Kā atgūt formu pēc dzemdībām

Kā atgūt formu pēc dzemdībām

15. Sep 2017, 07:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniņa gaidīšanas laiks ir īpaši skaists ikvienas sievietes dzīves posms. Taču tad, kad mazulis nācis pasaulē, ne vienai vien sievietei ir jāpapūlas atgūt savu formu. 

Tik, cik ilgusi grūtniecība

Sieviete bērniņu iznēsā deviņus mēnešus, un tikpat daudz laika nepieciešams, lai organisms un ķermenis atgrieztos vecajās sliedēs, uzsver „Wellslim centra” kosmētiķe, sejas un ķermeņa estētikas speciāliste Daiga Jansone. Un piebilst: pirms kaut ko pasākt pēc dzemdībām, piemēram, doties uz kādām procedūrām, ir jānogaida aptuveni divi mēneši, līdz ir pabūts pie ginekologa uz apskati un ir gūts apstiprinājums, ka viss ir kārtībā. Līdz tam ķermenis ir jākopj pēc shēmas, kas ieteikta grūtniecības laikā.

Ēšana un fiziskās aktivitātes

Ēdienam ir jābūt veselīgam, sabalansētam un daudzveidīgam. Vajadzētu atteikties no saldumiem, baltajiem miltiem un pārmērīgi taukainiem ēdieniem. Taču pilnībā atteikties no taukiem nebūtu vēlams.

Laikā, kad māmiņa baro mazo ar krūti, jāatceras, ka jebkādas diētas ir aizliegtas. Nedrīkst aizmirst par ūdens dzeršanu – tiem jābūt vismaz diviem litriem dienā. Ūdens ir nepieciešams, lai ne vien veidotos piens, bet arī lai tiktu nodrošināta normāla, veselīga organisma darbība un attīrīšanās.

Pēc dzemdībām atsākot fiziskās aktivitātes, slodzei jābūt nelielai un pakāpeniskai, īpaši, ja bērniņš tiek barots ar krūti, lai tādā veidā nemainītos piena sastāvs. Tikai tad, kad barošana ar krūti tiek pārtraukta, fizisko slodzi var palielināt.

Vēdera izskats un citas estētiskās problēmas

Grūtniecības laikā dzemde līdz ar augošo mazuli palielinās. Uzreiz pēc dzemdībām tā samazinās un tās svars ir tāds, kāds tas aptuveni bija 16 grūtniecības nedēļās. Turpmākajās nedēļās dzemde turpina samazināties, kamēr pēc pusotra mēneša tā atgūst svaru, kāds tai bija pirms grūtniecības. Lai dzemde sarautos pēc iespējas ātrāk, svarīgi ēdināt mazuli ar krūti, jo tad galvas smadzenēs izstrādājas hormons, kas palīdz dzemdes muskuļiem sarauties.

Grūtniecības mēnešos hormonu ietekmē var būt palielinājies tauku slānītis un, iespējams, parādījies arī celulīts. Kad hormonālais stāvoklis stabilizējas, šīs vainas mazinās, bet bieži gan pavisam neizzūd.

Tā kā katras sievietes organisms ir dažāds, arī estētiskās problēmas un to kombinācijas var būt dažādas. Tādēļ ieteicams uz konsultāciju griezties pie profesionāļiem – ķermeņa estētikas speciālistiem. Konsultācijas gaitā speciālists izstrādās tieši konkrētās sievietes problēmu risināšanai paredzētu plānu, respektīvi, kā kopt ķermeni mājās un kādas procedūras veikt salonā. Tas palīdzēs ātrāk un efektīvāk gūt rezultātu, kā arī izvairīties no nepareizām, nevajadzīgām un nederīgām procedūrām, kuru klāsts ir ļoti daudzveidīgs un plašs. Tātad ietaupīsies gan laiks, gan līdzekļi. Tāpat speciālists ieteiks piemērotāko kosmētiku. 

Ķermeņa kopšana mājas apstākļos

Ir lietas, ko jaunā māmiņa uzreiz var darīt mājas apstākļos, un viena no tādām ir kontrastduša. Tā palīdz atgūt ādas tonusu un elastību, kā arī uzlabo asinsriti. Lai kontrastduša sniegtu rezultātu, tā jāveic regulāri un ilgstoši. Vislabāk to izdarīt no rītiem, jo tā ne vien tonizē ķermeni, bet arī prātu. Šī iemesla dēļ vakarā kontrastdušu var aizstāt ar norīvēšanos ar mitru lina dvieli, cimdiņu vai kaktusa šķiedru masāžas birsti.

Barojošām māmiņām kontrastdušu nevajadzētu taisīt krūtīm, bet maiga krūšu ādas norīvēšana ar cimdiņu gan ir pieļaujama un ļoti pat ieteicama. Veicot kontrastdušu, nevajadzētu uzreiz sev klupt virsū ar ļoti karstu un aukstu ūdeni, bet gan to darīt pakāpeniski ar silta un vēsa ūdens pārejām. Parasti ir aptuveni 5-8 pārejas, un procedūru noslēdz ar vēsu ūdeni.

Gan pēc kontrastdušas, gan norīvēšanās ieteicams ķermenim uzklāt estētiskam uzdevumam atbilstošu krēmu vai eļļu. Ja tiek izvēlēta eļļa, tad, lai tā sniegtu maksimālo efektu, tā jāklāj uz nedaudz mitras ādas. Jāņem vērā arī tas, ka tām māmiņām, kas baro bērniņu ar krūti, jāturpina lietot grūtniecībai un pēcdzemdību periodam paredzētu kosmētiku.

Vienu vai divas reizes nedēļā ļoti ieteicams būtu veikt arī ķermeņa ādas pīlingu.

Nevajadzētu aizmirst arī par sejas ādas kopšanu. To apmēram reizi nedēļā vajadzētu palutināt ar kādu mitrinošu, kopjošu masku. Arī šajā gadījumā lieti noderētu profesionāla kosmētiķa konsultācija – speciālists palīdzēs un ieteiks pareizu ādas kopšanu, lai tādā veidā varētu gūt maksimālu efektu.

Raksta autore: Ķermeņa kopšanas speciāliste Daiga Jansone