Īss ceļvedis krūšu izmeklējumos…

Īss ceļvedis krūšu izmeklējumos…

17. Oct 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Veselas krūtis ir Tavs lepnums! Tu vari izglābt arī sevi pati! Izmeklējies!

Ar visaugstākās kvalitātes krūšu izmeklējumiem krūts vēža profilaksei, diagnostikai un ārstēšanai iepazīstina Sandra, Lapuķe, Veselības centrs 4 radioloģe, diagnoste ar specializāciju agrīnu krūšu audzēju diagnostikā. 

  • Tievās adatas punkcija US kontrolē caur ļoti tievu (0,8 mm diametrā) adatu ar šļirci tiek veikta šķidruma vai atsevišķu šūnu atsūkšana no veidojuma krūtī. Materiāls tiek nosūtīts uz laboratoriju mikroskopiskai izmeklēšanai.
  • Core biopsija US kontrolē ar īpašu 2mm diametrā adatu vietējā anestēzijā tiek veikta neliela audu fragmenta iegūšana no veidojuma krūtī. Materiāls tiek nosūtīts izmeklēšanai zem mikroskopa.
  • Krūšu dziedzeru ultrasonogrāfija virspusēji novietoto audu izmeklēšanai. Kā standarta diagnostikso metodi pielieto sievietēm līdz 35 gadiem, kā arī grūtniecēm un sievietēm bērna barošanas laikā. Šim izmeklējumam nav rentgena starojums, taču tas neaizstāj mamogrāfiju.
  • Elastogrāfija - neinvazīva izmeklēšanas metode, kas izstrādāta pamatojoties uz mīksto audu ultrasonogrāfisko izmeklēšanu. Elastogrāfijas procesā uz audiem iedarbojas ar paaugstinātu spiedienu. Šī metode papildina ultraskaņas izmeklējumu ar speciālu programmu, kas spēj noteikt atšķirīgus elasticitātes modeļus konkrētai audu grupai (vēžu gadījumā bojāti audi paliek neelastīgāki). Šādā veidā iespējams precīzāk noteikt ļaundabīgā audzēja formu un atklāt vēzi pat tā agrīnajās stadijās, taču šī metode neaizvieto mamogrāfiju.
  • Mamografija - krūšu rentgenoloģiska izmeklēšana ar zemas intensitātes rentgenstariem un to lieto kā galveno vēža skrīninga metodi, lai atklātu audzēju sākumstadijā. Pieejams ir arī padziļināts izmeklējums ar 3 D tomosintēzes iespējām*, kas ir ievērojami precīzāks, jo speciālisti var aplūkot kustīgu attēlu no 3 pusēm, slāni pa slānim. Tomosintēzes tehnoloģija tiek uzskatīta par lielāko sasniegumu mamogrāfijas metodes attīstībā pēdējo 35 gadu laikā. Tā nodrošina īpašas agrīnas diagnostikas priekšrocības pacientēm ar blīvu krūšu struktūru, kas biežāk sastopama gados jaunām sievietēm. Līdzšinējās mamogrāfijas iespējas šādos gadījumā bija diezgan ierobežotas. Šis izmeklējums ir gandrīz obligāts sievietēm, kurām krūšu pilnīguma dēļ iztaustīšanas iespēja var būt ierobežota.
  • MR izmeklējums diagnozes precizēšanai. Taču šis izmeklējums būs produktīvs, ja pielieto augsta magnētiskā lauka attēlu sistēmas, kas pārsniedz 1,5 teslas. Zemāka lieluma sistēmas nespēj pilnīgi iegūt taukaudu saturāciju, kas vēlams kvalitatīviem attēliem.
  • Ģenētiskie testi – ļauj izvērtēt DNS šūnas un slimību attīstības riska faktorus.
  • Piena dziedzera veidojuma ekscīzija – krūts veidojuma izgriešana operācijas zālē vietējā vai vispārējā anestēzijā. Ar kosmētisku griezienu tiek izņemts tikai veidojums, saudzējot veselos krūts audus.  Ja nepieciešams operēt labdabīgu veidojumu, lielākā daļā  gadījumu to var izdarīt vietējā anestēzijā un tūlīt pēc operācijas pacients var doties mājās.

* Sievietēm, kuras ir saņēmušas uzaicinājuma vēstuli no Nacionālā veselības dienesta Valsts skrīninga  programmas ietvaros, izmeklējums ir bez maksas.