It kā bezmaksas,bet tomēr jāmaksā.

It kā bezmaksas,bet tomēr jāmaksā.

09. Apr 2013, 19:36 taschinka taschinka

Sveiki!

Vēlējos nedaudz pastāstīt par šodienas pieredzi un nesaprašanu siatsībā ar bezmaksas zālem,kas it kā skaitās bezmaksas,bet tai pat laikā,lai pie tām tiktu ir jāmaksā tomēr nauda.

Situācija sekojoša:Man ir Vilenbranda slimība(asins nerecēšana),pie kuras valsts 100% apmaksā zāles.Līdz šim tā arī bija 100% par velti.Griežos pie sava hemataloga,vai arī kāds mans radinieks drīksēja aiziet un izņemt šo zāļu recepti un aptiekā izņemot par tām nekas nav jāmaksā,skaidrs taču,kā nekā uz receptes rakstīts 100% apmaksā valsts.

Bet šodien tas bija citādi.Pirmkārt,lai es tiktu pie sev vajadzīgajam zālēm man jāmaksā (ar ģimenes ārsta nosūtījumu 3ls,bez nosūtījuma vairāk),par vizīti pie hemataloga,kuršs izraksta recepti.Līdz šim varēja vienkārši aiziet un palūgt,ka man vajadzīga recepte,vairs tā nevar,ja nēesmu samaksājusi par vizīti,ārsts nevarot man rakstīt recepti.

Otrkārt,ieejot aptiekā ar šo it kā bezmaksas recepti man paprasa vēl samaksāt 0,50ls,jā tas nav daudz,bet zālēs taču skaitās bezmaksas.

Tas nozīmē,ka pie bezmaksas zālēm bez maksas nemaz nevaru tikt.Neskaitot vēl papildus to,ka recepti var izrakstīt vienīgi hematalogs Rīgā pie kura vēl jābrauc.

Protams,papildus tam visam  garā rinda pie reģistratūras,kura ir neskaidra,kāpēc stundu jāstāv,lai tiktu pie vienas vienīgas receptes.

Man tas škiet pilnīgi un galīgi nesaprotami,jo šīs zāles ir neatņemama manas dzīves sastāvdaļa.

Tas nozīmē,ja man beidzas zāles,es tās nevaru dabūt tad,kad man tās vajadzīgas,bet gan tad,kad iziets šis garais posms.

Ģimenes ārta pieraksts->ģimenes ārsta vizīte->pieraksts pie hemataloga->rinda pie reģistratūras-> un tik tad vizīte pie hemataloga.

Tas nav normāli,jo zāļu patēriņš nav prognazējams.

andzina andzina 10. Apr 2013, 20:34 taschinka

Man pēdējo reizi iedeva recepti 2 iepakojumiem. Godīgi sakot neatceros kā bija pirms tam - bija viens vai divi.
Par maksāšanu nedomāju. Nav jau tā, ka nauda kokos aug, bet es no otras puses skatos - ja man pašai visa summa būtu jāmaksā, tad būtu traki.
Man no Linezera nesen atnāca vēstule par iespēju aprīlī bez maksas noteikt precīzu willebranda tipu, kas it kā palīdzētu tālāk sekmīgākai ārstēšanai. Cik noprotu tāda ir izsūtīta visiem uzskaitē esošajiem pacientiem.

taschinka taschinka 10. Apr 2013, 07:19

Un arī vairāk gribēju vienkāŗši to izstāstīt,jo ja es vēl varu samaksāt,kas jāmaksā,tad ir taču daudzi kam tā nauda ir liela un nevar samaksāt.

taschinka taschinka 10. Apr 2013, 07:18 bibii

Agrāk varēja viss kaut ko sarunāt,tagad man skaidri un gaiši pateica,ka tā un viss.Tādi stingri noteikumi esot,bet tai pat laikā visur reāls bardaks.

