Kā pagatavot svētku cepeti indiešu gaumē?

Māmiņu klubs
Māmiņu klubs 14. decembris 2017 00:00
1692
Ja tradicionālā cepeša vietā šajos Ziemassvētkos vēlies pagatavot ko īpašu, savu ģimeni vari pārsteigt ar jēra gaļas cepeti indiešu gaumē, kas pasniegts ar kuskusu un tomātu mērci! Ieskaties fotopadomā un uzzini, kā to pagatavot.
Recepti iesaka un demonstrē šefpavārs Andris Rūmītis, mājas restorāna „Burkāns” līdzīpašnieks un ģimenes restorāna „Hercogs” īpašnieks.
Gaļa: atkaulota jēra kāja 1,1 kg Marinādes pagatavošanai vajadzēs: - olīveļļu 50 g - ābolu sulu 50 g - jūras sāli 5 g - garšvielu „Sashimi Togarashi” 3 g - ķiploku 10 g - rozmarīnu 2 g - „Piecu piparu maisījumu” 2 g - japāņu 7 garšvielu maisījumu ar čili 2 g - kapātus pētersīļus 5 g - kapātas piparmētru lapiņas 2 g Cepeša pildījumam vajadzēs: - aprikozes 100 g - žāvētas plūmes 100 g - saulē žāvētus tomātus 40 g - japāņu plūmju mērci 50 g - panko rīvmaizi 30 g Vēl tev vajadzēs speciālu cepeša gatavošanai paredzētu maisu un pārtikas diegu.
Tā kā svētku dienā būs gana daudz citu pienākumu, cepeša iemarinēšanu un piepildīšanu ieteicams veikt iepriekšējā vakarā! Vispirms sāk ar gaļas marinēšanu. Gaļu uzliek uz plāts vai paliktņa un to apslaka ar olīveļļu, lai tai labāk pieķertos marinādes sastāvdaļas.
Tad gaļu pārkaisa ar jūras sāli, kas ir veselīgāka nekā parastā, un nenomāc gaļas garšu!
Pēc tam uzkaisa garšvielu „Sashimi Togarashi” un rozmarīnu.
Tad jēra gaļai uzber ķiploku un "Piecu piparu maisījumu".
Visam pārlej 50 g ābolu sulas.
Uzkaisa japāņu "7 garšvielu maisījumu ar čili".
Beigās gaļu bagātīgi pārkaisa ar pētersīļiem un "jēra klasiku" - piparmētru!
Visas marinādes sastāvdaļas viegli saplacina, lai tās gaļā labāk iesūktos.
Saimniecēm, kurām ir maz laika, šefpavārs šīs marinādes sastāvdaļas iesaka vispirms sablendēt un pēc tam ar iegūto masu pārliet gaļu.
Kad marināde sagatavota, cepeša vidū liek pildījumu.
Vispirms visa gaļas gabala garumā, vienā līnijā izkārto aprikozes. Svarīgi, lai šī līnija nebūtu pārāk bieza, citādi pēc tam cepeti būs grūti salocīt!
Tad pildījumā liek žāvētas plūmes.
Gaļai uzliek arī saulē žāvētus tomātus.
Tad visu pārlej ar japāņu plūmju mērci.
Beigās jēra gaļas cepeša pildījumu pārkaisa ar panko rīvmaizi.
Japāņu rīvmaizi panko šefpavārs iesaka izvēlēties tādēļ, ka tā saturēs kopā visas pildījuma sastāvdaļas.
Tad, kad visas marinādes un pildījuma sastāvdaļas sakārtotas, cepeti jāsarullē.
Gaļu nedaudz ieloka, tad piespiež un noloka vēlreiz.
Jārīkojas lēni un uzmanīgi, lai neizbirtu cepeša pildījums!
Kad gaļa satīta, to vēlreiz viegli piespiež.
Lūk, šādi jāizskatās satītam cepetim!
Pēc tam ņem pārtikas diegu un no viena gala cepeti sāk sastiprināt.
Diegu nedrīkst pievilkt pārāk cieši!
Diegu sien ik pa 2 centimetriem. Šādi veidosies glīti gabaliņi un tad, kad cepetis būs gatavs, to varēs viegli sadalīt porcijās!
