Jauna kārtība C hepatīta ārstēšanā

Jauna kārtība C hepatīta ārstēšanā

04. Feb 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jaunais gads sācies ar izmaiņām C hepatīta pacientu ārstēšanas jomā – turpmāk pacienti ar 1. un 4. genotipa C hepatītu saņems tikai jaunākās paaudzes jeb bezinterferona terapiju. 

Medikamenti C hepatīta pacientu ārstēšanai pilnībā tiek kompensēti no 2016.gada 1.janvāra, taču daļa cilvēku joprojām tika ārstēti arī ar kombinēto terapiju, kurā ietilpa interferons. Šogad situācija ir mainījusies, un pacienti, kuriem atklāts 1. un 4. genotipa C hepatīts un slimība progresējusi līdz 3. vai 4. aknu fibrozes stadijai (F3, F4), tiks ārstēti ar jaunāko bezinterferona terapiju, kas gada laikā jau apliecinājusi savu efektivitāti.

Pašlaik Latvijas tirgū pieejami divi jaunās paaudzes medikamenti, kurus nodrošina tādas atzinību guvušas kompānijas kā Abbvie un MSD.  Kuru no tiem nozīmēt katram konkrētam pacientam lemj ārstu konsilijs. Tiesa gan, naudas ir tik, cik ir, tieši tāpēc priecīgā vēsts pašlaik attiecas tikai uz 1. vai 4. genotipa C hepatīta pacientiem, kuriem slimība progresējusi līdz 3. vai 4. aknu fibrozes stadijai. Tas nozīmē, ka cilvēkam ir ļoti nopietni aknu bojājumi – viņam jau ir aknu ciroze vai fibroze strauji progresē aknu cirozē, un terapija jāsaņem iespējami ātrākā laikā.

“Lai saņemtu ārstēšanu, noteicošais būs fibrozes pakāpe, orgānu transplantācija, nieru mazspēja, kad jau tiek veikta hemodialīze,” stāsta Latvijas Infektoloģijas centra virsārste Velga Ķūse. Viņa piebilst, ka tie pacienti, kuriem nozīmēta kombinētā terapija ar interferonu līdz 2016.gada 31.decembrim, turpinās saņemt šo terapiju līdz kursa beigām.

Izmaiņas neattiecas uz pacientiem, kuriem atklāts 2. un 3. genotipa C hepatīts. Viņi joprojām saņems jau zināmo pegilēto interferona un Ribavirīna terapiju. Diemžēl jauni medikamenti šo genotipu C hepatīta pacientu ārstēšanai joprojām nav pieejami Latvijas tirgū.

Jāpiebilst, ka pacientiem, kuriem ir 1. vai 4. genotipa C hepatīts 1. vai 2. fibrozes stadijā pašlaik netiek ārstēti vispār. Diemžēl statistiskas dati ir nepielūdzami – līdz ar neārstētiem pacientiem katru gadu palielinās inficēto personu skaits, kas palielina infekcijas riskus sabiedrībā. C hepatīts joprojām Latvijā ir svarīga veselības problēma un inficēšanās risks joprojām ir relatīvi augsts pat cilvēkiem, kuri nepieder riska grupai. Ik gadu Latvijā par aptuveni 5% tupina pieaugt no jauna atklāto pacientu skaits.

Papildu informācijai:

C hepatīts ir aknu saslimšana, ko izraisa C hepatīta vīruss. Nokļūstot asinsritē, tas inficē aknu šūnas, kas nākotnē rada nopietnus aknu bojājumus, var izraisīt aknu cirozi un pat vēzi. Ar C hepatītu ir iespēja inficēties ikvienam, taču tā ir pilnībā ārstējama slimība un izārstēšanās rezultātā tiek novērsti citu cilvēku inficēšanas riski.

Sabiedrībā pastāv maldīgs uzskats, ka ar C hepatītu var inficēties tikai narkotisko vielu injicēšanas un nedrošu dzimumsakaru laikā; ar to var inficēties arī saņemot nekvalitatīvus invazīvus pakalpojumus, piemēram, tetovēšanas, manikīra vai pedikīra laikā.

Ik gadu C hepatīta vīruss asinīs tiek atklāts vairāk nekā 1000 cilvēkiem Latvijā.

Fakti:

  • C hepatīts pasaulē diagnosticēts 110 miljoniem cilvēku, Eiropā – 9 miljoniem, Latvijā ar šo vīrusu inficēti aptuveni 40 tūkstoši.
  • Pasaules Veselības organizācijas dati vēsta, ka ik gadu pasaulē ar šo slimību mirst 700 tūkstoši cilvēku.
  • Lielākā saslimšana ar C hepatītu Baltijas valstīs konstatēta Latvijā – aptuveni 2,1 procentiem iedzīvotāju no populācijas (Lietuvā – aptuveni 1,1, bet Igaunijā – 1,5 procentiem). Ar C hepatītu Baltijas valstīs vairāk slimo vīrieši. Dati: Journal of Viral Hepatitis, 2015.

Sekojiet mums arī facebook lapā C hepatīta pacientu apvienība, kur varat lasīt jaunāko informāciju un uzdot jautājumus/ierosinājumus.