Kā pareizi izvirzīt mērķus?

Kā pareizi izvirzīt mērķus?

31. Dec 2016, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai cīņā ar zemu pašapziņu uzvarētu, jautājam koučam Intai Santai, lai viņa mums izstāsta, kā pareizi sev izvirzīt mērķus un galvenais – kā pamanīt, kad esi mērķu pusceļā vai arī pavisam aizvirzījusies no tā?

Ar ko īsti sākt, lai pareizi izvirzītu sev mērķi? Vispirms pašai jāizvērtē un jāsaprot, kas tev ir svarīgi un ko patiešām vēlētos sasniegt. Turklāt jāskatās, lai izvirzītais mērķis ir precīzi definēts. Ja tas būs tikai aptuvens, var gadīties, ka nemaz nepamanīsi, ka mērķis ir sasniegts un nevarēsi par to priecāties, jo šķitīs, ka vēl neesi to sasniegusi.

Tātad, vispirms izvērtē, ko gribi. Un tad – precīzi definē mērķi! Vari izmantot mērķu definēšanas SMART teroriju, kuru ikdienā pielieto biznesa konsultanti. Viņi skatās, lai katrs izvirzītais mērķis ir specifisks, izmērāms, sasniedzams, reāls un definēts noteiktā laikā.

Godīgi tagad atbildi sev uz jautājumu – vai tevis izvirzītie mērķi atbilst SMART teorijas klasifikatoram? Varbūt savos mērķos nepieciešams veikt korekcijas?

Nākamais solis – jau pirms mērķu sasniegšanas izvērtē, vai tas tiešām ir tas, ko tu vēlies. Kā to izdarīt? Iedomājies, kas notiks, kad tu šo mērķi sasniegsi? Kā tu jutīsies? Vai šī mērķa īstenošana sagādās tev prieku? Vai sasniedzot šo vienu konkrēto mērķi, nebūsi visu pārējo zaudējusi?

Viens no motivatoriem, kas ļoti labi palīdz mērķu īstenošanā, ir pozitīva pieredze. Bet, kur to atrast, ja atkal un atkal esi ar saviem mērķiem un apņemšanām attapusies pie neveiksmes? Vari ņemt palīgā kādu draudzeni, radu vai speciālistu. Tāpat palīgs var būt arī grāmata vai raksts. Izvirzi kaut vismazāko mērķīti, sasniedz to un priecājos. Bet, jau nākamo mērķi izvirzot, atceries, cik forša bija sajūta, kad šo sasniedzi. Tieši šīs pozitīvās emocijas palīdzēs ceļā uz nākamo mērķu īstenošanu.

Vienas no biežākajām kļūdām, kuras pieļaujam – aizraujamies ar mazo mērķu īstenošanu, šādi aizmirstot, ka ceļa galā ir arī lielie mērķi, kurus arī gribam īstenot.

Bet kā tad sasniegt tos tālejošos mērķus? Kā nepazaudēt to lielo, ikdienā īstenojot maziņos? Izrādās, ir pavisam vienkāršs paņēmiens. Ik pa laikam sev pajautā, vai tas, ko šobrīd daru, saskan ar to, ko vēlos sasniegt? Un kā tieši tas saskan? Vai tas, ko daru, nav pretrunā ar manu lielo mērķi?

Pavisam advancēti cilvēki katru rītu sāk ar jautājumu sev: ko šodien varu izdarīt, lai sasniegtu tālo un lielo mērķi? Turmpāk katru rītu vari sākt ar šādu jautājumu sev arī tu! Bet katru vakaru arī atzinīgi pasit sev pa plecu, paslavējot sevi par katru mazo un lielo darbiņu, kas veikts lielā mērķa labā.

Kādi ir tavi šī brīža mērķi? Vai pareizi esi nodefinējusi?