Kā tikt galā ar vēlmi pēc saldumiem?

Kā tikt galā ar vēlmi pēc saldumiem?

23. Dec 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bieži vien lielākais izaicinājums uzsākot tievēšanu ir našķošanās, kāre pēc saldumiem un cukuru saturošiem produktiem, atpazīsti šīs sajūtas?

To pavisam noteikti var saukt par atkarību, atkarību no cukura, jo tas uz organismu iedarbojas gandrīz kā narkotikas. Cukura līmenis asinīs strauji pieaug pēc cukuru saturošu produktu ēšanas un pēc tam  strauji krītas, rezultātā vēlme pēc cukura atgriežas jau ļoti ātri. Daži cilvēki ēd saldumus, reaģējot uz stresu vai depresiju, paļaujoties uz īslaicīgu emocionālo komfortu, ko sniedz cepumi un kūkas. Ēdot sabalansētu, veselīgu ēdienu un kontrolējot cukura līmeni asinīs ir galvenie nosacījumi, lai izkļūtu no šī apburtā loka.

Kāre pēc cukurotiem produktiem var norādīt, ka  organismā trūkst dažas uzturvielu grupas, piemēram, hroms (atrodams brokoļos, vīnogās un pupās), fosfors (atrodams riekstos, pākšaugos, graudos, zivīs un olās), ogleklis (atrodams svaigos organiskos augļos) un triptofāns (atrodams sierā, aknās, rozīnēs, saldajos kartupeļos un spinātos).

Apvienojot ēdienreizē olbaltumvielas (liesu gaļu, zivis, jūras produktus un piena produktus) saliktos ogļhidrātus (pilngraudu produktus, maizi, graudaugus) un veselīgos taukus (treknās zivis – lasis, menca, skumbrijas, siļķes, riekstus, sēklas, avokado, olīveļļu, linsēklu eļļu) ir iespēja samazināt kāri pēc saldumiem. Gan veselīgie tauki, gan olbaltumvielas sniedz ķermenim sāta sajūtu daudz ilgāk nekā cukurotie produkti un saliktie ogļhidrāti satur daudzi vitāli svarīgus vitamīnus un uzturvielas, kas nepieciešami mūsu ķermenim.

Neēdot regulāri vai ilga pauze starp ēdienreizēm var izraisīt strauju cukura līmeņa krišanos asinīs. Kad cukura līmenis asinīs paliek pārāk zems, sāk kāroties kaut ko saldu, jo organisms pieprasa pārtiku, kuru ātri var pārvērst enerģijā. Parasti, tas ir brīdis, kad cilvēks sasniedzas pēc šokolādes tāfelītes. Tā kā iegūtā enerģija nav ilgstoša, vēlme pēc saldumiem atgriežas jau pavisam ātri. Galvenais, lai kontrolētu cukura līmeni asinīs, ir ēst mazas, regulāras maltītes.

Lieliska izvēle uzkodām starp ēdienreizēm ir rieksti (piemēram, mandeles, valrieksti vai Brazīlijas rieksti), sēklas, augļi, žāvēti augļi (piemēram, rozīnes, žāvētas dzērvenes, žāvēti persiki). Izvēloties uzturā riekstu un žāvētus augļus būtiski ir neapēst vairāk par nelielu saujiņu, jo šie produkti tomēr ir kalorijām bagāti. Lieliska izvēle ir arī dārzeņi (piemēram, burkānu nūjiņas, ķiršu tomāti, gurķu šķēles). Šie pārtikas produkti sniegs šķiedrvielas, vitamīnus un barības vielas, un tajā pašā laikā pasargās organismu no straujām cukura līmeņa svārstībām.

Vienkāršākais un ātrākais veids, kā apturēt atkarību no cukura? Atteikties no tā pilnīgi. Cenšanās to samazināt pamazām var nenostrādāt. Sākumā atteikties no cukura var būt grūti, bet kāre būs samazinājusies pēc pirmajām pāris dienām, un cilvēks, iespējams, būs pārsteigts par enerģijas līmeņa pieaugumu un sajūtu uzlabošanos.

Ja stress ir iemesls kāpēc kārojas saldumi, centieties mazināt stresu ar citiem paņēmieniem (karsta vanna, sveces, tase tējas, laba grāmata, pastaiga svaigā gaisā).

Atrodiet stresa cēloni un, ja iespējams, mainīt situāciju, labojiet to. 

Veselīgs našķis

Recepte:

1/2 tase pilngraudu auzu pārslas

1/2 tase mandeļu milti (var izvēlēties arī citu miltu alternatīvu)

1/4 tase rīsu milti

2 olas (labākajā variantā lauku)

1/4 glāze piena (vai piena alternatīva)

1 tējkarote cepamā pulvera

1/2 tējkarotes kanēļa

Šķipsniņa muskatrieksta

1 burkāns, rīvēts

1 ābols, rīvēts

1/4 tējk. svaigs ingvers, rīvēts

5 dateles, sasmalcinātas

Kopā sanāk aptuveni 6 mafini. Uzkarsē krāsni līdz 180o grādiem. Virtuves kombainā samaļ auzu pārslas līdz miltu konsistencei (veikalā ir iegādājami arī gatavi auzu pārslu milti). Ieberiet auzu miltus traukā un pievienojiet mandeļu miltus, rīsu miltus, cepamo pulveri un garšvielas. Citā bļodiņā, sajauciet olas un pienu, līdz masa kļūst viendabīga, gaisīga. Pievienojiet rīvētu burkānu, ābolu, ingveru un dateles. Sajauciet mitrās sastāvdaļas ar  sausajām un labi samaisiet. Kārtojiet pa ēdamkarotei uz cepamā papīra vai speciālajās formiņās, cepiet apmēram 25-30 minūtes vai līdz mafini ir zeltaini brūni. 

Ilze Justamente

Figura Line uztura speciāliste

 

Avoti: http://www.naturalnews.com/027721_sugar_addiction.html#ixzz1G1gxqdcf

http://foodmatters.tv/articles-1/tips-to-break-the-sugar-habit-and-prevent-craving

FIGURA LINE - VESELĪGS SKAISTUMS IKVIENAI!

 

20141017155447-78040.jpg

 

figura-line.lv