Kā gan Latviešu svētki bez pīrādziņiem?

Kā gan Latviešu svētki bez pīrādziņiem?

18. Apr 2017, 18:46 lauvinja lauvinja

Lai gan man laiku pa laikam gribas kaut ko pamainīt, bērni un mani vecāki paliek pie sava – kas tie par svētkiem bez pīrādziņiem, magoņmaizītēm un rosola! Šoreiz par mīklas raušiem.

Rauga mīkla pīrādziņiem:

500 g miltu

220 g piena

1 ola

5 g sāls

100 g cukura sīrupa (vai cukurs)

40 g presētā rauga

1 ēdamkarote ar kaudzi miltu

1 tējkarote cukura sīrupa

2 ēdamkarotes silta ūdens

75 g sviesta

1 ola pārziešanai

Knifs – vislabāk sviestu, olu, raugu mīklai izlikt uz virtuves galda jau iepriekšējā vakarā.

 

Pagatavošana:

Raugu sadrupina, piejauc 1 ēdamkaroti miltus, 1 tējkaroti cukura sīrupa un silta ūdens – sajauc viendabīgu masu.

Sviestu rūpīgi saputo ar cukura sīrupu un sāli, pievieno olu un turpina putot. Uzsilda pienu līdz grādiem 35-40, pievieno putojumam, izmaisa. Iesijā miltus, pievieno atdzīvojušos raugu un samīca mīklu. Es lieku lietā putotāju un mīklas mīcāmās ķepas.

Ja ar rauga mīklu neesi uz “TU”, tad mīklu sastrādā ar mikseri un mīklas ķepām apmēram 3-4 minūtes, līdz veidojas viendabīga masa. Ar laiku piešausies - mīklai jākļūst mazliet samtainai.

Mīklu pārkaisa ar miltiem vai pārsmidzina ar taukvielu un liek siltā vietā uzrūgt. Ja telpa auksta – es lieku uz 50 grādiem uzsildītā cepeškrāsnī. Raudzē kamēr masa ir apjomā palielinājusies divas reizes – apmēram 20 minūtes. Izjauc vēlreiz kārtīgi mīklu pāris minūtes ar mīklas ķepām un uzraudzē otrreiz.

Pīrāgu pildījums:

Žāvēta gaļu sīki sasmalcina, pieliek sīki sasmalcinātu sīpolu un mazliet uz pannas apcep, atdzesē sietiņā, lai notek liekie tauki. Pēc nepieciešamības pievieno sālu un piparus.

Tikpat veiksmīgi pīrādziņus var pildīt arī ar zilo sieru.

Gatavo pīrāgus, liek uz plāts un apsmērē ar sakultu olu pirms cepšanas. Pīrāgiem var atļaut uz plāts uzrūgt, tad tie sanāks pufīgāki.

Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādos 15 -20 minūtes.

 Pēc tam ņem laukā un sargā no kārumniekiem!

No tās pašas mīklas var gatavot magoņraušus vai kanēļraušus. Mīklu izrullē, nosmērē ar izkausētu sviestu, uzber cukuru, kanēli vai magones, satin no garākās malas un sagriež 3 cm biezos gabaliņos, Liek uz plāts. Apsmērē ar sakultu olu un cep cepeškrāsnī 200 grādos apmēram 20 minūtes.

Tā kā pīrāgi mūsmājas iedzīvotāju prāt ir visgardākie kamēr silti, līdz svinību galdam nonāk vien daži!

 

Lai labi garšo!

lauvinja lauvinja 18. Apr 2017, 18:47

Tagu "lieldienas" sarakstā neatradu!