bibii bibii 09. Apr 2013, 20:57

Taschinka, es ieteiktu Tev nākamreiz pajautāt, lai uzraksta vairākas receptes. Tā arī pasaki ārstam, ka lai dabūtu recepti, speciāli brauc uz Rīgu, ceļš maksā naudu + maksa par vizīti. Ar citiem ārstiem tā var sarunāt.

aab aab 09. Apr 2013, 20:40 solni6

jā, ar šādu variantu esmu saskārusies arī pašas ģimenē. skumji, jo tā jau ir klaja ņirgāšanās par cilvēkiem.

aab aab 09. Apr 2013, 20:27 taschinka

es arī šo sistēmu nesaprotu!pilnīgi un galīgi nesakārota!

taschinka taschinka 09. Apr 2013, 20:13

Nesaprotu to,kāpēc man jāpierakstās uz ārsta vizīti,ja reāli man vizīte nav nepieciešama un ārsts zin,ka man zāles ir vajadzīgas neatkarīgi ne no kā un visu mūžu,jo slimība nav ne ārstējama,ne apārstējama.Agrāk teica,lai nak pēc receptes kads radinieks,ņemot vērā ka es pati nedzīvoju Rīgā.Bet tagad obligāti jāpierakstās un jāierodas man pašai.Ārsts pat man virsū nepaskatās rakstot recepti,jo tas nav nepieciešams,tad kāpēc man jāierodas un jāmaksā vēl par nevajadzīgu vizīti.
Jāmaksā arī par ģimenes ārsta vizīti,jo citādi nosūtījumu nesaņemt.Nu īsāk sakot dažos gadījumos reāls murgs.

Labi,šie noteikumi būtu attiecināmi uz tiem,kas ārstējās un izārstējās,kam zāles tik kādu periodu vajadzīgas.

aab aab 09. Apr 2013, 20:02 princesemince

man arī ir bijis, ka vizīte ir bērnam, bet maksāju arī par kādu citu ģimenes locekli, jo tam ir vajadzīga recepte. murgs!
es uzskatu, ka zālēm, kuras nav kā periodiskas lietošanas zāles, jau nu varētu uztaisīt kādu citu sistēmu, lai nav jāiet atkārtoti pie ārsta.

princesemince princesemince 09. Apr 2013, 19:58

Tas ir kāds jauninājums, ka par receptēm arī jāmaksā vizītes maksa? Man vīram ir valsts apmaksāti medikamenti, bet ne 100%, tādēļ arī katru reizi maksājam. Ņemot vērā, ka nenotiks tā, ka vienā dienā vairs nevajadzēs, daktera raksta 2 mēnešiem, lai nav jābraukā tik bieži pakaļ receptei. Līdz šim arī varēju sazvanīt un reģistratūrā izņemt recepti. Dažkārt, ja gāju savu vai bērna vajadzību dēļ pie ārsta, samaksāju, it kā vīrs būtu nācis uz apmeklējumu.

aab aab 09. Apr 2013, 19:53

mani arī tracina šis "riņķa dancis". nesen ar vīru saskārāmies ar šādu riņķi. vīram naktī palika slikti, saucām ātro palīdzību, aizveda uz slimnīcu, sašpricēja, 5os no rīta palaida mājās, iedeva izrakstu, ka vajag zāles lietot. vīrs knapi tika mājās, klibodams, bet pēc receptes ir jābrauc pie ģimenes ārsta! ok, mēs sazvanījāmies, sarunājām, ka cits aizbrauks pakaļ, bet ko darīt tiem, kam nav kas aizbrauc? tas ir briesmīgi mūsu valstī!
jā, pat par bezmaksas recepti ir jāmaksā t.s. līdzmaksājums - 50sant. reiz sanāca smieklīgi, jo mammai ir zāles, kas jālieto visu dzīvi, tās ir kompensējamās receptes. aizej uz aptieku, zāles maksā 0.25ls, bet vēl 0.50ls jāpiemaksā! nu c`mon, bet zāles ir lētākas nekā tas līdzmaksājums! murgs!