Ieskats Turcijas augu pasaulē

Ieskats Turcijas augu pasaulē

22. Apr 2014, 15:39 nosiguldas nosiguldas

Tikko esmu atgriezusies no ceļojuma pa Turciju. Visus ceļojuma aprakstus varēsiet izlasīt  http://darznieksiesacejs.blogspot.com/, bet mazu ieskatu došu jau tūlīt.

Kā parasti saka, katram savs. Viens meklēja paklājus, bet es spraudeņus un sēklas interesantiem augiem. Tad nu tā ir pienācis laiks padalīties ar to skaistumu, ko esmu ieguvusi. Spraudeņus vedu čemodānā, iepakotus pudelītē un slapjā zeķē. Vienīgā doma bija, kaut nu tie nebūtu kādi aizsargājami augi. Bet viss tomēr beidzās labi un atvestās sēklas jau iesētas, bet spraudeņi sagatavoti apsakņošanai.



Pirmo, ko es gribēju atvest bija īsta citrona un apelsīna sēkliņas. Tas ir no gataviem augļiem. Ar citronu problēmu nebija, bet apelsīniem atradām tikai vienu sēkliņu. Vai zinājāt, ka apelsīnu arī veikalā jāizvēlas mazākus un nesmukākus tie ir saldāki, bet lielie skaistuļi parasti ir ar biezu mizu un skābi.

Vai zināt kas ir Mušmula, es arī nezināju, tie ir pirmie pavasara augļi, kas ienākas Turcijā. Pēc garšas nedaudz skābeni, pēc konsistences, kaut kas līdzīgs aprikozei. Lai nu kā kauliņu jau ievietoti podiņā, kas sanāks, tad jau redzēsim. 

 


Vēl kāds ļoti interesants augs ir Kalistemone. Arī šī neparastā auga sēkliņas es atvedu un jau paspēju izlasīt, ka šo augu var audzēt puķupodā.

 https://www.youtube.com/watch?v=LR99v5byUYw

Mani pārsteidza kāds cits augs, kas bija apvijis palmu . Es Jūs noteikti nepārsteigšu, jo arī šī vīteņauga spraudenis ir atvests. Pēc lapām atgādina istabas jasmīnu, pēc ziediem sīkziedu rozīti, nesmaržo. Bet izskats ir vienkārši pasakains.

 


Atvedu arī vienu no efeju paveidiem un vīģes koka spraudeni. Tas ir mans sens sapnis, jo es zinu, ka ieaudzēt to ir ļoti grūti, tagad varu pateikt, kā tas darāms, jaunie dzinumi aug uz saknēm, tas arī ir stādāmais materiāls.Vai ieaugs, redzēsim, bet cerība protams mirst pēdējā.

Par šo augu runājot, to iegūt bija visgrūtāk, bet redzot attēlu, Jūs mani sapratīsiet. Tas ir sukulents un aug visneiedomājamākajās vietās. Ari pie jūras pludmales. Mazu zariņu esmu ielikusi iesakņoties un ļoti ceru, ka manas pūles nebūs veltīgas.


Es jau rakstīju, ka Turcijas daba ir fantastiska un man bija iespēja to redzēt ziedos. Pirmo reizi redzēju Eikaliptu un to kā tas zied.

    Iesnas noņēma kā ar roku. Tāpat redzēju zīdkoku, kas mani izbrīnīja zīdkoka augļu tēju redzēju tikai divās vietās un tā bija pat ļoti dārga, lapu tēju neatradu vispār. Zīdkoka lapu un augļu tēja ir labs palīgs tievētājiem un cukurslimniekiem.


Es vēl jo projām domās esmu tur. Sākām savu ceļojumu pie citroniem un apelsīniem, tad nokļuvām vietā kur vēl viss tikai gatavojas pavasarim, kā pie mums un nobraucot 100 kilometrus, mūs jau cienāja ar jaunajām zemenēm.

Ogas lielas un skaistas, tika smarža neizteiktas un garša nekāda. Mūsu ogas ir daudz garšīgākas. Toties šīs ir izturīgas un ir iespējams tās transportēt. Pie tam ķīmija tur netiek izmantota, tā ir tāda šķirne. Lai nu kā savu zemeņu kilogramu izbaudīju no sirds.