Kā pārslodze grauj imunitāti? Stāsta ģimenes ārsts

Kā pārslodze grauj imunitāti? Stāsta ģimenes ārsts

19. Jan 2019, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katru gadumiju, kad darbi ir vairāk kā vajag, spriedzi un pārslodzi darbā izjūt ne mazums no mums. Tas, protams, kaitē veselībai, tādēļ  atgādinām labi zināmus, tomēr nereti piemirstus, veselību veicinošus pasākumus! 

Konsultē ģimenes ārsts Andris Baumanis.

„Jebkurš stress, uztraukumi un negulētas naktis veselību ietekmē tikai negatīvi. Atsevišķu profesiju pārstāvji, piemēram, grāmatveži, kuriem jāpagūst sagatavot garās bilances un atskaites, šajā periodā dažkārt spiesti lietot pat tranhilizatorus, jo citādi nespēj atbrīvoties no lielā satraukuma un atbildības, un izturēt garās darba stundas.

Kā pārslodze ietekmē veselību?

„Jebkura trauksme un pārslodze darbā, kas noved pie ilgstošas neizgulēšanās vai garām darba stundām, kas pārsniedz normālo darba laiku – astoņas stundas – uz veselību, protams, atstāj tikai negatīvu iespaidu.

Tai skaitā, pārslodzes negatīvā ietekme ir arī imunitātes kritums, kas nozīmē, ka cilvēks sāk biežāk slimot. It kā saaukstējies viņš nav, tomēr saslimst,” skaidro ģimenes ārsts.

Kā sargāties no saslimšanas?

Andris Baumanis atklāj, ka ieteikumi, lai atbrīvotos no pārslodzes radītā saslimšanas riska, ir tādi paši kā vienmēr, tomēr šobrīd tos ievērot ir vēl būtiskāk nekā citkārt!

„Lai pasargātu sevi no saslimšanas, jānodrošina harmoniska dzīve. Tik desmitu gadu, cik mums ir, tik reizes nedēļā jāsporto, pietiekami daudz laika jāpavada svaigā gaisā un sestdienas vakarā kā relaksējoša procedūra būtu vēlama pirts.

Tāpat svarīgi ievērot pareizus ēšanas paradumus, laicīgi doties pie miera un izvairīties no ilgstošas uzturēšanās pie televizora un datora.

Šie, veselību stiprinošie un sargājošie ieteikumi, ir tie paši, kas jebkurā citā gada sezonā, tikai gada nogalē to visu ievērot ir vēl svarīgāk,” stāsta ģimenes ārsts.

 

Kā tu šajā laikā sevi pasargā no slimības?