Īss ceļvedis veļas mazgāšanas līdzekļu sastāvā

Īss ceļvedis veļas mazgāšanas līdzekļu sastāvā

07. Feb 2014, 14:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ieskatu par veļas mazgāšanas līdzekļiem sniedz Spodrības kvalitātes un attīstības nodaļas vadītāja Inese Vilka.

Svarīgākā veļas mazgājamo līdzekļu sastāvdaļa ir virsmaktīvas vielas vai tensīdi. Tie piedalās mazgāšanas procesā trīs veidos:

1. pazemina ūdens virsmas spraigumu;

2. palīdz noņemt netīrumus no auduma;

3. nepieļauj netīrumiem nogulties atpakaļ uz auduma.

Šo veļas mazgāšanas līdzekļa pamatvielu galvenā atšķirība: nejonu virsmaktīvās vielas ir mazputojošas, bet anjonu virsmaktīvās vielas putojošas. Jāatceras, ka putu daudzums neietekmē mazgāšanas kvalitāti.

Šie savienojumi noteikti būs norādīti uz etiķetes marķējuma kā anjonu virsmaktīvās vielas vai nejonu virsmaktīvās vielas, norādot svara diapazonus.

Otra svarīga sastāvdaļa ir ūdens mīkstinātājs. Ciets ūdens samazina virsmaktīvo vielu iedarbību, tāpēc sastāvam pievieno ūdeni mīkstinošus savienojumus: pārsvarā fosfonātus vai fosfātus, vai kompleksos organiskos savienojumus.

Fosfonāti – visefektīvākie ilgtspējīgie ūdens mīkstinātāji. Vienlaicīgi fosfonāti nav kaitīgi cilvēkiem un tos var viegli izskalot, kas ievērojami samazina alerģijas risku.

Kompleksie organiskie savienojumi (marķējumā varētu būt atpazīstami kā EDTA un tās sāļi) – efektīvi ūdens mīkstinātāji, laba alternatīva ūdens cietības samazināšanai.

Fosfāti – ūdens mīkstinātāji, kas, nonākot dabā, rada vērā ņemamas, ilglaicīgas negatīvas sekas – pastiprinātu ūdens tilpņu aizaugšanu, kas ilgtermiņā kļūst par ekoloģisku problēmu. Fosfāti tiek lietoti, jo tas ir salīdzinoši lēts izejmateriāls, kas dod iespēju ražotājiem savu līdzekļu formulas izveidot par salīdzinoši zemāku cenu.

Jebkuram no šiem savienojumiem, ja tie pievienoti produktam, jābūt norādītiem uz etiķetes marķējuma.

Veļas mazgājamo līdzekļu būtiskākās papildvielas ir fermenti un optiskie balinātāji.

Fermenti – tos lieto, lai iztīrītu dažādas izcelsmes traipus. Fermenti jeb enzīmi ir ražoti no nepatogēniem un netoksiskiem mikroorganismiem un ir klasificēti kā netoksiski. Fermentu pievienošana veļas mazgāšanas līdzeklim paaugstina tā mazgājošo iedarbību uz dažādas izcelsmes traipiem.

Ja tie pievienoti produktam, tad noteikti jābūt norādītiem uz etiķetes marķējuma.

Optiskie balinātāji – vielas, kas pārvērš ultravioleto gaismu redzamā gaismā (liek baltam izskatīties vēl baltākam). Tas ir tikai vizuāls efekts, bet tie neizskalojas un uzkrājas auduma šķiedrās, nonākot pastāvīgā kontaktā ar auduma valkātāja ādu un ir visvairāk kairinošākā sastāvdaļa produktā. Optiskie balinātāji bioloģiski nesadalās un rada kaitējumu videi;

Šiem savienojumiem, ja tie pievienoti produktam, noteikti jābūt norādītiem uz etiķetes marķējuma.

Veļas mazgāšanas līdzekļiem, kas domāti tumšai un krāsainai veļai, papildus tiek pievienotas krāsu stabilizējošas vielas.

Šķidro veļas mazgāšanas līdzekļu priekšrocības, salīdzinot ar pulveriem ir:

  • Šķidrie veļas mazgāšanas līdzekļi, tos lietojot neput, tā neradot lieku alerģisku reakciju risku produktu dozējot.
  • Produkti ir saudzīgi veļas mašīnai, jo veidoti uz ūdens bāzes un nesatur cietas balastvielas, kas var uzkrāties veļas mašīnā.
  • Šķidrie veļas mazgāšanas līdzekļi ir pilnīgi ūdenī šķīstoši, tāpēc tiem ir augstāks lietderības koeficients.

Spodrības ražoto veļas mazgāšanas līdzekļu formulu koncepts:

1. Produktu sastāvā nav iekļauti fosfāti, bet alternatīvas vielas ūdens mīkstināšanai.

2. Produktu sastāvā nav iekļauti optiskie balinātāji.

Krāsu stabilizējošās vielas iekļautas koncentrācijā, kas pārliecinoši nodrošina krāsu stabilizējošo iedarbību.