Kā atbrīvoties no prieka trūkuma? Atbild psiholoģe Diāna Zande

Kā atbrīvoties no prieka trūkuma? Atbild psiholoģe Diāna Zande

27. Jan 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Ko darīt, ja ir zudis dzīvesprieks un pat no gultas katru rītu paliek izkāpt arvien grūtāk un grūtāk,“ Sieviešu Klubam jautā mūsu patstāvīgā lasītāja.

 Atbild Sieviešu Kluba eksperte Diāna Zande, psiholoģe.

„Ja ir jau tā, ka no gultas ir grūti izkāpt, tad jāmeklē profesionāļa palīdzība. Ja cilvēks nevarētu izkāpt no gultas, jo viņam sāp galva, viņš jau sen būtu izsaucis ārstu. Bet tagad, kad ir grūti tikt galā ar emocijām, cilvēks palīdzību nemeklē.

Otrs ieteikums – no gultas tomēr katru rītu kāpt ārā un katru dienu kaut ko rosīties. Izdarīt vismaz vienu lietu, kas iepriekš sagādājusi prieku. Ilgstošs prieka zudums un grūtības izkāpt no gultas visticamāk liecina, ka sievietei ir depresija. Šādā situācijā  kustības ir pats pirmais antidepresants, kas pa drusciņai var ar laiku arī vairot prieku.

Parasti sievietes saka, ka psihologu nevar atļauties apmeklēt, jo šobrīd ir grūti laiki un algas arī ir samazinātas. Bet, ja parēķina, cik naudas tiek atstātas pie manikīriem un pedikīriem, vai vienkārši ļaujoties spontānam pirkumam veikalā, tad arī psihologa apmeklējumu varētu atļauties.

Ir grūti dot sievietei padomus, ja nezinu patiesos iemeslus, kādēļ ir zudis dzīvesprieks. Pati vienkāršākā un ātrākā palīdzība var būt arī bezmaksas zvans kādam no krīzes telefoniem. Otrā galā telefona klausulei sēž savā jomā profesionāļi, kas spēs sniegt palīdzību. Galvenais ir neatstāt šo problēmu bez ievērības. Guļot gultā un izliekoties, ka tas jau nav nekas nopietns, problēma var tikai samilzt un padziļināties,“ skaidro Diāna Zande.

Sieviešu Klubs 

Kā tu savā dzīvē esi vairojusi prieku, kad tas ir kādreiz zudis?

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā