Kā pasargāt ādu no vides nelabvēlīgās ietekmes?

Kā pasargāt ādu no vides nelabvēlīgās ietekmes?

10. Jun 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Āda ir mūsu veselības spogulis. Ja ēdam pilnvērtīgi, esam atpūtušies un aizsargājam ādu no vides nelabvēlīgās ietekmes, tā ir starojoša un izskatās labi, savukārt, ja mums trūkst vitamīnu, mēs pārāk maz uzturamies svaigā gaisā, esam pārguruši, un neparūpējamies par atbilstošu ādas aizsardzību, tā kļūst sausa, priekšlaicīgi noveco un izskatās neveselīga.

Ādas veselību ietekmē gan ārējie faktori (laika apstākļi, gaiss, vides piesārņojums), gan iekšējie faktori (uzturs, stress, dzīvesveids), tāpēc ir būtiski pabarot ādu gan no iekšpuses, gan ārpuses. 

Ādas kopšana siltajā sezonā

Vasaras periodā jālieto vieglāka kosmētika kā ziemā, jo pārāk taukaini krēmi nosprosto poras. Siltais laiks veicina sviedru veidošanos, kas piesaista putekļu un citu netīrumu nogulšanos, tāpēc svarīgi attīrīt un mitrināt ādu vairākas reizēs dienā. Mitrināšanai var izmantot gan ūdeni un dažādus losjonus, gan eļļu un mitrinošus krēmus. Barojošo krēmu vietā labāk izmantot ogu, augļu un dārzeņu maskas, jo tādējādi mēs pabarosim ādu ar tik vērtīgajiem vitamīniem un antioksidantiem, bet vienlaikus ļausim tai elpot.

Ādas kopšana aukstajā sezonā

Viens no būtiskākajiem faktoriem, kas ietekmē ādas veselību, ir gadalaiks. Aukstajā periodā nelabvēlīgu ietekmi uz ādu atstāj mitrums, vējš, sals, kā arī telpu sausais gaiss. Ja dienas lielāko daļu pavadām telpās, kurās ir sauss gaiss, āda izžūst, tāpēc jārūpējas par tās mitrināšanu. Šim nolūkam varam izmantot mitrinošus krēmus, taču vienlaikus uzturā vajadzētu lietot arī vairāk šķidruma.

Savukārt, ja daudz laika uzturamies ārā, pirms došanās ārpus telpām vajadzētu lietot barojošus krēmus, kuri veido aizsargslāni, neļaujot ādai sasprēgāt vai kļūt apsārtušai. Pirms iziešanas aukstā salā, mitrinošus krēmus nevajadzētu lietot, jo nepilnīgi iesūkušās krēma mitruma daļiņas var sasalt un traumēt ādas šūnas. Aukstā laikā visjūtīgākās mēdz būt lūpas, tāpēc tās regulāri jāieziež ar higiēnisko lūpu krāsu vai lūpu balzamu, kas jāuzklāj uz lūpām arī tad, ja lietojam dekoratīvo kosmētiku.

Jārūpējas arī par plaukstām. Ja nevalkājam cimdus, aukstuma ietekmē tās var kļūst sausas un sasprēgāt. Ja gadījies rokas apsaldēt, vēlams tām uzlikt siltu kompresi, piemēram, kumelīšu novārījumu, un pēc tam ieziest ar kādu barojošu masku.

Pasargāsim ādu no ultravioletā starojuma!

Ikvienam no mums pastāv risks būt pakļautam pārmērīgai saules ietekmei. Lielāks risks ir cilvēkiem ar gaišu ādu, zilām acīm, vasaras raibumiem un rudiem matiem. Cilvēkiem ar gaišu ādas krāsu ir mazāk melanīna kā tiem cilvēkiem, kuru ādas krāsa ir tumša, un viņi ir vairāk pakļauti riskam iegūt apdegumus.[1]

Ja dodamies uz pludmali vai esam ieplānojuši ilgstoši uzturēties saulē, vienmēr jālieto saules aizsargkrēms ar UV filtru. Aizsargkrēmu jāuzklāj 20 minūtes pirms iziešanas saulē un atkārtoti jālieto pēc peldēšanās. Uzklājot aizsargkrēmu, īpaša uzmanība jāpievērš visjutīgākajām ķermeņa daļām – lūpām, degunam, vaigiem, pierei, pleciem, vietām gar peldkostīma malām, kā arī pakausim, ja uz tā nav apmatojuma. 

Veselīgs uzturs mūsu ādas labsajūtai

Nevajadzētu aizmirst arī par ādas pabarošanu no iekšienes, ko varam izdarīt rūpējoties par veselīgu uzturu un lietojot pietiekami daudz šķidruma. Ādai gluži tāpat kā pārējam ķermenim ir vajadzīgs dažāds uzturs, taču dažas dabas veltes īpaši labvēlīgi iedarbojas uz mūsu ādas skaistumu.

