Iedvesmotas skrējienam: vai TU skriesi kādā no šī gada skrējieniem?

Iedvesmotas skrējienam: vai TU skriesi kādā no šī gada skrējieniem?

30. Apr 2015, 19:18 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tas brīdis ir klāt, sācies lielais skrējienu laiks – Sieviešu skrējiens, Lattelecom Rīga maratons un, protams, daudzie skrējieni dažādās Latvijas pilsētās. Tāpēc pirms šiem lielajiem notikumiem daži vērtīgi ieteikumi, ko ņemt vērā, piedaloties:

Tāpat kā pirms individuāliem skrējieniem, arī kopīgos skrējienos būtiski ir iesildīties, jo iesildīšanās paaugstina ķermeņa temperatūru, kas palīdz organismam sagatavoties gaidāmajai slodzei. Ja esi pieradusi to darīt pati, tāpat ar mierīgām, plūstošām kustībām vari iesildīties kopīgajā skrējienā. Ja neesi to darījusi, tad var izmantot iesildīšanos, kādu rāda visiem kopā pirms skriešanas.

Pēc skrējiena svarīga ir atsildīšanās. Pēc skrējiena ir svarīgi turpināt kustēties. Kaut vai lēnām iet. Ja cilvēks uzreiz strauji apsēžas, organismam tas ir šoks, jo sirds, visi muskuļi vēl darbojas pilnā slodzes režīmā. Palēnini skrējienu, pastaigājies, padzeries, izstaipies, atsildies, ja seko līdzi pulsam, tad piefiksē, vai tas ir tāds pats, kā pirms skrējiena, un ja vēl nepieciešams, tad apsēdies un izbaudi paveikto.

Svarīgs ir arī ēdiens, ko uzņem skrējiena dienā – nevajadzētu ne pārēsties, ne badoties. No rīta var apēst spēkus dodošo pilngraudu auzu pārslu putru, bet kādu pusstundu pirms skrējiena vislabāk uzņemt ātros ogļhidrātus – musli batoniņu, banānu – tie ātri dod enerģiju un palīdz skriešanas laikā. Tāpat uzreiz pēc skrējiena noder banāns vai sulas glāze. Vēlāk lietderīgi uzņemt ēdienu, kas satur olbaltumvielas, jo tās palīdz muskuļiem atjaunoties – piena produkti, zivis, olas, pākšaugi.

Noteikti jāpadomā par šķidruma uzņemšanu. Ar ūdeni nevajag pārspīlēt, lai skrienot arī nav gluži jādomā, kur pa ceļam atrast kādas labierīcības, tomēr šķidrumu uzņemt vajag – tas var būt arī speciālais dzēriens, kas paredzēts tieši fiziskas slodzes laikā. Alkohols gan nav savienojams ar skriešanu. Arī iepriekšējā dienā ar tā lietošanu jāuzmanās.

Apģērbam ir nozīme. Protams, vislabākais ir sporta apģērbs, kas ir elpojošs, viegls un temperatūru regulējošs. Īpaši svarīgi ir apavi, jo tie mazina triecienu, ko saņem organisms, skrienot pa asfaltu. Bet ņem vērā, ka laikapstākļi var būt neprognozējami, tāpēc izvēlies tādu apģērbu, lai kļūstot karstākam, var kaut ko novilkt nost un kaut vai apsiet ap gurniem vai ja sāk līt, gluži uzreiz neizmirksti līdz kaulam.

Ja esi pieradusi skriet viena un daudzie cilvēki var likties pat traucējoši, izveido savu mūzikas listi un klausies, kamēr skrien. Ņem vērā, ka dziesmas vari likt atbilstoši savam skriešanas ritmam, ja sākumā skrien lēnāk, tad mierīgākas, kad skrien ātri, atbilstoši dinamiskas un uz beigām, kad iespējams jau paliek grūtāk, dziesmas, kuras uzmundrina un palīdz palikt skriešanas ritmā.

Ja skrien ar draudzeni, tas ir labs veids, kā novērot, vai viss ir labi, kamēr skrien – ja vari pat mierīgi sarunāties, organismam ir normāla slodze, pulss ir normāls. Tāpat varat viena otru novērot, vai pareizi elpojat, pārāk nesakarstat, neparādās kādas veselības problēmas, neveidojas baltais trīsstūrītis ap muti. Sārtums vaigos, viegls nogurums ir pieļaujams, bet nedrīkstētu būt asas sāpes muskuļos, galvas reibšana, nelaba dūša.

Vienmēr atceries, vissvarīgākā esi tu pati – nav svarīgi, cik ātri vai lēni skrien pārējie, vadies pēc savām sajūtām, sev patīkamā skriešanas tempa, lai justos labi, lai nebūtu pa grūtu, lai arī pēc skrējiena varētu smaidīt. Ja nepieciešams, kādu laiku vari pastaigāt vai skriet lēnāk – galvenais, lai jūties labi.

Un, protams, no visas sirds izbaudi šo īpašo kopības sajūtu, kad smaidīgu, laimīgu un iedvesmojošu skrējēju ir tik daudz, kuru vidū esi arī tu!