Kā pagatavot kressalātus?

Kā pagatavot kressalātus?

02. Apr 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēdējais laiks iesēt kressalātus, lai smeltos veselības devu!

Kas vajadzīgs?

Paciņa kressalātu sēklu, vidēji maksā ap 40 santīmiem.

Kūdras substrāts, 25l maiss maksā apmēram 2 Ls – Bet tas ir salīdzinoši liels maiss, un ar to pietiks, lai sasētu sev mājās uz palodzes veselu dārzu.

Trauks sēšanai, vainu podiņi, vai kāda kastīte, vanniņa. Pietiks ar 5-9cm dziļumā.

Ūdens.

Kā iesēt?

Trauciņā ielieku kūdru, kas ir samitrināta, bet ne slapja. Pārkaisu sēkliņas, un nedaudz ar plaukstu piespiežu. Kressalāti nav jāsēj dziļumā, vai jāpārklāj ar kūdru. Tad nedaudz ar ūdeni aprasinu, pārklāju ar papīru, lai ir tumsa un atstāju istabas temperatūrā.

Uz paciņas rakstīts, ka līdz ražai ir apmēram 2 nedēļas. Bet siltumā citreiz salāti jau ir sadīguši 5cm garumā arī nedēļas laikā.  Pozitīvs fakts – tos var sēt visu cauru gadu, bet reāli dzīvē lielākā daļa tomēr sēj pavasari gaidot. Šajā periodā, kad sirdī jau jūtam, pavasaris ir klāt, bet aiz loga vēl ir sniegs, šķiet, zaļums ir nepieciešams vēl vairāk.

Kas kressalātos labs?

Tajos ir daudz vitamīnu, to skaitā, C, B grupa, PP, arī dzelzs, kalcijs, jods, un daudz proteīnu. Tie stiprina imūnsistēmu, kas tagad, pavasarī ir jo sevišķi svarīgi. Kressalātus var dot arī maziem bērniņiem – droši pievienojiet klāt pašu vārītajam pirmajam dārzeņu biezenim (vārīšanas procesā). Svaigā veidā gan pēc gada vecuma.

Kad ēst?

Kad kressalāti ir paaugušies vismaz 5 cm, tos jau var lietot uzturā. Visgaršīgākie tie būs pirmajā nedēļā, ja nespējat visu apēst uzreiz, tad kressalātus jāuzglabā ledusskapī.

Kā ēst?

Te nu man gribētos teikt – lieciet klāt visur, kur vien jūtat vajadzību. Salātos, uz maizītēm, ar biezpienu, zupām, sautējumiem, ar zivi. Ēdiet vienkārši tāpat. Izgaršojiet pavasari!

Sieviešu Klubs

Kādi ir tavi paņēmieni kressalātu gatavošanai?