Ādai draudzīgie produkti:

  • Produkti, kuri satur Omega-3 taukskābes, piemēram, lasis un citas treknās zivis, linsēklas un valrieksti. Šie produkti piešķir ādai mirdzumu un palīdz cīnīties ar iekaisumu, tādējādi mazinot sejas apsārtumu. Ja zivis ēdam reti, vēlams ik dienu uzturā lietot zivju eļļu.
  • Viens no būtiskākajiem antioksidantiem, kas rūpējas par mūsu ādas veselību, ir selēns. Šī minerālviela atrodama Brazīlijas riekstos, mandelēs, sīpolos, ķiplokos un graudos. Selēns uzlabo ādas elastību, mazina iekaisuma procesus, palēnina novecošanas procesus un pasargā ādu no agresīvas ultravioleto staru iedarbības.
  • Produkti, kuri satur A un E vitamīnus, piemēram, aknas, burkāni, paprika, melones, rieksti, pākšaugi, olas, dažādas ogas un zaļumi. A vitamīns ne tikai uzlabo ādas veselību, bet pastiprina selēna iedarbību, savukārt E vitamīns mitrina ādu, pasargā to no novecošanās, rētu veidošanās un apkārtējās vides kaitīgās ietekmes.

Kā rūpēties par sausu, apsārtušu vai iekaisušu ādu?

Diemžēl ne vienmēr ādu izdodas pasargāt no vides nelabvēlīgās ietekmes. Vasaras periodā tā var ciest no kukaiņu kodomiem, nobrāzumiem un saules apdeguma, bet ziemā āda mēdz būt sausa, sasprēgājusi un apsārtusi. Lai mazinātu nepatīkamos simptomus, mēs varam ņemt talkā dabas veltes, kuras palīdz atjaunot ādas veselību un skaistumu.

Kumelīte. Šis augs nudien ir mūsu ādas draugs, jo kumelīte to dezinficē, mīkstina, nomierina, mazina alerģiskas reakcijas un pastiprina ādas atjaunojošos procesus. Kumelītes novārījumu izmanto sejas mazgāšanai tas palīdz visām ādas kaitēm – tūkumiem, saspiedumiem, izsitumiem, rētām un iekaisumiem. Kumelītei piemīt arī antibakteriālas īpašības, tāpēc šis augs novērš kairinājumu un iekaisumu. Interesanti, ka kumelīte spēj pat lokāli mazināt sāpes.

Kliņģerīte. Jau mūsu senči šo augu izmantojuši kā pretiekaisuma, dezinficējošu un nomierinošu līdzekli. Kliņģerītes lieto dažādu ādas iekaisumu, brūču, apdegumu, apsaldējuma čūlu un kukaiņu kodumu apstrādei, bet tinktūru un uzlējumus izmanto arī grūti dzīstošu čūlu, ēdes, furunkulozes un citu ādas slimību ārstēšanai. Ne velti kliņģerītes plaši izmanto ne tikai medicīnā, bet arī ārstnieciskajā kosmētikā un parfimērijā.

Nātres. Tām piemīt antiseptiska, pretiekaisuma, sāpes remdinoša un viegli nomierinoša iedarbība.

Mentols. Piparmētru ēteriskās eļļas galvenā sastāvdaļa mentols krēmos tiek izmantota bieži. mentols kairina ādas un gļotādas aukstuma receptorus, kas veicina asinsvadu sašaurināšanos, tādējādi mazinot iekaisumu, sāpes un niezi.

Lavandas ēteriskā eļļa. Tā ir antiseptiska un saudzējoša, mazina iekaisumus, atvieglo sāpes. Lavandas eļļa paātrina ādas šūnu atjaunošanos, tāpēc to plaši lieto ādas kopšanā. Šis augs palīdz arī saulē apdegušas ādas, ievainojumu un izsitumu dziedēšanā.

20170609111339-93438.jpg 

Ziede Calmiderm - palīgs ādas atjaunošanā

Ja gadījies satraumēt ādu, ir labi, ja pa rokai ir līdzeklis, kurš palīdz ātri un efektīvi mazināt ādas problēmas. Krēms Calmiderm aizsargā, mitrina, sniedz atvieglojumu un dziedina ādu gan tad, ja tā ir kairināta, apsārtusi, niezoša vai sausa, gan arī tad, ja gadījies gūt vieglus saules apdegumus, iekodis kāds kukainis, sadzēlis augs, uzradusies alerģija vai nomoka atopiskais dermatīts. Krēms nesatur parabēnus un to var lietot visi ģimenes locekļi, tai skaitā grūtnieces un bērni. Tajā ir apvienotas pašas vērtīgākās dabas veltes - kumelīte, kliņģerīte, nātre, mentols, lavanda, kā arī dažādu antiseptisku ēterisko eļļu emulsija, tāpēc tas ir patiešām neaizstājams līdzeklis ģimenes aptieciņā.



[1] Informācija no LR Veselības ministrijas sagatavotā materiāla “Sauļošanās ietekme uz veselību”.