Kad 3+ nav daudzbērnu ģimene

Kad 3+ nav daudzbērnu ģimene

19. Dec 2017, 16:05 nosiguldas nosiguldas

 Sākšu ar to, ka esmu triju bērnu mamma un izaudzināju vēl vienu bērniņu, kas pie manis nonāca no bērnunama. Tātad man ir četri bērni. Trīs no tiek jau izauguši un tagad ir pašiem savi bērniņi, bet mazākā ir sākumskolas skolniece.

Tātad pēc mūsu valsts pieņemtām normām “Daudzbērnu ģimene”,  ja ne, viens bet.

“Goda  ģimenes “statuss un  ģimenes karte mums nepienākas, jo faktiski audzinu uz šo brīdi tikai vienu bērnu, līdz 18. gadu vecumam.  Protams, karte dod atlaides un tā nepieciešama tieši, lai mazie bērni varētu izmantot dažādas priekšrocības, bet ar ko mēs esam sliktākas.

Man nav nepieciešamas pastāvīgas atlaides, bet es, tāpat kā citi vecāki noteikti  priecātos, ja kaut reizi gadā, valsts par to, ka esmu  daudzbērnu ģimenes mamma dotu man iespēju ar atlaidi doties uz kādu koncertu vai teātra izrādi kopā ar bērnu.

Pabalstu sistēma ir izveidota un tendēta uz bērnu un tas ir pareizi, protams, te atkal izpaliek šādas ģimenes kā manējā. Man gan liekas, ka tie pabalsti, kas izveidoti tagad, noteikti, nebūs motivācija izšķirties par vēl vienu bērniņu ģimenē. Pie mūsdienu dārdzības tas vismaz kaut nedaudz būs atbalsts vecākiem bērnu slimošanas laikā, jo principā tas, ko valsts plāno piešķirt  kompensēs izdevumus bērna slimošanas laikā.

Bet tagad , pats interesantākais . Es no 16. gadu vecuma strādāju algotu darbu, maksāju nodokļus, bet brīdī, kad man sāks tuvoties pensionēšanās vecums un es varētu plānot ātrāk doties pensijā, saprotu, ka trīs bērnu ģimenei mūsu valstī  nemaz nav daudzbērnu ģimenes statuss, jo pirms laika pensionēties var tikai tad, ja esi izaudzinājis piecus bērnus.

Tad nu tā arī sanāk, no vienas puses tu esi izpildījis visus nosacījumus, bet no otras ir sajūta, ka esi nedaudz apkrāpts. Jācer, ka mūsu valdība kādreiz savedīs kārtībā šo sistēmu.