Kā novērst pastiprinātu svīšanu

Kā novērst pastiprinātu svīšanu

21. Aug 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasara ir laiks, kad dzeram vairāk ūdeni un vairāk svīstam, tādējādi  organisms atbrīvojas no vielmaiņas produktiem un veic organisma termoregulāciju. Taču ko darīt, ja svīšana ir kļuvusi par nepatīkamu apgrūtinājumu?

Cilvēkiem svīst rokas, kājas un ķermenis, radot neveiklas situācijas – nevēlēšanās sniegt rokasspiedienu ar mitru plaukstu vai uzstāties auditorijas priekšā ar iesvīdušu kreklu. Pati par sevi svīšana ir dabisks, svarīgs fizioloģisks process. Sviedri sastāv no 90% ūdens un sāls, tiem nepiemīt aromāts un nav arī krāsa. Specifiskā smarža, katram individuāla, rodas no saskares ar baktērijām uz ādas. Vidēji diennaktī miera stāvoklī cilvēkam izdalās aptuveni puslitrs sviedru, bet nodarbojoties ar sportu vai kā citādi fiziski piepūloties sviedri izdalās pastiprināti.

Kas ietekmē sviedru mijiedarbību miera stāvoklī:

  • kalorijām bagātu un treknu ēdienu lietošana;
  • emocionāls stress;
  • padušu apmatojums.

Kā cīnīties ar svīšanu?

Ja svīšana nav pastiprināta, var lietot dezodorantus vai antiperspirantus. Dezodoranti novērš nepatīkamo aromātu, taču diemžēl nemazina sviedru izdalīšanos, savukārt antiperspiranti novērš gan aromātu, gan arī samazina sviedru izdalīšanos.

Ja nepalīdz neviens dezodorants vai cits līdzeklis, kas nopērkams aptiekās, vajadzētu konsultēties ar dermatologu – ārsts noteiks, vai tā ir hiperhidroze (pastiprināta svīšana) un kā to izārstēt. Hiperdoze, kā jebkura cita kaite,  jāārstē savlaicīgi, lai tā neatstātu kādas sekas, kas savukārt var būt simptoms kādai citai, nopietnākai slimībai.

Pret svīšanu ir dažādi pretsvīšanas līdzekļi – krēmi, dezodoranti, zāles, taču vislabāk ir tomēr iepriekš konsultēties ar ārstu – vai āda būs piemērota attiecīgajam līdzeklim, jo var gadīties arī tā, ka pretsviedru līdzekļi izraisa alerģiju, kas var radīt atkal liekas problēmas un cīņu ar vēl vienu problēmu.

Kā vēl viena no opcijām ir botulīna toksīna (pretsvīšanas) injekcija, ko veic dažādos salonos un kuras vidējā cena ir ap 300 Ls. Liels plus ir tas, ka svīšana tiek samazināta līdz minimumam un par to nebūs jāuztraucas vismaz 5 mēnešus. Parasti efekts saglabājas līdz vienam gadam. Tas ir arī kā variants cilvēkiem, kuriem pārmērīgi svīst plaukstas, ne tikai paduses.

Sieviešu Kluba diskusijai:

Kā tu cīnies ar svīšanu?