Jauns "sviestainais" nodoklis skar ģimenes

Jauns "sviestainais" nodoklis skar ģimenes

16. Jan 2017, 10:10 ViKrEm mamma ViKrEm mamma

Jauns gads, jauns sākums. Sākums kartējām izmaiņām likumdošanā, sākums kārtējam atskaites punktam. Protams, ne vienmēr viss ir tik melns, vai balts, kā cenšamies ikdienā "mālēt", bet jāteic, ka šoreiz tiešām jau ir par traku. Nodokļi pie nodokļa, kontroles aiz kontroles, līdz nonākam pie absurda.

20170113150646-86935.jpg

Valstī tiek veicināta dzimstība, valstī atbalsta daudzbērnu ģimenes ar vienu roku dodot, bet otru ņemot nost. Vienā no iepriekšējiem blogiem rakstīju, kā mūsu ģimene gāja cauri Valsts atbalsta programmai mājokļa iegādei, kas reāli nestrādā, jo dokumtos īpašums ir dārza māja, nevienam neinteresē, kāda tā izskatā realitātē, līdz ar to pirmā iemaksa mūsu ģimenei par īpašumu bija ne 5%,kas pienākas 3 bērnu ģimenei, bet gan 30%. Šoreiz būs stāsts par jauno nodokli automašīnām. Lai būtu vienkāršāk pastāstīšu stāstu par auto iegādi -  ļoti ilgi meklējām savu īsto ģmenes auto, aptuveni pus gadu,līdz atradām tādu, kurš mums pieciem ( es, vīrs, bērni - 14 gadi, 8 gadi, 2 gadi) ir piemērots. Esam aktīva ģimene, patīk daudz ceļot, patīk ērti pārvietoties, tādēļ meklējām piecvietīgu busiņu ar lielu bagāžas nodalījumu, kur būtu iespēja salikt ratus, riteņus, ragavas, ceļojuma somas, treniņsomas, skolas somas  un, ja kādreiz nepieciešams, arī remontējot mājokli, atvest reģipša loksnes, kur varētu vasarā arī ievietot matračus un gulēt pie dabas. Laikā, kad meklējām savu busiņu, sapratām, ka tas būs kravas pasažieru ar 5 sēdvietām pēc dokumentiem, izrēķinājām, ka arī ekspluatācijas nodoklis nebūs tik traki, sanāca līdz simts eiro, jo par pasažieru ar 7-9 sēdvietām būtu dārgāk, kā arī vairāk par 5 sēdvietām mums nav nepieciešams. Tā nu meklējām, līdz pagājušā gada janvārī savu ģimenes auto atradām, iepriekšējais īpašnieks to arī izmantoja kā ģimenes auto, jo viņam dēls trenējās BMX un pārvadāt riteni bija viņu ikdiena. Pirmais pārsteigums  pie auto pārrakstīšanas - nu jau nodoklis ir 214eiro , līdzšinējo 100eiro vietā, reāli reiz divi. Ok, kārtējās izmaiņas nodokļos gadam mainoties skāra arī mūs, trīsbērnu ģimene arī nodokļa atvieglojumus nesaņēma, jo neviens nezināja, kā tos piemērot, jo kopīgs bērns ar vīru mums ir viens, bet divi man ir no iepriekšējam attiecībām. Auto uz vīra, līdz ar to piemērot atlaidi nevarēja, jo 3 bērni ir man, nevis viņam. "Norijām kārtējo krupi" un dzīvojām tālāk.

Šis gads ir kārtējais pārsteigums, jo no 1.janvāra mūsu ģimenes busiņš pa lielākajiem Latvijas autoceļiem drīkst pārvietoties tikai samaksājot Autoceļu lietošanas nodevu, kas gadā ir 300eiro, vēl papildus 214 eiro, kurus maksājam katru gadu veicot tehnisko apskati.

Kādēļ mums jāmaksā šī nodeva?

Lai ko vairāk par to uzzinātu, sazvanīju gan vairākus konsultatus CSDD, jo neviens tā īsti par to paskaidrot neko nemāk, gan Finanšu ministriju, gan Satiksmes ministriju un rezumē - jāmaksā, jo mūsu tehniskajā pasē auto ir definēts kā kravas mikroautobuss ar 5 sēdvietām un pilnā masa automašīnai ir 3030kg ( ja būtu 3000, nebūtu jāmaksā), tas nekas, ka mana vienīgā krava ir mani bērni. 

