Ieklausies ārsta padomā: sargi savu imunitāti!

Ieklausies ārsta padomā: sargi savu imunitāti!

15. Jan 2016, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas īsti ir imunitāte? Kas to parasti samazina un ko darīt, lai visu ziemu iztiktu bez saaukstēšanās slimībām, Sieviešu Klubs sīki un smalki izjautā klīnikas Alma ģimenes ārstu Andri Lasmani. 

Imunitāte, tā ir organisma aizsardzības spējas pret dažādām infekcijām, pret slimībām, kuras izsauc mazi mikroorganisma – gan vīrusi, gan baktērijas. Parasti imunitāte veidojas no divām daļām – dažāda veida bioķīmisko mehānismu, kas atrodas visos audos, bet visvairāk tieši asinīs, un otra – mākslīgi izsaukta ar kādu vakcīnu vai jau pārslimotu slimību. Organismā tad veidojas aizsargvielas, kas pasargā no iespējamas saslimšanas.

Zem vārda imunitāte parasti saprotam frāzi – organisma veselība. Bet, patiesībā, lai būtu veselas un ar augstu imunitāti, ir jārūpējas par vairākiem aspektiem: veselīgu dzīvesveidu, uzturu, norūdīšanos, fiziskajām aktivitātēm, sabalansētu dienas režīmu.

Viens no biežākajiem faktoriem, kādēļ krītas imunitāte, ir organisma negatīvi pārdzīvojumi un emocijas. Tāpat imunitātes biedi ir kāda vispārēja organisma saslimšana, pārpūle, mazkustīgs dzīvesveids, smēķēšana, alkohols, narkotikas, arī tas, ka pārāk maz laika uzturamies svaigā gaisā.

Lai savam organismam palīdzētu izvairīties no ziemai raksturīgajām saslimšanām, uzturā lieto vairāk dārzeņu un augļu. Ievēro sabalansētu dienas režīmu. Vismaz trīs reizes nedēļā savam organismam nodrošini arī fizisku slodzi, katru reizi vienu stundu. Tā, lai palielinātos pulss par 20 reizēm minūtē. Ja normāli cilvēkam ir ap 60 sitieniem minūtē, tad slodzes brīdī vajadzētu būt vismaz 80. Šādi paātrinoties asinsritei, organisms veiksmīgāk spēj atbrīvoties no toksīniem. Rodas tonuss un enerģija.

Ja vēlies, vari uzsākt arī vitamīnu kūri. Organismam vislabākie būs tie vitamīni, kuros ir pēc iespējas lielāks vitamīnu klāsts. „Bet ir ļoti daudzi cilvēki, kuri arī ziemā vitamīnus nelieto. Normāli ēd un veselīgi dzīvo un pa ziemu neslimo. Jūtas enerģiski un ir veseli,” speciālists stāsta stāstu no pieredzes, šādi pievēršot uzmanību nepakļauties dažādu vitamīnu mārketinga trikiem. 

Sieviešu Klubs

Kā tu šobrīd rūpējies par savu un savas ģimenes veselību?