Kā tumšākajā gadalaikā mājas padarīt gaišākas?

Kā tumšākajā gadalaikā mājas padarīt gaišākas?

30. Oct 2015, 10:58 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja vasaras mēnešos telpu apgaismojumam nepievēršam īpašu uzmanību, tad līdz ar gada tumšākajiem mēnešiem rodas vēlme izmantot teju visus gaismekļus vienlaicīgi, lai telpās saglabātu gaišumu un mājīgumu. Arī veikalu tīkla K-rauta novērojumi liecina, ka rudenī palielinājusies iedzīvotāju interese padarīt mājokli gaišāku, atzīst veikalu tīkla K-rauta kategorijas vadītājs Kaspars Graudiņš un interjera dizaina konsultante Alīna Eglīte.

Tumšajā rudens periodā istabas gaismas spektram ir jābūt pēc iespējas tuvākam dabiskajam apgaismojumam. Telpās jāatgriež nepieciešamais gaismas daudzums, ko nesniedz saule. To var panākt divos veidos -  istabās  ierīkojot papildus gaismekļus vai meklējot risinājumus, iegādājoties citādas spuldzītes.

20151027105914-97920.jpg

Katrai istabai savu gaismas toni!

Lai mājoklī rastu omulību, vislabāk noderēs pilna spektra jeb saules gaismas spuldzes - jo vairāk, jo labāk. “Istabas kopskats ir atkarīgs ne vien no mēbeļu vizuālā izskata un materiālu izvēles, bet arī no telpas krāsu gammas un gaismas avota, tā izvietojuma interjerā, gaismas plūsmas un toņa. Zemas temperatūras gaismas avotu radītā siltā, dzeltenā gaisma atslābina, bet augstas temperatūras lampu spilgtā, baltā gaisma, gluži pretēji, uzmundrina un noskaņo lietišķi. Kvēlspuldze palielina krāsas asumu un rada sveces gaismas efektu. Katrai telpai jāizvēlas piemērotākais gaismas tonis. Ja viesistaba ir apvienota ar virtuvi un ēdamistabu, tad katrai no trim zonām jābūt ar atšķirīgu apgaismojuma intensitāti un virzienu,” atklāj veikalu tīkla K-rauta interjera dizaina konsultante Alīna Eglīte.  Pēc viņas teiktā šogad gaismekļu piedāvājumā aktuālas ir ģeometriskas figūras un izteiktu līniju veidojumi.

20151027105922-58076.jpg

LED spuldzītes sevi pierāda gan ar ekonomiskumu, gan pieejamajiem siltajiem toņiem

No veikalu tīkla K-rautas klāsta visinteresantākās ir lampas, kuras vadāmas attālināti ar pulti, griestu lampas bļodu formā, stāvlampas, dekoratīvās griestu lampas ar dekoratīviem rakstiem, dažādās tonalitātēs un izmēros. K-rauta interjera dizaina konsultante Alīna Eglīte uzsver, ka tieši rudens tumšajā laika posmā visbiežāk tiek iegādātas stāvlampas, kas kalpo kā papildus gaisma telpas izgaismošanai. Ja nav nepieciešams spilgts apgaismojums, tad stāvlampa veidos vieglas, romantiskas noskaņas gaismu un vizuāli labi papildinās interjeru. Lampas ar ziedu abažūru un citiem dabiskiem materiāliem būs aktuālas jebkurā telpā. Otrs pirktākais gaismekļa veids ir galda lampas. Tās labi kalpo arī kā guļamistabas interjera papildinājums, kā arī ir nepieciešams lasīšanai, ja vien nav jau ierīkotas speciālas sienas lampas vai tml.  

“Ar katru gadu arvien populārāks kļūst LED spuldzīšu apgaismojums. To degšanas ilgums ir 25 reizes lielāks nekā kvēlspuldzēm. Tās izdala mazāk siltuma, tāpēc ir energoefektīvākas. Iedzīvotāji nereti ir pārsteigti,  ka arī LED spuldzes ir iegādājamās siltos toņos. LED spuldzītes toni iespējams noteikt pēc informācijas uz iepakojuma,” norāda veikalu tīkla K-rauta kategorijas vadītājs Kaspars Graudiņš.