērnu un mājas soli?

23. Nov 2015, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad ģimenē ienāk bērniņš, dažkārt sieviete ir tā, kura uzņemas visu atbildību gan par mazuli, gan mājas soli, kamēr vīrietis arvien vairāk pievēršas darbam. Kādēļ tā notiek jautājām psiholoģei Diāna Zandei, arī Māmiņu Kluba semināru pasniedzējai. 

„Šodien vīrieši mājās ir daudz vairāk nekā pirms divdesmit un trīsdesmit gadiem. Gan sievu grūtniecības laikā, gan pēcdzemdību periodā. Ļoti daudz tēvu izmanto arī bērnu kopšanas atvaļinājumu. Vienubrīd tas, protams, bija skaidrojams arī ar pabalstiem, kas deva iespēju izdevīgi sakārtot finansiālo situāciju,” norāda psiholoģe. 

Tomēr ne visi vīrieši izvēlas būt mājās, kopā ar sievieti un savu jaundzimušo bērniņu. Tam var būt vairāki iemesli.

Nereti, pēc bērniņa dzimšanas arī vīrieši piedzīvo pēcdzemdību depresiju un nomāktību. Viens no veidiem, kā tā izpaužas, ir darbaholisms.

„Pārmērīga aizraušanās ar darbu ir viens no vīriešu depresijas simptomiem. Vīrietis visbiežāk gan aizbildinās, ka viņam jāstrādā, lai varētu uzturēt ģimeni, lai gan patiesībā šādi viņš bēg prom no mājas dzīves, kur īsti nesaprot, ko darīt. Iespējams, viņš darbā glābjas no bērna, kurš raud, varbūt no nomāktās un nogurušās sievas. Pārsvarā jaunās māmiņas ir nogurušas!

Bieži saka – jaunā māmiņa sēž mājās ar bērnu. Patiesībā, daudz sēdēt viņai nemaz neiznāk! Tomēr daudziem vīriešiem joprojām šķiet, ka viņu sievas sēž mājās un bauda tādu kā atvaļinājumu, jo viņām nav jāiet uz darbu. Patiesībā ir tā, ka viņš pats no mājām laimīgi aizbēg uz darbu,” skaidro Diāna Zande.

Vēl viens iemesls, kādēļ vīrieši mēdz sevi noslogot darbā un izvairīties no būšanas mājās, ir nosodījums no sievietes puses.

„Dažkārt sievietes mēdz aizrādīt: „Tu ne tā bērnu mierini”, „Tu ne tā ar viņu spēlējies”. Tad, ja vīrietim piecas reizes pasaka „tu ne tā”, sestajā reizē viņš vienkārši nenāk mājās, jo nevēlas atkal dzirdēt, ka kaut ko izdarījis „ne tā”!

Arī šajā situācijā, kad ģimenē ienācis mazulis, pārim noteikti jārunā par to, kā mainīsies viņu dzīve, kurš par ko atbildēs, un kā viņi sadalīs rūpes par māju,” pārliecināta psiholoģe.

Māmiņu Klubs

Vai tavs partneris palīdz rūpēties par mazulīti un arī par mājas darbiem? 

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā