Jolanta Cihanoviča: stāvoklis bez stresa saucas nāve

Jolanta Cihanoviča: stāvoklis bez stresa saucas nāve

30. Sep 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai noskaidrotu, kā psihoterapeite Jolanta Cihanoviča rūpējas par savu veselību, kā viņa tiek galā ar šī gadsimta biežāk sastopamo slimību – stresu, un kādas ir viņas domas par dzemdes kakla vēža vakcīnu, Sieviešu Klubs uz sarunu aicināja pašu psihoterapeiti. Ieskaties, kāda ir viņas harmonijas recepte!

Rūpēties par savu veselību ir ļoti būtiski. Ja nav veselības, arī neko padarīt īsti nav iespējams. Emocionālajai veselībai ir divi pamatlikumi: profilakse un ārstēšana.

Profilaksei sevi iepriecinu katru nedēļu. Daru lietas, kas man patīk. Katras nedēļas sākumā man ir ko gaidīt, jo zinu – sevi iepriecināšu. Šis paņēmiens ļoti palīdz dzīvot šodienai, nevis kaut kad tad, kad, piemēram, būs Jāņu garās brīvdienas.

Ja ilgstoši jūtu sevī negatīvas emocijas vai nogurumu, tad cenšos saprast, kas ir tās vajadzības, kuras šobrīd sev neapmierinu un tās tad arī mēģinu īstenot. Eju un radu sev prieku. Tas man ļoti palīdz!

Kā pasargāju sevi no stresa? Patiesībā jau stress ir dzīves sastāvdaļa. Stāvoklis bez stresa saucas nāve (smaida). Stress ir paredzēts, lai varam ātri reaģēt uz notiekošo. No liela negatīva stresa pasargāju sevi, liekot sevi savas dzīves centrā. Nevis sevi šaustu par kaut ko, bet cenšos saprast, kas ir manas vajadzības, bet kas – citu cilvēku. Koncentrējos uz to, ko šajā situācijā pati varu darīt. Bieži cilvēki streso, jo aizdomājas par apstākļiem, kurus nemaz nevaram izmainīt. Tādos gadījumos patiešām var rasties bezspēcības sajūta. Tā vietā es sev saku: „Okei, ja apstākļi ir tādi un tos mainīt nevaru, bet ko varu darīt es?“ Tas palīdz.

Jā, regulāri apmeklēju arī obligātos ārstus, kas katrai sievietei jāapmeklē. Man ir ļoti labas attiecības ar zobārstiem, jo par saviem zobiem ļoti rūpējos. Pie šī speciālista eju apmēram reizi astoņos mēnešos. Pie citiem ārstiem eju tad, kad jūtos nelāgi. Esmu ievērojusi, ka mana veselība ir ļoti saistīta ar manu psiholoģisko stāvokli. Ja jūtos labi, daudz dzeru ūdeni, daudz skrienu un īstenoju savus darbus, arī ar manu veselību viss ir kārtībā.

Ir ļoti būtiski ieklausīties sevī un izturēties pret sevi saudzīgi. Ja pašas sevi nesaudzēsim, neviens jau to arī mūsu vietā nedarīs.

Esmu savu meitu vakcinējusi ar dzemdes kakla vēža vakcīnu. Man liekas, ja ir iespēja pasargāt sevi pret kaut kā, kas varētu būt draudošs mūsu veselībai, tad kādēļ to nedarīt? Pret ērču encefalītu gan neesmu potējusies, jo reti kad esmu mežā. Man vairāk patīk ūdens un ūdens sporta veidi.

Bet jaunā vakcīna pret dzemdes kakla vēzi man šķiet kaut kas tik īpašs. Tā paver durvis jaunam vilnim veselības aprūpē, jo mums ir iespēja sevi pasargāt no ļoti smagām lietām. Kas man kā mammai palīdzēja pieņemt lēmumu vakcinēt savu meitu?

Painteresējos, kas šī ir par vakcīnu. Kompānija, kas to ražo, ir ļoti uzticama un slavena. Noteikti tā neriskēs ar savu labo vārdu, darot kaut ko nekvalitatīvu. Ne velti cilvēks, kurš izgudrojis šo vakcīnu, ir saņēmis Nobela prēmiju. Izpētīju arī pasaules praksi. Nav tā, ka dzemdes kakla vēža vakcīnu izplata tikai Latvijā. Ar to vakcinējas sievietes daudzās pasaules valstīs.

Jautāju viedokli arī ārstiem, kuriem uzticos. Un tad lēmumu pieņēmu arī es – man šķiet vakcīna ir labākais veids, kā varu pasargāt savu meitas veselību.“

Sieviešu Klubs

Kā tu pasargā savu veselību?