Kā attālināt vēnu problēmas?

Kā attālināt vēnu problēmas?

26. Jun 2017, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja tu esi varikozo vēnu riska grupā, tev jāzina, no kā tev jāizvairās un kādi profilakses veidi tev palīdzēs attālināt slimo vēnu problēmas. Konsultē Dr. Mauriņa Vēnu centra ārste fleboloģe Sandra Prāve.

Vēnu slimības pārdzimst no paaudzes paaudzē. Ja varikozas vēnas bijušas tavai mammai un omītei, diemžēl ir gandrīz droši, ka tādas būs arī tev. Mediķi norāda, ka precīzs skaidrojums, kādēļ tā – nav zināms. Iespējams, ka tas saistīts ar iedzimti vājākiem saistaudiem. Taču skaidrs ir viens – ja tu esi to vidū, kam dienās draud šī kaite, par profilaktiskiem pasākumiem tev jādomā visu mūžu.

Pirmkārt, jācenšas izvairīties no statiskas slodzes. Piemēram, nav vēlams strādāt darbu, kas prasa ilgstošu stāvēšanu kājās (frizieres, pārdevējas) vai gluži pretēji – ilgstošu sēdēšanu (darbs pie datora). Ja tava nodarbošanās tomēr saistīta ar vienu vai otru riska grupu, ik pēc desmit minūtēm sēdēšanas vai stāvēšanas tev jāizkustas. Ja tu darbā ilgstoši atrodies stāvot kājās – ik pēc desmit minūtēm centies atrast iespēju apsēsties. Novelc apavus, pacel kājas augstāk un izmasē tās.

Svarīgi – no potītēm virzienā uz augšu, nevis otrādi! Atpūties minūti vai divas, tad turpini strādāt. Ja tu strādā sēdošu darbu – pēc desmit minūšu statiskas pozas piecelies kājās turpat pie darba galda, novelc apavus un intensīvi pamīdies uz vietas. Dari to tā, lai jūti – nodarbināti ir ceļgali, pēdas un ikra muskuļi. Pēc divām minūtēm vari apsēsties un turpināt strādāt.

Otrkārt, ļoti liela nozīme ir pareizam uzturam. Tavs mērķis – izvairīties no aptaukošanās, jo liekie kilogrami ļoti provocē slimu vēnu problēmas.

Treškārt, kā kontracepcijas līdzekli neizvēlies hormonālos līdzekļus, jo tie provocē varikozo vēnu attīstīšanos. Izrunā ar savu ginekologu, kādus kontracepcijas līdzekļus tu vari droši lietot.

Ceturtkārt, zinot, ka esi riska grupā, laicīgi dodies uz konsultāciju pie ārsta, kuras laikā tu saņemsi visu nepieciešamo informāciju par profilakses veidiem un līdzekļiem, kas būs vispiemērotākie tev.

Piektkārt, lieto medikamentus, kas paredzēti veselu asinsvadu sieniņu nostiprināšanai, kas ir labi kā profilakses medikaments un valkā medicīniskās kompresijas zeķes.

Kādus profilaktiskus paņēmienus tu jau šobrīd dari, lai attālinātu vēnu problēmas? 

 

MaminjV.S.N MaminjV.S.N 26. Jun 2017, 19:29

Pagaidam nekadu, man ļoti baili, vienmer atliku uz pec tam, kad bus nauda, tā kā uzskatu, ka privatprakses pat pirma konsu;tacija ir parmaksu, es pat nerunaju par potencialo arstešanu 🤓|😀