Slimošanas laiks! Vai drīkst bērnu vest uz bērnudārzu?

Slimošanas laiks! Vai drīkst bērnu vest uz bērnudārzu?

12. Feb 2018, 06:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ziemas laiks ir īpaši izteikts slimošanas laiks, sevišķi bērnudārza vecuma bērniem un skolniekiem. Protams, bez dažādām ziemai tipiskām saslimšanām neiztiek arī pavisam mazie un arī pieaugušie. Tomēr, šajā gadījumā svarīgi zināt, ko darīt ar bērnudārza apmeklēšanu šajā laikā. 

Vīrusinfekcijas visbīstamākās ir to sākumposmā, proti, mirklī, kad pirmie simptomi liekas pavisam nevainīgi. Tātad, ja bērnudārzā ir bijis kāds bērniņš, kurš šķaudījis vai apmeklējis bērnudārzu ar nelielām iesnām, ticamākais, ka tuvākajās dienās šie paši simptomi var parādīties arī citiem bērniem.

Pirmkārt, ja Jūs savam bērnam novērojat kādus simptomus, kaut nelielas šķavas vai iesnas, ja vien ir iespējams, atstājiet tos mājās.

Otrkārt, ja Jūsu bērns ir vesels, tomēr ir redzams, ka grupiņā ir kāds bērniņš, kuram ir ļoti izteikti saslimšanas simptomi, ziņojiet par to grupiņas audzinātajām vai Pirmsskolas izglītības iestādes vadītājai, jo tādējādi, Jūs varat pasargāt savu bērnu no saslimšanas. 

Treškārt, ja Jūs bērnam novērojat caureju, vemšanu, ādas, gļotādas vai acu ābolu dzelti, paaugstinātu (virs 37,5 °C) ķermeņa temperatūru, infekciozas izcelsmes izsitumus (izsitumi kopā ar paaugstinātu ķermeņa temperatūru un izmaiņām bērna uzvedībā – miegainība, atteikšanās ēst, dzert, raudulība, paātrināta elpošana), noteikti par to ir nepieciešams informēt bērnudārza audzinātājas vai vadītāju. 

Katrā Pirmsskolas izglītības iestādē ir savi iekšējās kartības noteikumi, saistībā ar kārtību kāda ir infekcijas slimību gadījumos, tāpat tos regulē arī Ministru kabineta noteikumi:"Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu"

Šo noteikumi 13. punkts paredz, ka Pakalpojuma sniedzējs pakalpojuma sniegšanas vietā neuzņem bērnus ar infekcijas slimību pazīmēm. Šajā punktā gan ir minēti arī izņēmumi, kad bērns ar saslimšanas pazīmēm tomēr var tikt uzņemts: 

  • Ja tiek pieskatīts viens bērns vai vienas ģimenes bērni.
  • Pakalpojuma sniedzējam ir iespējas nodrošināt slimā bērna izolāciju atsevišķā telpā ar nepārtrauktu ārstniecības personas uzraudzību.
Šobrīd, kad ģimenes ārsti ir ārkārtīgi noslogoti un slimotāju ir daudz, vecāki bieži nolemj bērnus ārstēt mājās, konsultējoties ar ģimenes ārstu vai pediatru pa tālruni. Viss ir kārtībā, ja šāda ārstēšana palīdz izveseļoties un bērniņš ātri atgūst veselību, mazāk nekā trīs dienu laikā. tomēr, ja slimošanas laiks pārsniedz noteikto, būs nepieciešama ārsta zīme. 
  • Lielākoties, ārsta zīme ir nepieciešama, ja bērns slimošanas dēļ, bērnudārzā nav pavadījis vairāk nekā 3 dienas.  
  • Kārtību, kādā bērns drīkst atgriezties bērnudārzā, parasti nosaka bērnudārza iekšējās kārtības noteikumos.
Ģimenes ārsti un pediatri atzīst, ka sezonālās saslimšanas parasti ilgst no nedēļas līdz pusotrai. Protams, vienmēr var būt arī izņēmumi. Bet tieši pirmās saslimšans dienas ir tās, kurās slimība ir "vislipīgākā".
Tapēc, ja bērniņš jau vairāk nekā nedēļu ir pavadījis mājās, lielākais vairums simptomu ir mazinājušies, tomēr ir palicis neliels klepus, tas vairs lielus draudus apkārtējiem neradīs un no šāda bērniņa, ticamākais citi vairs saslimšanu nepārņems, tomēr, ja mājās ir būts tik ilgu laiku, ticamākais, ka šo lēmumu par atgriešanos bērnudārzā vajadzētu uzticēt ģimenes ārstam vai pediatram.  
 
Profilakse, profilakse un vēlreiz profilakse
 
Ir novērota arī labā prakse Pirmosskolas izglītības iestādēs, kurās bērnudārza audzinātājas un vadība rūpējas par to, lai bērnu būtu ne tikai labi paēduši un aprūpēti, bet arī ziemas sezonā darīts viss, lai tos pasargātu no saslimšanām. Šāda rīcība, arī mājās, noteikti mazinās iespēju saslimt un stiprinās bērna imunitāti. Lai gan - te jāņem vērā, ka bērnudārza audzinātāju rīcība vien būs par maz - arī mājās, vecākiem ir jārūpējas par to, lai vide un bērna uzturs būtu piemērots sezonai un palīdzētu turēties pretī dažādajām saslimšanām. 
  • svaigs gaiss un vēdinātas telpas
  • vienmēr tīras rokas (personīgā higiēna)
  • ķiploku krelles telpās, pie bērna gultas, ķiploks uzturā
  • svarīgs ir dienas režīms un kvlitatīvs miegs
  • vitamīni - pēc iespējas dabīgie, ne rūpnieciski ražotie.

Parasti vecāki diezgan rūpīgi  un apzinīgi seko līdzi savu bērnu veselībai un lieki neriskē, kā arī negaida līdz pēdējam mirklim, kad bērns jau būs ticis līdz paaugstinātai ķermeņa temperatūrai, tomēr, ja nu nākas piedzīvot šo pārdomu mirkli - vest bērnu uz bērnu dārzu vai nē - atcerietes - Jūs esat atbildīgi ne tikai par sava, bet arī citu bērnu veselību, kuri saslimšanu var pārņemt no Jūsu bērna. 

Māmiņu klubs, 2018