Kādas analīzes sievietei jāveic ik gadu?

Kādas analīzes sievietei jāveic ik gadu?

20. Jul 2016, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pārbaužu un analīžu, kas nosaka mūsu veselības stāvokli un atklāj dažādu slimību cēloņus, ir patiesi daudz. Tomēr ko no tā visa ieteicams veikt reizi gadā? Kuras ir obligātās analīzes, kas sievietei jāveic, un kuras ir tās, kas nepieciešamas tikai atsevišķos gadījumos? 

To jautājam ģimenes ārstei Līgai Kozlovskai, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidentei.

„Uzskatu, ka sievietei gada ietvaros būtu jāveic dzemdes kakla vēža pārbaude - valsts organizētais skrīnings, tāpat atbalstu mamogrāfijas izmeklējumu un reizi gadā pēc piecdesmit gadu vecuma iesaku veikt slēpto asiņu testu - agrīna kolorektālā vēža diagnostiku.

Savukārt runājot par tā saucamo „tehnisko apskati” reizi gadā, man pret to ir kritiska attieksme, jo nav tā, ka visām sievietēm vienādi, katru gadu vajadzētu veikt pilnu asinsainu, laboratoriskos izmeklējumus bioķīmijā un visu citu laboratorisko izmeklējumu klāstu.

Es drīzāk esmu par profilaktisko apskati pie ģimenes ārsta, ko veikt reizi gadā,” tā Līga Kozlovska.

Vizītes laikā, pielietojot savas zināšanas, ārsts parasti pārbauda pacienta veselības stāvokli un nosaka, vai kādas analīzes, piemēram, hemoglobīna līmeņa noteikšana, pilna asinsaina, vairogdziedzera hormonu analīzes vai kādas citas, viņam vispār ir nepieciešamas.

Tā kā ģimenes ārstam ir zināmi konkrētā pacienta simptomi, viņš arī vislabāk zinās, vai ir kas tāds, ko pacientam vajadzētu mērķtiecīgi pārbaudīt!

„Simptomi (piemēram, čūliņa uz ādas, kāda veidojuma izmaiņas vai bumbulis) un to izvērtējums ir būtiskākais, kas norāda uz kādu iespējamo slimību, patoloģiju. Zinot simptomus, ģimenes ārsts pacientu nosūta uz konkrētām analīzēm, kas ir nepieciešamas tieši viņam.

Ir analīzes, kas pasaulē ir pētītas un pieņemtas kā skrīningi. Arī Latvijā ir valsts organizētie vēža skrīningi, lai slimību diagnosticētu agrīni, un tos tiešām ir nepieciešams veikt!

Tajā pat laikā nekur pasaulē nav apstiprināts tas, ka daudz nopietnu slimību iespējams atklāt, ik gadu, masveidā veicot, piemēram, pilnu asinsainu.

Tad, ja ir aizdomas, teiksim, par mazasinību, vispirms ģimenes ārstam jānovērtē pacienta ādu un gļotādu. Tad, ja tās ir ļoti bālas, speciālists iesaka pilnu asinsainu, dzelzs un feritīna līmeņu pārbaudi. Šajā gadījumā analīzes tiek veiktas, balsoties jau uz konkrētām aizdomām par mazasinību, lai atrastu tās cēloni!

Tieši tādēļ reizi gadā ir ieteicama vizīte pie ģimenes ārsta, kurš nosūtīs uz kādām konkrētām analīzēm gadījumā, ja tas būs nepieciešams.

Tomēr obligātās analīzes, kuras gada laikā sievietei jāveic, kā jau teicu, ir valsts organizētais skrīnings, mamogrāfijas izmeklējums un pēc piecdesmit gadu vecuma - slēpto asiņu tests - agrīna kolorektālā vēža diagnostika,” tā ģimenes ārste Līga Kozlovska.  

Sieviešu Klubs

Kādas analīzes gada laikā parasti veicat jūs, Sieviešu Kluba dāmas?