Ieprogrammē savu nākamo gadu: vasaras saulgriežos pin vainagu

Ieprogrammē savu nākamo gadu: vasaras saulgriežos pin vainagu

23. Jun 2022, 13:12 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai zini, kādēļ vasaras saulgriežos vainagā jābūt trejdeviņiem ziediem? Kā pareizi to uzpīt? Speciāli Sieviešu Klubam stāsta Ventspils muzeja pedagoģe – zāļu sieva Līga Reitere. 

Kādus ziedus pīt vainagā?

Jo vairāk vainagā puķu, jo greznāks un bagātāks tas ir. Trejdeviņu ziedu vainags ir tāds, kurā likts zieds aiz zieda, kas sakārtoti vairākās kārtās. Šādu vainagu var uzpīt tikai tāda meitene, kura nav bijusi slinka – kura ir apstaigājusi pļavas, laukmalas, mežmalas un tur savākusi puķes!

Tās meitenes, kuras tirgū nopirkušas vienu rudzupuķu ziedu bunti un no tās uzpinušas greznu vainagu, patiesībā radījušas ļoti nabadzīgu vainagu, jo tajā ir tikai viens ziedu veids!

Ja vainagā iepīti daudzi un dažādi ziedi, tas dod spēku un enerģiju. Šāds vainags simbolizē arī bagātību (ne tikai naudas ziņā, bet arī tradīciju – tas simbolizē cilvēka iekšējo bagāto garu, izkopto iekšējo pasauli)

Daudzām zālītēm ir sava nozīme. Piemēram, par sievietes veselību rūpējas raspodiņš, par skanīgu balsi - āboliņš, bet pret daudzām kaitēm līdz pelašķis.

Tad, ja Jāņu vainagā likti trejdeviņi ārstniecības augi, grūtā brīdī izžuvušo vainagu var noņemt no āķa (droši vien taču vainagu saglabāsi nākamajam gadam, vai ne?), to savārīt tējā un sevi dziedināt. Tādēļ Jāņu vainagā neliek nevienu indīga auga stiebriņu!

Kādēļ trejdeviņi ziedi?

Liekot vainagā ziedus, svarīgi, lai tie tiktu kārtoti jaukti, nevis vienā maliņā iepīt rozes, bet otrā pusē – tikai āboliņu. Puķes jāliek jaukti tāpēc, lai dzīvē viss nāktu un ietu, notikumi rindotos viens aiz otra. Lai katra diena nebūtu līdzīga vakardienai, lai katra nākamā būtu citādāka par iepriekšējo! Vēl ziedu izkārtojums vainagā simbolizē bagātību. Notikumiem, sajūtām, piedzīvojumiem un tradīcijām bagātu dzīvi!

Tāpat kā dzīvē bieži vien nevar paredzēt, kādi notikumi nāks pēc laika, arī meitai, ejot pļavā lasīt puķes, viņa nevar zināt, kuram ziedam uzskries nākamajam. Acis iekāro un roka stiepjas pēc konkrētā zieda, kas pēc tam tiek iepīts vainagā. Tam, tāpat kā dzīvei, vajag ļauties!

Galvenais, lai pinot vainagu, galu galā, tas būtu īsts un patiess. Sievietei galvā jāliek tāds vainags, kas radies neliekuļojot, nevis pārspīlējot – ļoti pareizi, gluži vai pa centimetriem precīzi pinot. Tam jābūt dabīgam un īstam – tādam pašam kā dzīve, kas rit savu gaitu

Reizēm dzīvē nevar zināt, ko jaunu nesīs rītdiena, un arī vainagā ikreiz ir kaut kas, ko ieraudzīt no jauna. Tāpat arī puisim, skatoties uz vainaga nesēju – jauno sievieti, viņš nespēj meiteni uzreiz iepazīt pilnībā – puisim viņu gribētos iepazīt vēl un vēl, runāt un atklāt ko jaunu. Tik bagātam jābūt arī Jāņu vainagam, kurā saskatāma cilvēka dzīve!

Tas mums atgādina par to, ka sākums ar beigām ir kā viens veselums un, ka pinot ziedu aiz zieda, katram no tiem ir sava vieta – tāpat kā katram no mums – sava vieta citu cilvēku vidū.

Kā pīt vainagu?

Pinot vainagu, lieto vairāk zaļumu, sastiprini augus ar augiem – lieto visu dabīgo! Daudzi joprojām izmanto diegu, tomēr pareizi vainagu būtu sastiprināt, piemēram, ar smilgām.

Centies ievērot, lai pie zieda būtu sprīža garuma kātiņš – garāks pat nav nepieciešams. Ja puķu kātiņi būs gari – tie sāksies ar vainaga iesākumu un turpinās līdz tā beigām – pie vainaga beigām tas būs resns kā striķis, bet sākumā – tievs kā smalks pavediens. Lai tavs Jāņu vainags pinot nekļūtu pārāk resns, pēc tam nespiestu galvu un nenomāktu, ziedu kātus savlaicīgi jāīsina!

Ņem ziedus ar sprīža gariem kātiņiem un, piepinot nākošos, iepriekšējie jau būs beigušies. Tad pinums nekļūs pārāk resns?

Katram ir sava vieta sākties un savs laiks beigties. Nevajag vainagā likt tik garus kātus, cik tik var sagrābt un tad censties izvilkt līdz beigām! Arī dzīvei ir savs sākums un savas beigas un, kad viens cilvēks aiziet, nāk nākamais, bet viss mainās pakāpeniski. To var redzēt arī vainagā! Pakāpeniski tiek iepīti arvien jauni ziedi, kamēr citi jau sen ir ievijušies.

 Māmiņu Klubs 

Kā tu parasti sev pin Jāņu vainagu? No kādiem ziediem tas vīts un kā sastiprināts?