Kad virtuvē iestājas rutīna.

Kad virtuvē iestājas rutīna.

04. Sep 2017, 18:35 Runner Runner

Bieži un daudz sieviešu portālos tiek runāts par rutīnu guļamistabā. Desmitiem padomu, kā to risināt, bet ko darīt, ja rutīna iestājas virtuvē. Agrāk, kad bijām bez bērnu pāris, tad nebija problēmas paēst pēc darba ārpus mājas, lai nenāktos stāvēt pie plīts. Tagad, kad ar mazo dzīvojam pa māju šķiet tikai normāli, ja dienas gaitā ko pagatavoju, bet idejas sāk apsīkt. Pēdējā mēneša laikā jau trīs ēdām plovu, vismaz četras reizes griķus ar maltās gaļas mērci, vēl bija dažas versijas par dārzeņu zupu ar gaļu, ir jau gardi, bet ne jau katru nedēļu J Tā nu atkal mokoties ar vakariņu idejām nonācu pie sev tīkamas atklāsmes – domā ārpus robežām. Un šoreiz ar robežām es nedomāju metaforas, bet tiešām ārpus Latvijas robežām. Protams, arī plovs vai gulaša mērce nav latviešu tautiskais ēdiens, bet sen to uzskatu par lokālo ēdienkarti, kuru gatavo katra Latviešu ģimene.

Jaunu ideju meklējumos izvirzīju divus svarīgus kritērijus: Pagatavojas maksimums stundas laikā un neprasa neskaitāmas sastāvdaļas, kuru iepirkšanai man jāiztērē pus mēneša pārtikas budžets. Šobrīd kulinārija ir kļuvusi par modes lietu un jaunas receptes un idejas tiek piedāvātas ik uz soļa gan lielveikalos, gan televīzijā, gan interneta portālos, bet diemžēl diezgan daudzi neiztur divus manis izvirzītos kritērijus, kuriem bieži pievienoju trešo – samērā veselīga pārtika. 

Ņemot vērā manus kritērijus un ideju par domāšanu ārpus robežām, pēdējā laikā esmu izmēģinājusi pagatavot pāris ēdienus, ar kuru pagatavošanas pamatprincipiem labprāt padalīšos. Tā kā parasti gatavojot improvizēju, tad aprakstīšu tikai pamatideju nevis gramus un secību kādā liek katlā.

VOK ēdiens

Lielā VOK pannā (domāju, ka var arī parastā pannā) karstā ēļļā sametu lielos gabalos sagrieztus visa veida dārzeņus kādi vien iet pie sirds, es sametu sīpolus, burkānus, puķkāpostu, brokoli, papriku, zaļās pākšu pupiņas un šampinjonus. Ik pa laikam apmaisīju, lai nedaudz apsautējas, bet vēl ir kraukšķīgi. Paralēli apcepu vistas filejas gabaliņus un pievienoju dārzeņiem. Visam pa virsu pārlēju gatavas nopērkams WOK mērces (paciņā), noņēmu no uguns un atstāju zem vāka. Sagatavoju rīsu nūdeles (tās aplej ar kastu ūdeni un pēc 3 minūtēm gatavas) un pievienoju dārzeņiem ar vistu, visu apmaisīju un atslāju dažas minūtes, lai „ievelkas”. Gatavs.

 

Meksikāņu podiņš

Protams, negatavoju to podiņā un ēdiens ne tuvu nav tik ass cik būtu paredzēts oriģināli. Īsumā par pagatavošanu: pannā apcep sīpolus, ķiplokus un burkānus, pievieno malto gaļu un garšvielas. Kad gaļa nedaudz apcepusies, pievieno kubiņos sagrieztu papriku un konservētu kukurūzu. Kad gaļa un paprika gatava visam pievieno konservētas pupiņas un sweet cili mērci. Nedaudz pasaulē visu kopā, vēl pēc garšas varbūt pievieno kādu garšvielu. Atslāju dažas minūtes, lai „ievelkas”. Gatavs.

Vēl plānā ir izmēģināt tādus ēdienus kā ātrā pica, kartupeļu sacepumu spāņu gaumē, vista saldskābā mērcē ar rīsiem, kuskuss ar dārzeņiem un garnelēm.

Kādas ātrās receptes, lai atsvaidzinātu rutīnu virtuvē, ir jūsmājās?

Runner Runner 05. Sep 2017, 09:31 zacc

Turku zirņi ļoti uzrunāja 😀
Un bietes.

Runner Runner 05. Sep 2017, 09:29 lauvinja

Vai cik foršas receptes, liels paldies, domāju, ka jau šodien ko izmēģināšu.
Par cepammaisu piekrītu, mēdzu izmantot darzeņu pagatavošanai.

zacc zacc 05. Sep 2017, 08:54

Dārzeņu plācenīši (sarīvē, atsulo, piemaisa turku ziņu miltus (Gram flour) un cep ļoti karstā eļļā)
Dažādas biezzupas no ķirbjiem, burkāniem, kartupeļiem - var likt klāt kausēto sieru vai saldo krējumu, var grauzdiņus vai siermaizītes piekost klāt; dažreiz pagrēkojam un pieberam tās Ādažu siera bumbas
Turku zirņi cepeškrāsnī ar timiānu + brūnie rīsi + cepti vai svaigi dārzeņi
Cepeškrāsnī ceptas bietītes (gabalos, drusku eļļu, šķipsnu sāls, šķipsnu brūnā cukura, beigās uzpilina balzametiķi) - tās gan arī daļa no ēdiena, labi sader ar fetas sieru, kazas sieru, rīsiem, kaut kādiem pākšaugiem,
Cepeškrāsnī cepts ķirbis ar ķiploku, rozmarīnu un saulē kaltētiem tomātiem, klāt Fetas siers, var rīsus, var tos pašus turku zirņus
tad vēl man ir 2 iecienītas zupas - viena no ķirbja un zirņiem ar indiešu garšvielām (aso čili var nelikt, ja nepatīk), otra no bietēm un kartupeļiem+pupām vai zirņiem ar konkrētu garšvielu kombināciju. Vispār garšvielas ļoti palīdz dažādot ēdienkarti, un garšaugi ir pilnīgi mierīgi dodami arī maziem bērniem 😀

lauvinja lauvinja 05. Sep 2017, 08:51

Varu ieteikt dažas ikdienā labi pielietojamas receptes:

