Kādēļ nav vēlama nekā nedarīšana?

Kādēļ nav vēlama nekā nedarīšana?

21. Dec 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ne visiem šajās saulainajās un siltajās vasaras dienās bija iespēja atrauties no darbiem un doties atvaļinājumā. Kāpēc cilvēka organismam tas vispār nepieciešams? Vai prātam ir vajadzīga nekā nedarīšana un ko sev nodarām, ja neatpūšamies, skaidro klīnikas Premium Medical neiroloģe Santa Ašmane.

Atvaļinājuma nepieciešamība atkarīga no cilvēka ikdienas noslodzes.

„Vienalga, vai cilvēks strādā pilnu darba laiku, vai viņa darbs ir sēdošs, fiziski smags, intelektuāls, vai cilvēks strādā vadošā amatā vai viņš ir ierindas darbinieks, bet atslodze un atpūta ir nepieciešama visiem,” atzīmē Santa Ašmane.

Speciāliste uzsver, ka cilvēkam, kurš strādā pilnu darba laiku, vismaz reizi gadā noteikti nepieciešams vismaz divu nedēļu nedalīts atvaļinājums, lai organisms spētu atjaunoties, cilvēks varētu relaksēties, mainīt nodarbju veidus, īstenot hobijus un fiziskās aktivitātes, gūt jaunus iespaidus, pavadīt laiku kopā ar ģimeni un bērniem, apciemot attālāk dzīvojošus radiniekus un daudz ko citu.

„Vislabākā atpūta prātam ir nodarbes veida maiņa, piemēram, ja ikdienā jādara intelektuāls darbs, tad vislabākā atslodze prātam ir fiziskas nodarbes – sports, vingrošana, darbs dārzā, peldēšanās, izbraucieni ar velosipēdu un citi,” apgalvo neiroloģe.

Speciāliste atklāj, ka gulšņāšana un nekā nedarīšana gan mūsu prātam atpūsties neļaus! Tas tādēļ, ka stāvokli, kad esam brīvi no domām, prot sasniegt tikai retais.

Tomēr šāda atpūta, neko nedarot, reizēm nepieciešama tad, ja cilvēks ir fiziski vai garīgi pārguris, kad vēlas atpūsties no sabiedrības, distancēties no komunikācijas ar citiem cilvēkiem, norobežoties no ikdienas pienākumiem. Tomēr šāda veida atpūta noteikti nav piemērota katrai dienai!

„Ja šāda vēlme ir ikdienā, tas var liecināt par depresīvu stāvokli, apātiju, tādēļ, ja tevi māc šāda sajūta, būtu jāmeklē profesionāla palīdzība,” skaidro Santa Ašmane.

Kādām nodarbēm tu pievērsies atvaļinājuma laikā? Vai tu palaikam mēdz atpūsties, neko nedarot?

Kassen Badji Kassen Badji 28. Dec 2018, 22:26

Sveiki Mans vārds ir Esther. paldies par manu drauga pieprasījumu, sazinieties ar mani pa e-pastu (estherdomingo38@yahoo.com