Kad viss gaļas gabals satīts, nogriež liekos diegu galus.
Lūk, šādi izskatās vēl neizcepts, bet jau iemarinēts un piepildīts cepetis! Tā kā Ziemassvētku dienā būs daudz citu pienākumu, līdz šim posmam cepeti visērtāk pagatavot jau iepriekšējā - pirmssvētku vakarā! Šefpavārs to uz nakti iesaka noglabāt ledusskapī, un svētku dienā cepeti atliks vairs tikai izcept!
Nākamajā dienā, kad cepetis nakti nostāvējis ledusskapī un gaļa sasūkusies ar marinādi, ņemam speciālo, cepeša cepšanai paredzēto maisu un ievietojam tajā jau iepriekš sagatavoto gaļu. Atceries, ka cepeti jānovieto ar šuvi uz leju! Maisu ar cepeti novieto uz plāts.
Kad cepetis ievietots maisā, jānostiprina tā galus. Tam noderēs speciālas plastikāta aizdares, kas nopērkamas komplektā ar cepešu cepšanai paredzētajiem maisiem! Tad cepeti ievieto krāsnī, kas uzkarsēta līdz 110 grādiem, un cep trīs stundas. Tomēr jāatceras, ka cepetis var būt gatavs arī ātrāk, tādēļ to nepieciešams pārbaudīt nedaudz ātrāk!
Pēc trīs stundām, cepeti izņem no krāsns.
Lai cepetis nezaudētu sulīgumu un nekļūtu sauss, pēc izņemšanas no krāsns, 10-15 minūtes tam jāļauj pastāvēt.
Tad ņem nazi un jāpārgriež maiss. Uzreiz sajūtams, kā cepetis smaržo (tam nepiemīt jēram raksturīgā smaka)!
Pēc tam ņem šķēres vai nazi un pārgriež diegus, ar kuriem cepetis bijis aptīts.
Lūk, šāds izskatās mūsu jēra gaļas cepetis!
Tad ņem garākas koka lāpstiņas un ar to palīdzību cepeti izņem no maisa un novieto uz paliktņa vai dēlīša.
Ņem nazi un pa diegu atstātajiem nospiedumiem cepeti sadala porcijās. Atceries, ka jēra gaļu jāpasniedz siltu!
Jēra gaļas cepeti var pasniegt ar kuskusu un tomātu mērci! Kuskusa recepte 8 personām: Novāra 300 gramus kuskusa. Tam pievieno 100 gramus puravu biezeņa (puravu apcep ķiploku sviestā, tad novāra pienā un sablendē), 50 gramus plūmju, 50 gramus saulē žāvētu tomātu, 50 gramu ābolu sulas, 100 gramu vistas buljona un kapātus pētersīļus, kā arī sāli un piparus (pēc garšas). Recepte tomātu mērcei 8 personām: 150 gramus tomātu sulas sajauc ar 50 gramiem tomātu pastas, 50 gramiem saulē žāvētu tomātu, 50 gramiem tomātu filejas un 100 gramiem vistas buljona, kā arī sāli, pipariem un cukuru.
Jēra gaļas cepeti pasniedz ar kuskusu, tomātu mērci un Dižonas sinepēs un baltajā balzamiko marinētiem sarkanajiem sīpoliem. Ja vēlies, porciju vari dekorēt ar zaļumiem un topioku, kas iepriekš uzbriedināta aukstā ūdenī! Lai labi garšo!

Ja tradicionālā cepeša vietā šajos svētkos vēlies pagatavot ko īpašu, savu ģimeni vari pārsteigt ar jēra gaļas cepeti indiešu gaumē, kas pasniegts ar kuskusu un tomātu mērci! Ieskaties fotopadomā un uzzini, kā to pagatavot mājās. 

Recepti iesaka un rāda šefpavārs Andris Rūmītis, mājas restorāna „Burkāns” līdzīpašnieks un ģimenes restorāna „Hercogs” īpašnieks. 

Kā pagatavot cepeti soli pa solim, skati fotoblogā!

Lai komentētu, nepieciešams autorizēties Reģistrējies