Līdz vakardienai braucām un šmaucāmies, katru rītu un vakaru, jo šķērsojam lielo Tallinas šoseju pa to nobraucot 300m, dzīvojot Pierīgā, bet darbs, skolas ir Rīgā. Vakar ar meitu braucām uz Valmieru, līdz ar to nolēmu šo nodevu samaksāt, jo sods ir no 180-500eiro fiziskām personām, uzņēmumiem vēl trakāk. Iebraucām Statiol uzpildes stacijā un palūdzu kasierei šo nodevu - cilvēks stāv un brīnās meklējot kravas auto Statoil teritorijā. Tiešām, sieviete man vairākkārt pārjautāja, nolēmu pastāstīt par šo situāciju, lai saprastu, vai tikai es uzskatu, ka šis ir ārprāts. Iesaistījās diskusijā arī abas pārdevējas un izradās,ka es ne vienīgā tāda, viņas zinot ģimeni, kura iegādājās līdzīgu auto, jo ģimenē pieteicās dvīnīši, bet dvīņu ratus parastā auto ielikt ir sarežģīti, bet kopš 1.janvāra par šiem auto jāmaksā papildus nodeva pārvietojoties pa galvenajiem autoceļiem, JĀMAKSĀ ARĪ PAR ĢIMENES AUTO. Dzīvojam mēs 21.gadsmitā, kur cilvēki ar auto pārvietojas ikdienā, ne tikai aizbraucot gadā reizi pie omes ciemos, bet gan mērojot pat 50-70km katru dienu uz darbu, skolu...

Uz ko mēs ejam, mīļie, politiķi? Jums, noteikti, šie 300eiro neko neizsaka, pieļauju, ka jūs nepārvietojaties ikdienā ar busiņu, neesat daudzbērnu tēvs, vai mamma, bērnus nevedat uz treniņiem, ceļojumos braucat gozējoties dārgās viesnīcās un atpūta pie dabas mašīnā nav aktuāla. Nolaidieties, lūdzu, uz zemes, nevērtējiet pēc vidējā aritmētiskā, kur no 5 cilvēkiem Jums līdzīgajiem, kuri saņem 4000 eiro algu, bet 20 reālajiem cilvēkiem, kuri saņem 350eiro algu Jums vidējais aritmētiskais sanāk 1080 eiro mēnesī un uz papīra viss ir ļoti skaisti, vai ne? 

                                .                        

lauvinja lauvinja 16. Jan 2017, 14:32

Mūsdienās ļauži ne reti pārspīlē ar nepieciešamību pēc mega ietilpīga auto. Atceros, ka mēs katru gadu vairākas reizes gadā ar ģimeni devāmies izbraukumos ar telti u kaimiņvalstīm un žigulī pietika vietas gan teltij, kas mūsdienās ir kļuvusi kompaktāka, gan visam citam un 3 bērniem uz auto aizmugurējā sēdēkļa.

mamma88 mamma88 15. Jan 2017, 11:58 mamma27

Piekritu,ka nevar pec plana. Un dzive butu garlaiciga ja visu varetu saplanot.
Pietam es uzskatu,ka bernus nevar saplanot,jo grozies ka gribi, viena varianta pats atnak,cita plano,bet nenak vai nenak tad,kad esi izdomajis,un atnak velak vai negaiditi atrak.

mamma88 mamma88 15. Jan 2017, 11:54 mamma27

Ekstra bija domats tada zina,ka viss dargi maksa. Pietam pabalsts 11 e ir loti mazs,un pa so naudu neko nevar nopirkt. Tapat ar daudzbernu gomeni nedzivosi tacu vienistabas dzivokli, vajag kaut ko lielaku. Ta varetu turpinat un turpinat. Protams cilveki visados apstaklos aug,izauga ber i ari Sibirija,bet seit runaju par to,ka tomer bernu pulcins ir kaut kadas izmaksas,kuras jut kaut vai taja pasa laika,kad velies apmeklet kaut vai to pasu kino vai noperc saldumu tutu,kura pazud loti,loti atri.

mamma27 mamma27 14. Jan 2017, 16:15 mamma88

Piekrītu,ka katrs pats izvēlas- noteikumi ir tādi kādi tie ir ,un ja nevaram atļauties, izvēlamies mazāku auto,jeb citādu! Tomēr teikt ,ka daudz bērni ir ekstra,tas kaut kā galīgi ir nevietā!!! Jo dzīvē mēdz būt,ka visu nevar pēc plāna,jo ja tā var,tad nu tikai ejot pāri līķiem-manuprāt!

