Kad tu sāksi rūpēties par savām krūtīm?

Kad tu sāksi rūpēties par savām krūtīm?

22. Sep 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai zini, ka āda krūšu rajonā ir divas reizes plānāka kā uz sejas? Pie tam dzīves gaitā tā tiek pakļauta daudz reižu stiepšanai, tāpēc prasa īpašas rūpes. Kādas? Konsultē Veselības centra 4 dermatoloģe Līga Jaceviča.

Krūšu āda pilda vairākas funkcijas: tā sedz, attiecīgi, pasargā šo zonu, satur to.

Krūšu izmērs katrai sievietei dzīves laikā hormonu ietekmē vairākkārt mainās. Ja tas notiek ļoti strauji, tā rezultātā rodas arī strijas.

Pusaudžu vecums, kad viss sākas

Kad meitenēm pusaudžu vecumā sāk augt krūtis sākas laiks, kad jārūpējas par šo zonu rūpīgi. Tas ir laiks, kad krūtis aug un pastāv risks, ka jau šajā postmā āda var neizturēt un plīst. Ir reāli gadījumi, kad pie speciālistiem nāk meitenes, kurām ir jau strijas.

Zināšanai: Strijas ir plīsumi dziļajās dermas kārtās, kur atrodas elastīgie audi. Kad āda neiztur stiepšanos, tā plīst, veidojot pamanāmas līnijas uz ādas.

Cīnīties ar strijām ir sarežģīti, tāpēc pats galvenais ir profilakse. Svarīgi ir jau šajā vecumā sākt runāt ar savām meitiņām par krūšu skaistumu, striju profilaksi.

Svarīgākais, kas jāzin:

1) Tiklīdz sāk augt krūtis, jāsāk nēsāt krūšturis. Krūšturi jāizvēlas tādu, kas būtu ne tikai skaists, bet - pats galvenais, lai tas būtu arī ērts un pildītu visas svarīgās funkcijas: saturētu krūtis, atvieglojot ādas noslogotību.

2) Jau šajā vecumā ir ieteicams lietot krēmus. Tiem nav jābūt kādiem dārgiem krēmiem pret strijām, bet gan tādiem, kas vienkārši mitrina ādu, jo tā tiek pakļauta spēcīgai stiepšanai.

3) Jāpieradina āda pie kontrastdušām, mainot silto ūdeni pret auksto un otrādi. Tas ne tikai spēcina imunitāti, bet arī uzlabo ādas stāvokli.

4)Skrubis vai pīlings reizi nedēļā uzlabo ādas elastīgumu un samazina striju rašanās risku.

Jāņem vērā arī fakts, ka ādas elastīgums un daudzas citas tās īpašības arī tiek nodotas mantojumā. Ja mammai ir strijas, iespējams, ka arī meitai tās būs. Tam jābūt psiholoģiski gatavai.

Grūtniecība - laiks, kad krūšu izmērs atkal mainās

Grūtniecības laikā sievietei palielinās piena dziedzeri, lai vēlāk sieviete spētu ēdināt mazuli ar krūts pienu. Ja līdz šim krūtis bija nelielas, tad tās var palielināties pat par divām reizēm. Tas nozīmē, ka atkal parādās ādas audu plīšanas risks. Šajā gadījumā nepieciešama īpaša pieeja, īpašas rūpes par krūšu ādu. Neskaitot ādas mitrināšanu, jālieto speciāli krēmi, piemēram, Maria, kam ir arī limfodrenāžas efekts. Krūtīs var veidoties pat tūskas un tās mazina ādas elastīnumu. Tāpat krēmam jābūt tādam, kas uzlabo ādas stāvokli.

Sākt lietot tādus krēmus vajadzētu jau no pirmajām grūtniecības nedēļām, jo - ja strijas ir jau parādījušās, diemžēl, ir par vēlu kaut ko darīt.

Svarīgākais:

1) Krēma lietošana jāapvieno ar masāžu;

2) Katru dienu jāveic kontrastdušas;

3) Jāvelk ērts krūšturis. Tas nedrīkst būt nedz par mazu, nedz par lielu. Ekonomējot uz krūštura iegādi, var nākties saskarties pat ar krūšu deformācija. Tas šajā gadījumā var skart ne tikai krūtis, bet arī mugurkaulu un arī pašus piena dziedzerus.

Nodarbošanās ar sportu

Arī sievietēm, kas nodarbojas ar sportu, jāpievērš uzmanība speciālu, atbalstošu krūšturu iegādei, jo treniņu laikā krūšu āda ir pakļauta lielai slodzei.

Krūts ēdināšana - adaptācijas laiks

Kamēr krūtis pierod pie nepieciešamā piena dauduzma, tās pakļautas pārmērīgas stiepšanās riskam.

Krūts ēdināšanas laikā jāpievērš īpaša uzmanība krēmu sastāvam, jo krūšu krēmi nedrīkst būt kaitīgi mazulim, kas ēd no mammas krūts pienu.

Par ādu krūšu rajonā jārūpējas vienmēr, bet dažādu pārmaiņu laikā - vēl vairāk. Tāpēc rūpes ir tādas, kā aprakstīts augstāk.

Svara izmaiņas

Mūžīgā sieviešu cīņa ar svara samazināšanu ietekmē ne tikai dvēseles stāvokli, bet arī visu organismu kopumā, un tajā skaitā arī ādas stāvokli.

Ja svars palielinās ātrāk par 5kg mēnesī, tajā skaitā arī grūtniecības laikā, tad krūšu rajonā klāt nāk ap 100gr, tāpēc laikā, kad pieaug ķermeņa svars, jāseko īpaši līdzi arī krūšu ādas stāvoklim.

Var nodarboties ar speciālo vingrošanu, kas paredzēta krūšukurvja stiprināšanai.

Menopauzes laikā un pēc tās

Pati galvenā problēma ir tajā, ka ar hormonu skaita samazināšanos organismā palielinās ādas sausuma risks, tāpēc nepieciešama spēcīga mitrināšana.

Šajā laikā ieteicamas ir krūšu ādas mitrinošās maskas, ir pat speciālas mazkas, kas jālieto reizi nedēļā un ir pagatavojamas mājas apstākļos. Piemēram, uz kādu laiciņu krūšu ādu noklāj ar lielu daudzumu mitrinošā krēma, aptin ar polietlēnu un patur. Pēc tam noņem krēma pārpalikumus un apģērbjas. Nereti ikdienas steigā puse krēma paliek tieši uz apģērba, jo nav laika gaidīt, kamēr krēms iesūcas.

Īpašu procedūru krūšu ādai nav, jo svarīgi ir ievērot tieši profilaktiskos pasākumus jau pirms striju rašanās. Un skaidrs, ka krēms nav risinājums, tas ir tas, ko varam darīt sava skaistuma un krūšu veselības labā jau šodien, izvairoties no problēmām nākotnē.

Māmiņu Klubs

20140908153558-76709.jpg