Kā pareizi rūpēties par matu veselību, nēsājot cepuri?

Kā pareizi rūpēties par matu veselību, nēsājot cepuri?

19. Jan 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai taisnība, ka ziemā mati izkrīt vairāk? Un vai taisnība, ka pie vainas vienmēr ir cepures, jo gar to maliņām berzējas matu stiebri, kā rezultātā mati kļūst vājāki un ātrāk izkrīt? Jautājam padomu Ingai Zemītei, matu problēmu speciālistei. 

„Tas nu gan ir pamatīgs mīts. Mati nekādā gadījumā vairāk neizkrīt tādēļ, ka rudenī un ziemā nēsājam cepures! Kad cilvēks nevar izdomāt, ko vēl vainot savās matu izkrišanas problēmās, viņš izdomā mītu par cepurēm.

Cepurēm ir jābūt ērtām, brīvām un skaistām. Tās nevis pastiprina matu izkrišanu, bet tieši otrādi – uzlabo kopējo matu veselību. Salā matu saknītes saraujas un tām nepiekļūst barības vielas, kas ietekmē matu izturību. Nēsājot cepuri, galvas āda ir siltumā un galvas ādas asinscirkulācija tādēļ īpaši nepalēninās,“ skaidro Inga Zemīte. Šādi matu saknītes saņem tām nepieciešamās barības vielas un mati arī ziemā nekļūst vārgāki.

Vienīgais ļaunums, ko matiem var nodarīt cepure – saelektrizēt matus. Bet ziemā mati elektrizējas arī sintētiskas apakšveļas, sausa gaisa un plastmasas ķemmju dēļ. Turklāt elektrizēšanās nekādā gadījumā nepaātrina matu izkrišanu. Tā var tikai lieki kairināt mata stiebru un veicināt matu šķelšanos. Lai no tā izvairītos, gada aukstajā periodā ieteicams lietot matus izsmidzināmos balzāmus vai maskas un serumus, kuru sastāvā ir zīda proteīni vai citi elementi, kas sakļauj matu kutikulas.

Profilaktiski pret matu izkrišanu tev palīdzēs matu augšanas veicinošie preparāti. Tos vari izmantot arī tad, ja vēlies paātrināt matu augšanas periodu. Ja šobrīd īsti neesi apmierināta ar īso matu griezumu, matu augšanas veicinošie preparāti var tev palīdzēt!

Kā pareizi kopt matus ziemas sezonā?

Patiesībā rūpes par matu veselību visu gadu ir vienādas. Kad mati netīri, tos jāmazgā ar matu tipam atbilstošu šampūnu, matu galos jāieziež balzāms vai kondicionieris, reizi nedēļā matu maska un, ja ir vēlēšanās, ikdienā matus var profilaktiski stiprināt ar speciālajiem serumiem, kas paredzēti matu saknītēm.

Vienīgais ieteikums, kuru rūpīgi jāievēro vēsajā rudenī un ziemā – esi saudzīga pret savu veselību. Ja siltajā laikā esi paradusi matus mazgāt no rītiem, izžāvēt un uzreiz skriet uz darbu, tad salā starp matu žāvēšanu un iešanu uz ielas vēlams ievērot vismaz 30 minūšu pauzi. Tas tādēļ, lai lieki neapsaldētu galvas ādu un neprovocētu sevi nevajadzīgām saaukstēšanās slimībām.