mamma88 mamma88 14. Jan 2017, 12:21

Pie mums ir ta,ka letak sanak visa mazs,un berni sava zina (daudz) ir ekstra.

mamma88 mamma88 14. Jan 2017, 12:20

Vel laba alternativa bija ww passats variant. Tur bagaznieka daudz kas salien. Par lielaku ir diemzel jamaksa,brt ja jums biezi tas.inventars ir janem,tad nu nekas cits neatliek ka nemt busu.

zacc zacc 13. Jan 2017, 18:39 ViKrEm mamma

Īsi sakot - jūs vēlaties uzsēsties uz eglītes un nesadurstīties.
Jūsu izvēle, var turpināt meklēt iemeslus vaimanāt, var mainīt domāšanu.
Priecājieties, ka varat atļauties super ērtu automašīnu. Nevarētu - pārdotu un iztiktu ar citu. Kā ļoti daudzas trīs bērnu ģimenes. Un riskēšu teikt, ka tā hipokredīta gadījumā jūs esat ieguvēji. Jo mazāka ir summa, ko aizņematies no bankas, jo mazāk samaksājat % ilgtermiņā.

ViKrEm mamma ViKrEm mamma 13. Jan 2017, 17:58 indrasniega

Jā, darbojas no šī gada, to ari parbaudījām, bet līdz tam gan nebija 😀

ViKrEm mamma ViKrEm mamma 13. Jan 2017, 17:43 lauvinja

Te iet cepšanās, ka viss notiek dokumentāli, statistiki, ne reāli. Ir valstis, kur šis jaunais nodoklis ir jāmaksā pašiem izvērtējot situāciju, piemēram, ja pārvadā smagu kravu, maksā. Kā nokontrolēt - uz ceļa ir īpaša pārbaude ar svariem, kur tad arī nosver. Mazāku auto es nevēlētos, jo esam pieraduši pie ērtībām, ne spiešanās. Kādēļ pirkt 3 auto dažādām dzīves situācijām un papildināt kārtējo reiz valsts kasi, ja nopērkam vienu un normālu, cilvēcisku. Jau tā ekspluatācijas nodoklis nav tik lēts kā vieglajām auto, jau tur samaksājam vairak, pērkot degvielu akcīzē samaksājam vairāk, jo auto ir lielāks, patērē vairāk.
Par māju - tas pats stāsts, šajā ciematā pat nav iespējams to noformēt kā dzīvojamo māju, jo tas ir kooperatīv masīvs. Vismaz pagaidām. Pēc komentāra saprotu - bija jāgaida, līdz sakārtos? Tad gaidītu līdz nosirmotu, bet māja nav apavi, kurus, ja nepatīk, var izsviest un nopirt jaunus. Ja izvēlētos dzīvokli, kas pēc dokumentiem atbilst, bet reāli tur dzīvot nav iespējams, tas ietu cauri, bet vai ko tādu es vēlos? Nē. ☹

lauvinja lauvinja 13. Jan 2017, 16:30

Man šķiet, ka mazliet cepšanās nevietā.

Lasīju stāstu par mājokļu kredītu - jau toreiz nesapratu, par ko vainot valsti tajā, ka mājas pārdevējs nav sakārtojis īpašuma dokumentus atbilstoši reālajai situācijai? Kur tur valsts vaina? Tāpat jums bija izvēle lūgt īpašnieku sakārtot dokumentus atbilstoši situācijai un tad iegādājot māju, nebūtu problēmu. Ne tikai valstij ir pienākumi, bet arī iedzīvotājiem ir pienākumi!

Par auto - valsts ir nākusi pretī daudzbērnu ģimenēm, bet nevar katrs kam ienāk prātā apgalvot, ka viņš audzina savus, kaimiņa un partnera bērnus un tāpēc viņam pienākas atlaide, ir jābūt juridiskam pamatojumam.

Bez tam, es neredzu problēmu, kāpēc auto nevarēja reģistrēt uz tava vārda, jo tajā gadījumā pienākotos nodokļa atlaide?

Par vinjetēm man dalītas jūtas, bet konceptuāli domājot - lielāks auto, smagāks, atstāj lielāku ietekmi uz ceļa segumu pats par sevi, kā visticamāk arī vairāk izmešu - lielāks kaitējums, lielāki nodokļi. Tā ir mūsu izvēle cik lielu auto iegādāt un lietot. Bez tam neticu, ka auto tiek piekrāmēts pilns ik dienas, ikdienas vadāšanai droši vien pietiktu ari ar mazāku auto.