Izvēloties mājokli, jāatrod balanss starp esošajām prasībām un nākotnes vajadzībām

17. Nov 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai zināji, ka Latvijas iedzīvotājiem laimes sajūtā lielu nozīmi spēlē tieši mājvieta? To apliecina Bonova veiktais Laimes indeksa pētījums, kas veikts vairāk nekā 8,5 tūkstošu cilvēku vidū 8 dažādās valstīs. Tas apliecina vien to, ka mums, latviešiem, mājas ir ļoti svarīgas.

Laimes izjūtu mājvietā rod 32% Latvijas iedzīvotāju, un tas ir augstākais rādītājs starp pētījumā iekļautajām valstīm. Mājokļa svarīgums, protams, mums seko līdzi vēsturiski no laikiem, kad dzīvojām viensētās un lielākā daļa vakaru tika pavadīti mājās kopā ar ģimeni. Šis paradums mums sekojis līdzi līdz pat mūsdienām.

Kā apliecina Bonova Latvija mājokļu eksperts Kaspars Ekša, mājas nav tikai četras sienas. Tās aptver arī apkārtni, attiecības ar kaimiņiem un vidi ap mums. Tāpēc, izvēloties savu īsto mājokli, izvēle ir kārtīgi jāapsver, pārdomājot vairākus svarīgus aspektus.

Pēc K. Ekšas novērojumiem, lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju mājokli pērk visam mūžam, lai gan speciālists pirms iegādes aicina apsvērt visus aspektus. "Nereti, runājot ar jauniem cilvēkiem, kuri meklē mājokli, viņi vēlas jau sākotnēji iegādāties lielāku mājokli ar nākotnes perspektīvu. Taču vajag izvērtēt visus faktorus, arī finansiālos, lai lieki nepārmaksātu par lietām, kas mums ikdienā nav nepieciešamas," mudina viņš. Piemēram, ja jaunais speciālists izvēlas iegādāties sev mājokli, iespējams, kamēr dzīvo viens, nav vajadzīgs trīsistabu dzīvoklis, jo tā tikai lieki ik mēnesi tiks pārmaksāti komunālie maksājumi par pilnībā neizmantotu platību.

Bonova veiktais pētījums uzrādījis, ka Latvijā lielāka daļa iedzīvotāju vēlas dzīvot privātmājā nedaudz ārpus pilsētas, taču vienlīdz svarīgi ir, lai tiktu nodrošināta laba infrastruktūra, - lai netālu atrastos skola, bērnudārzs. "Ja brīdī, kad lūkojam pēc jauna mājokļa, mazulis ir tikai tikko piedzimis, ir svarīgi izvērtēt, cik pieejama šajā teritorijā būs izglītība, interešu izglītība, jo, bērnam augot lielākam, šie jautājumi un loģistika kļūs aizvien aktuālāki," norāda Bonova Latvija speciālists. Šī iemesla dēļ, izvēloties mājokli, ir svarīgi atrast balansu un izdarīt pareizo izvēli, lai apmierinātas būtu gan šābrīža prasības, gan arī nākotnes perspektīvas. Iespējams, uzreiz nebūt nav jāpērk māja meža vidū, bet pietiek ar dzīvokli ar balkonu.