Izcep sniegbaltus saldos cepumiņus

Izcep sniegbaltus saldos cepumiņus

26. Dec 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Smilšu mīkla ir tā, kura ir viena no mīļākajām Māmiņu Kluba māmiņu mīklām, par kuru esat stāstījušas daudzkārt jūs pašas! Tieši tāpēc iesakām svētkos šo mīklu likt lietā, lai pagatavotu sniegbaltus cepumiņus!

Smilšu mīklas recepte

Sastāvdaļas mīklai:

  • 3 glāzes miltu (glāze 250ml)
  • 250g sviesta/margarīna
  • 1/2 glāze cukura 
  • 2 olas
  • 1/2 tējkarote sodas
  • šķipsniņa sāls

Pagatavošana:

  • Sviestu/margarīnu istabas tempertūrā sadrupinam ar miltiem līdz veidojas drupačaina mīkla.
  • Olas baltumus atdalam no dzeltenumiem.
  • Baltumus putojam ar cukuru līdz stingrām putām, tad pievienojam dzeltenumus un turpinām putot.
  • Beigās pievienojam sodu un sāli, vēl mazliet saputojam.
  • Drupaču mīklā pievienojam saputotās olas un visu izmaisam,tad ar rokām izmīcam.
  • Ja mīkla līp pie rokām, tad pa ēdamkarotei pievienojam miltus, lai nelīp.
  • Mīkla sanāk krēmīgi mīksta, maiga, ne cieta.
  • Gatavo mīklu uz 30 minūtēm liekam ledusskapī.

Noteikti iesaisti gatavošanas procesā arī bērnus!

Padoms: ja mīklu šķiet grūtāk izrullēt

20161212143556-76101.jpg

Cepam gatavus cepumiņus ap 200 grādiem ap 10 minūtēm, līdz tie palikuši gaiši brūni un sausi.

Neaizmirsti sagatavot arī šokolādes glazūru!

Katliņā uz lēnas uguns uzkarsē 25 gramus saldā krējuma. Kad saldais krējums uzkarsis, pievieno tam balto šokolādi, maisot izkausē to, līdz iegūta viendabīga kosistence.

Kad šokolādes glazūra gatava, pārlej to cepumiņiem.

Protams, saldo krējumu vari aizstāt arī ar ne pārāk treknu sviestu, kā nu kuram patīk!

Bet pārsliņas uzzīmēt vari ar cukura glazūru:

  • 400 ml pūdercukura
  • 1 olas baltums
  • 2 pilieni etiķa vai citrona sulas

Olu baltumu puto, līdz sāk veidoties putas. Pakāpeniski turpinot putošanu, pievieno pūdercukuru, pēc tam pievieno etiķi vai citrona sulu. Glazūra jāputo, līdz tā iegūst viendabīgu krējuma konsistences masu un veido reljefu rakstu.

Olas baltumam jābūt ļoti svaigam. Olas baltumam jābūt labi atdalītam no dzeltenuma, jo vismazākais dzeltenuma piejaukums kavē olbaltuma masas uzputošanos. Lai glazūra ātrāk un labāk uzputotos, olu baltumus vēlams atdzesēt. Lai baltums saputotos labāk, putošanu ieteicams veikt traukā ar apaļu dibenu.

Uzputoto glazūru ielej masu plastmasas maisiņā, nosien, nogriež galiņu un izspiež vēlamo rakstu uz piparkūkām vai tortēm.

Glazūru var iekrāsot ar dabiskām sulām, piemēram, upeņu, burkānu, biešu. Jo koncentrētāku sulu pievieno, jo izteiktāka krāsa tiek iegūta. Koši baltu glazūru iegūst, pūdercukuru sajaucot ar pienu. Glazūras iekrāsošanai var izmantot arī pārtikas krāsvielas.

 

Lai arī jums gardi svētki!

Māmiņu Klubs