Iedvesma sarūpēt dabīgus, veselīgus gardumus bērniem

Iedvesma sarūpēt dabīgus, veselīgus gardumus bērniem

09. Jul 2016, 12:23 ViKrEm mamma ViKrEm mamma

Tagad, kad jau otro vasaru dzīvojam savā mājā, pie dabas, pie upes, kad katru rītu mostamies ar putnu čivināšanu un miera sajūtu, radusies arī iedvesma ņemt no dabas to, ko tā sniedz. Manī bija radies stereotips, ka ievārījumu, sīrupu vārīšana ir nogurdinoši sarežģīts process, bet īstenībā - vienkārši. Vajadzēja tikai pamēģināt.

Pirmais, ko mēģināju, bija zemeņu ievārījums. Izdevās! Tas bija tāds gandarījums, ka protu arī es, ne tikai mammas internetā, omītes. Tad nu nolēmu izkāpt no rāmjiem un sākt eksperimentēt ar garšām, padarot šo ievārījumu veselīgāku, ar vitamīniem bagātāku, gāju darzā meklēt iedvesmu un nolēmu zemeņu ievārījumam pievienot piparmērtras lapas, tā kā arī ikdiena daudz uzturā lietojam ingveru, tad nu arī pierīvēju klāt ingveru. Lieliska garša, pēcgarša. Bērniem ar nodomu neteicu sastāvdaļas, jo ingvers viņiem šķiet kā zāles tējai un noteikti ne sabiedrotais ievārījumam, viņi nezina, ka arī šašlika madinādei parasti pievienoju ingveru. Noputotās putiņas devu bērniem testēt un sanumurējām bļodiņas. Viennozīmīgi balsošana beidzās sekojoši: uzvarētājs - zemeņu, piparmētru, ingvera trauciņš, tad ķirši-ingvers-piparmētra, tad parastās zemes un tad nektarīnu-melleņu ievārījums, bet visi esot lieliski.

Tad nu āķis lūpā un vēlme ziemas sezonai sarupēt arvien vairāk vitamīnu. Braucot uz darbu 6km caur mežu, kas ir ikdiena mūsu ģimenē, pamanīju liepziedus, nolēmu atpakaļceļā no darba vakarā tos salasīt. Kopā ar lielāko meitiņu to arī paveicām, un ziņiet, viņai ļoti patika tas, ka viņa ievāc liepziedus, lai ziemā visa ģimene būtu vesela, lai aukstos ziemas vakaros mēs sildītos ar dabīgu tēju, ievāktu mežā un pašu rokām.

Nākamajā dienā nolēmām iet priežu čiekuru medībās ( zaļo čiekuru medībās), izskatījās, ka šis darbiņs būs sarežģīts, jo čiekuri ir augstu, līdz ar to piekļūšana tiem - sarežģītāka. Nolēmām ar vecāko meitiņu piestāt priežu mežiņā un tur nu šo zaļo čiekuru paradīze - priedītes zemas, jaunas un čiekuru daudz. Salasījām  5l spaini un devāmies mājās mēģināt izvārīt dabīgās zālītes ziemai - sīrupu klepus ārstēšanai un imunitātes stiprināšanai, jo ģimenē mammai imunitāte ir jāstiprina pastāvīgi sakarā ar onkoloģisko saslimšanu, tētim jākrāj spēks darba sezonai, bralis ir sportists un, lai veiksmīgi sportotu jābūt veselam, bet abas māsiņas ik pa laikam skolā un bērnudārzā saķer kādu vīrusu, tādēļ arī viņām jābūt spēcīgai imunitātei, lai ar visiem apkārt esošajiem "draņķiem" cīnītos pašu spēkiem. Sapratu, ka šis nebūs ātrs process, būs jānodorošinās ar pacietību vairāku stundu garumā, bet tas nekas, jo tieši tajā vakarā gaidījām labas ziņas no onkuļa pāri okeānam un šis bija lielisks veids, kā šo gaidīšanu saīsināt. Dezinficējām burciņas, apmaisījām sīrupu un tuvu pusnaktij tas bija gatavs, jāteic daudz gardāks par aptiekā nopērkamajiem pretklepus sīrupiem, kuri ir gatavoti kaut kur rūpnīcās, bet šeit -mammas un māsas lasīti čiekuriņi, mazgāti, ar rokām apmīļoti, izmantots pašu mājas ūdens no spices, vārīts ar labām domām. Kur nu vēl vairāk var ko vēlēties. Sīrupu nokāsām caur sietiņu, bet čiekuriņus karamelizējām un salikām burciņās, lai ziemā pie tējas izmantotu.

Visbeidzot šī rīta mans eksperiments - citronu,laima, piparmētru ievārījums-sīrups. Tā kā man pašai un jaunākajai meitiņai vairāk garšo skābas ogas, ievārījumi, sulas, nolēmu pagatavot ko skābu un atspildzinošu, novarīju laima, citrona sulu, pieliku piparmētras, tad ļāvu nakti nostāvēties, no rīta mostoties nokāsu piparmētru lapiņas, citrona un laima sēkliņas, tad pievienoju ievārījuma cukuru un vārīju. Man ļoti garšoja, vīrs gan teica, ka tas īsti nebūšot viņa gaumē, garša ļoti līdzīga Mahito kokteilim. Varbūt ziemā to pievienosim ne tikai kā sīrupu tējai, vai pankūkām, bet arī kādam kokteilītim.

Iesūtiet arī Jūs, mammītes, savas interesantās receptes, nepieciešamo vitimīnu devas ziemai. Pastāstiet arī Jūsu ģimenes stāstus par gatavošanos ziemai, par veselīgu gatavošanos ziemas sezonai, arī to, kā mazākie ģimenes locekļi iesaistās šajā gatavošanās procesā.  Interesantāko stāstu un recepšu autorēm dāvanas no mūsu ģimenes veikaliņa ViKrEm - kokvilnas cepurītes, vai matu lentas, vai arī skaisti tauriņi puišiem no latviskās kolekcijas. Ja vēlaties iepriekš aplūkot cepurītes, matu lentas, vai tauriņus, ko iespējams laimēt, variet to papētīt www.vikrem.lv