Kādēļ bieži savus lēmumus mums ir grūti pieņemt pašām?

Kādēļ bieži savus lēmumus mums ir grūti pieņemt pašām?

30. Jun 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir sievietes, kurām sagādā grūtības pieņemt pašām savus – neatkarīgus lēmumus un nepakļauties draudzeņu, vecāku vai dzīvesbiedra norādījumiem. Kā iemācīties atbrīvoties no citu cilvēku ietekmes, Sieviešu Klubam stāsta personības un komandas izaugsmes trenere / koučs Inta Santa. 

Nenovel atbildību! 

Speciāliste atklāj, ka sievietes diezgan bieži pieņem lēmumus, kuri nav viņu pašu, un tas zināmā mērā uzskatāms par aizsardzības mehānismu.

„Tad, ja es pieņemu lēmumu, kurš nav mans, es par to varu nenest atbildību, jo manā vietā to uzņemas kāds cits – tas, kurš man to ir ieteicis. Tā ir kā slēpta vēlme izvairīties no atbildības, kas, protams, ir ļoti ērta.

Man šo lēmumu ieteica pieņemt kāds cits, tātad par rezultātu, kas nav izdevies, neesmu vainīga. Savukārt, ja rezultāts ir veiksmīgs, mani vairs nesatrauc tas, vai lēmumu pieņēmu pati, vai man to kāds ieteica,” skaidro Inta Santa.

Speciāliste uzsver, ka tā ir izvairīšanās no atbildības par pašas dzīvi, bet, lai tā nenotiktu, jāsaprot, ka izvēli jāmācās izdarīt pašai!

Ko darīt, ja kāds piespiež pieņemt lēmumus?

„Lai cik grūti to būtu pieņemt, par šādu situāciju, tieši tāpat kā par pašiem lēmumiem, atbildība jāuzņemas abām pusēm. Gan tai, kura ir gatava uzspiest konkrēto lēmumu, gan tai, kura ir gatava pieņemt situāciju, kurā piedāvāts tikai šāds izvēles variants! Arī šajā gadījumā risinājums ir atbildības uzņemšanās,” stāsta personības un komandas izaugsmes trenere.

Inta Santa atklāj, ka bieži vien var gadīties, ka uzspiestais lēmums liekams pēdiņās! Tas nozīmē, ka nereti, piedāvājums rīkoties šādi un ne citādāk, nāk no otra cilvēka labas gribas. Piemēram, viņam var šķist, ka konkrētais risinājums – izvēlēties šo augstskolu – ir tieši šim cilvēkam vispiemērotākais.

Iespējams, mēģinot uzspiest savu viedokli un savu lēmumu, šim cilvēkam šķiet, ka šādi viņš var pasargāt savu draugu, bērnu vai citu tuvu cilvēku no neveiksmes. Tomēr šajā gadījumā atbildību par iznākumu uzņemas lēmuma, it kā, uzspiedējs!

„Reizēm pat veidojas kuriozas situācijas, ka cilvēkam, kuram uzspiesta kāda izvēle, rodas iekšējs protests, kas arvien pieaug. Tomēr tiklīdz viņam par savu sajūtu izdodas parunāt ar šo nosacīto „lēmuma piespiedēju”, ir iespēja pajautāt, kāpēc viņam šķiet, ka jārīkojas tieši šādi un pastāstīt, ka patiesībā viņam pašam šis lēmums gluži neiet pie sirds un šo situāciju vēlos risināt citādāk, bieži vien atklājas, ka arī pretējai pusei ir pieņemams kāds cits lēmums!  

Visa pamatā ir izrunāšanās un gatavība pieņemt to, ka es drīkstu uzņemties atbildību par savu dzīvi!

Jāapzinās, ka tā ir mana izvēle uzņemties atbildību par savu dzīvi, bet, ja es izvēlos būt savos lēmumos apspiests, arī tā ir mana izvēle. Jebkurā gadījumā, tā ir mana atbildība,” atgādina Inta Santa.

Vai tev vienmēr izdodas pieņemt savus – neatkarīgus lēmumus? 

Eksperts

Inta Santa

personības un komandas izaugsmes trenere/koučs
Inta Santa Vecāku skolā