Kā izvēlēties pareizos apavus bērniem?

Kā izvēlēties pareizos apavus bērniem?

06. Sep 2016, 00:21 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēdai ir ļoti unikāla konstrukcija. Tās individuālā forma pilnībā izveidojas pirmajos 12 dzīves gados, tāpēc tieši šajā periodā vecākiem ir jāpievērš pastiprināta uzmanība bērnu pēdu veselībai, attīstībai un komfortam ikdienā. 

Kā izvēlēties pareizos apavus bērniem?

Konsultē dr. Darja Ņesteroviča, Veselības centra 4 tehniskā ortopēde

“Ja bērna organisms attīstās atbilstoši normām, līdz 3 gadu vecumam bērniem ir ieteicams staigāt ar basām kājām visur, kur vien var. Nelīdzena virsma stimulē pēdu sensomotoriku. Apavi bērnam līdz trīs gadiem ir jāvalkā bērnudārzā, teiksim, higiēnisku ap svērumu dēļ un aizsardzībai, kad do- das laukā vai kādā nepazīstamā vidē – iet ciemos, dodas uz pasākumiem, citā dos apstākļos ir jāļauj bērnam pārvietoties basām kājām (vai ar zeķītēm). Labi apavi bērnu augšanas periodā  ir viens no nosacījumiem, lai bērna pēdas veidotos pareizi!


Kādus apavus labāk izvēlēties?

Bērnam, kurš tikko sācis staigāt, ieteicams izvēlēties apavus, kas stabilizē potīti, bet iekšpusē zole ir absolūti plakana, lai stimulētu propriorecepciju un ļautu pēdai velvēties. Apavu purngalam ir jābūt apaļam un diezgan brīvam. Vislabāk būtu izvēlēties sandales ar atvērtu purngalu, tad vizuāli var vieglāk pamanīt, kad tas apavs paliek par mazu. Atcerieties – šajā vecumā bērns pats nesūdzēsies par to, ka kurpe ir neērta un spiež!

Tikko sācis staigāt, bērns ir diezgan neproporcionāls, - pēda var būt pietiekami gara, bet diezgan šaura, vai arī plata un īsa, līdz ar to ir labi, ja apavam ir regulējamas siksniņas. Šādus apavus var adaptēt, tie regulējas, precīzāk pieguļ un labāk der. Uz apaviem norādītais izmērs to negarantē. 

Ap gada vecumu piemērotiem apaviem visdrīzāk būs divas siksniņas, jo kāja vēl ir pavisam maza. Bērnam sasniedzot 2.5  līdz 4 gadu vecumu, obligāti jābūt trīs siksniņām - trešā siksniņa ir pie potītes līmeņa. Būtiski, lai apaviem ir slēgta aizmugurējā kape  (papēdis). Šādus, turklāt kvalitatīvus apavus ir grūti atrast, īpaši vēlāk, - ja nepieciešams lielāks izmērs. Šādus apavus, kas ir līdz 24.izmēram, pavisam maziem bērniem, ar slēgtu papēdi un siksniņām var atrast arī  parastajos veikalos, tiklīdz garums pēdai palielinās, apavu piedāvājums sarūk un jādodas uz specializētiem veikaliem. Viens no zīmoliem, kas piedāvā plašu šādu apavu izmēru spektru un ir pieejams Latvijā, ir MEMO.

20160830114051-74307.jpg20160830114045-62605.jpg20160830114100-45475.jpg

Kā var noteikt, vai bērnam apavi tiešām der?

Ir vairāki veidi kā pārbaudīt, vai bērnam der slēgta tipa apavi:  

            ✓         var izņemt iekšzolīti un salīdzināt tās garumu ar bērna pēdas garumu. Zolītei jābūt par apmēram pus centimetru līdz centimetru garākai;

            ✓         ja nav iespējams izvilkt zolīti, tad var uzvilkt bērnam kājās apavu un mēģināt pēdiņu aizbīdīt līdz pašam galam, tā, lai pirksts atdurtos pret purngalu, ja tad var iebāzt savu pirkstu aizmugurē, apavs der;

            ✓         var palūgt bērnam uzkāpt ar mitru kāju uz baltas lapas, pēdas kontūru apzīmēt, izgriezt un ņemt līdz uz veikalu. Tas derēs tādā gadījumā, ja nav iespējams bērnu paņemt līdz un iecerētos apavus uzlaikot;

            ✓         ja apavi būs par lielu, kāja tajos šļūkās un var rasties dažādi noberzumi;

            ✓         ja bērnam tiek nopirkti apavi par mazu, tad var tik aizturēta kājas attīstība, traucējot pirkstu dabiskām kustībām un aizkavējot pēdas velves veidošanos. 

Pirmie signāli, kad var novērot atkāpes no normas

Parasti paši vecāki pamana, ka mazais liek kājas it kā šķībi. Ap 4-6 gadiem bērns var sākt sūdzēties, ka sāp kājas, ka viņš nevar ilgi paiet. Daži vecāki vai pulciņu treneri pamana, ka bērns jocīgi skrien, salīdzinājumā ar citiem bēr- niem. Ja ar pēdu kaut kas nav kārtībā, tad ir apgrūtināta skriešana un rodas arī pēdas amortizācijas traucējumi. Bet vispār vizuāli novērtēt neprofesionālim ir grūti. Ja bērnam ir MEMO apavi, tad var skatīties uz zoles nodilumu un ātri vien saprast, - viss kārtībā, vai jādodas pie speciālista. Kamēr bērns aug un attīstās, tikmēr ārsts var daudz ko koriģēt. 4, 5, 6 gadi bērnam ir “zelta vecums”, kad var efektīvi uzlabot pēdu veselību.“

20160829114444-24490.jpg