Griķi ar dārzeņiem ar/bez gaļas - gaļa te der vai nu vista, ko var ātri apcept vai vakardienas cepetis vai taml. Katliņā liek griķus, pievieno sasmalcinātus sīpolus, burkānus, gaļu (vai bez gaļas), pārlej ar ūdeni tā lai nosedz un ir apmēram +1 cm pa virsu. Visu gatavo uz lēnas uguns, kamēr griķi gatavi un uzsūkuši visu ūdeni, atstāj minūtes 10 zem vāka. Garšvielas pēc patikšanas.

Mazliet citādi kartupeļi gatavoti cepamtraukā (man ir stikla ar vāku) - kartupeļus sagriež šķēlītēs, cepamtraukā ielej ūdeni apmēram 0.5 cm biezumā, saliek kartupeļu šķēles, pa virsu uzliek 50 gr sviesta un mīļākās garšvielas, man šeit patīt timiāns. Cep cepeškrāsnī apmēram 1/2 stundu (līdz kartupeļi gatavi) 220 grādos. Pasniedz ar svaigu dārzeņu salātiem.

Bukstiņbiesputra - ideāls sliņķu ēdiens - sagriež kartupeļus tā kā zupai, ber katlā, pieber pāris saujas grūbu vai miežu putraimu, pārej ar ūdeni + 1 cm virs beizumiem un vāra uz lēnas uguns kamēr kartupeļi gatavi. Nemaisa (!!!), ja sāksi maisīt, jāturpina līdz kartupeļi mīksti, jo grūbas un putraimi mīl piedegt. Kad kartupeļi mīksti -sastampā putrā, pievieno 50 gr sviesta. Pasniedz ar skābu krējumu un dārzeņu salātiem.

Slinkās kotletes - pagatavo kotlešu masu - maltā gaļa, sīpols, ola, mazliet auksta ūdens, skāba krējuma, visu kārtīgi samīca. Saveido kotletes, liek uz cepampapīra uz plāts un cep 20 min no katras puses cepeškrāsnī.

Viltotie frī - sagriež kartupeļus salmiņos, ber lielā bļodā, pievieno mīļākās garšvielas un atkarībā no daudzuma 1-2 ēdamkarotes eļļas (uz četrām porcijām lieku 1 ēdamkaroti), visu kārtīgi sakrata un bez uz plāts plānā kārtā un cep 220 grādos.

Ideāls palīgs slinkumperiodos ir cepamais maiss - speciāli maisi cepšanai - tajā liek mīļāko gaļu (cūka, tītars, vista), dārzeņus - tos, kas garšo - kāli, kartupeli, bieti, burkānu, kāpostu, selerijas sakni un cep apmēram stundu kamēr gatavs - pozitīvi gaļa un dārzeņi top gatavi vienā laikā un katrs dārzenis saglabā savu individuālo garšu!

Man šodien taps pildītie pipari - malto gaļu samaisa ar garšvielām un vārītiem rīsiem, pilda paprikā. Papriku saliek stāvus katliņā, pārlej ar tomātu sulas/ūdens maisījumu (es mēdzu izmantot tomātus tomātu sulā, tos izberžu caur sietu, pievienoju ūdeni), beigās šķidrumu ietumē mazliet ar miltiem un pievieno skābo krējumu.

Tomātu zupa - vistas vai cūkas gaļu apcep katliņā nelielā taukvielu daudzumā, turpat apcep sīpolus, visu pārber ar pāris ēdamkarotēm paprikas pulvera, ātri apcep un pievieno ūdeni, kad ūdens uzvārījies pavāra minūtes 15-20, pievieno rīsus un burkānus un kārtīgu bundžu ar tomātiem tomātu sulā.

04. Sep 2017, 22:12

Mēs cenšamies gatavot no tā, kas atvests no laukiem- gardi un ātri pagatavojams ir sacepums- stikla traukā pa kārtām liekam kabaci, kartupeli, sīpolu, malto gaļu. Pa vidam kādu krējuma mērcīti vai tomātu pastu, sieru😉

Brīve Brīve 04. Sep 2017, 21:28

Apsveicu ar jaunatklājumiem, bet piedodiet, tas nav veselīgi. Ne wok mērce, ne sweet chili.

Runner Runner 04. Sep 2017, 20:38 Klintasmamma

Kalmāri mani uzrunāja, pamēģināšu sagatavot salātiem. Paldies 😀

Klintasmamma Klintasmamma 04. Sep 2017, 20:11

Lai atbilstu abiem nosacījumiem, grūti kaut ko ieteikt. Man topā ir cūkas stilbiņš ar āboliem, sīpoliem un ķimenēm, bet tam vajag 1,5h parasti, arī cūku vaigi tiek vismaz stundu gatavoti, lai gan kā sastāvdaļas maksā maz. Kalmāri ar pastu un sparģeļiem ir ātri pagatavojami un garšīgi, īpaši, ja veikalos kalmārs pa 4 EUR. Var cept arī tāpat, vienu, ļoti gards ar lapu salātiem