Ikdienā un svētkos ceļam galdā acīm veselīgus produktus

Ikdienā un svētkos ceļam galdā acīm veselīgus produktus

20. Jan 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gada tumšākajā periodā jo īpaši svarīgi parūpēties par vitamīnu rezervēm mūsu organismam. Optikas salonu „Metropole” optometriste Ieva Rikena iesaka galdā celt acīm īpaši labvēlīgus produktus. Luteīns un zeaksantīns ir divi lieliski antioksidanti, kas sastopami daudzos dārzeņos un ir vitāli svarīgi tādām acu struktūrām kā lēcai, tīklenei un jo sevišķi tās centrālajai daļai - makulai. „Tieši tādēļ, sarūpēsim kā ikdienas, tā svētku galdam ne vien ierastos cepešus, šķovētus kāpostus un citus „smagākus” ēdienus, bet arī dārzeņus un veselīgus našķus, kas pavisam noteikti nāks par labu ne vien vispārējai veselībai, bet jo īpaši - mūsu acīm”, aicina optikas salonu „Metropole” optometriste I.Rikena.

Kāļi, spināti, skābenes, rāceņi – dabīgo antioksidantu avots

Luteīns un zeaksantīns aizsargā acis no augstas enerģijas gaismas viļņiem, kas diemžēl ir arī saules gaismas spektrā. Pētījumi rāda, ka cilvēkiem, kuri ikdienā lieto luteīnu saturošus pārtikas produktus, lēnāk attīstās tādas ar novecošanu saistītas acu slimības kā katarakta un makulas deģenerācija. Lai arī nav noteiktas luteīna un zeaksantīna vispārējās diennakts devas, Amerikas Optometristu Asociācija iesaka uzņemt 10mg luteīna un 2mg zeaksantīna ik dienas. Visvairāk luteīna ir kālī. Vienā tasītē rīvēta kāļa ir gandrīz 25 mg luteīna. Tas nozīmē, ka, ēdot pusdienas, tomāta šķēlītes vietā varam uzlikt ēdamkaroti rīvēta kāļa, lai acis top veselīgākas! Vēl šīs labvēlīgās vielas ir arī spinātos (20,4mg), skābenēs (14,6mg) un rāceņos (12,2mg). Mazāk luteīna ir kukurūzā un brokoļos, taču pietiekami, lai pabarotu Jūsu acis ar tik nepieciešamo antioksidantu.

Luteīna un zeaksantīna „kokteilim” pievienojam arī E-vitamīnu

Krāsainās un šokolādes konfektes iesaku iemainīt pret E-vitamīnu saturošiem našķiem, piemēram, riekstiem. Visvairāk E-vitamīna ir diedzētos kviešos, kur 100 gramos diedzēto graudu ir 95 individuālās devas. Cilvēkam ikdienā nav nepieciešams vairāk par 25, tāpēc droši varam izvēlēties pēcpusdienas našķa vietā sauju mandeļu, lazdu riekstu vai saulespuķu sēklu.

Cinks – veselīgai nervu sistēmai

Arī cinks ir nepieciešams veselām acīm, jo tas rūpējas par nervu sistēmas pareizu darbību, kā arī ir iesaistīts acs pigmenta- melanīna veidošanās procesā. Šis pigments pasargā acs tīkleni no nekontrolēti liela gaismas daudzuma. Tāpat arī tīklenes centrālajā daļā makulā cinka koncentrācija ir augsta, kas liecina par to, ka arī cinks mums ikdienā ir nepieciešams, lai redzētu labāk. Cinka pastiprināta uzņemšana ikdienā samazina risku attīstīties makulas deģenerācijai. Pieaugušam organismam būtu nepieciešams uzņemt 8-11mg cinka dienā, tāpēc, ja iespējams, varētu sevi palutināt ar 1 austeri (12mg), 200 gramiem liellopa gaļas (10.4mg) vai 400 gramiem omāra. Ja tomēr cūkgaļa Jums ir pieejamāka, tad jārēķinās ar gandrīz 500 gramiem dienā vai katru dienu jāizdzer 1 litrs jogurta.

Lai arī kādu Jūs izvēlētos savu svētku ēdienkarti, noteikti paturiet atmiņā acīm svarīgos produktus, un pakāpeniski iekļaujiet tos savos ēšanas ieradumos. Atcerieties - pilnveidojot savu uzturu, mēs varam attālināt ar acīm saistītās saslimšanas vai no tām izvairīties pavisam!