Homeopātija – ar psihoterapiju, lūdzu, nejaukt!

Homeopātija – ar psihoterapiju, lūdzu, nejaukt!

10. May 2017, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

pixabay.com

„Kad dzirdu kļūdainos apgalvojumus, ka homeopātija ārstē līdzīgi kā psihoterapija – ar iedvesmu un ticību, vienmēr smejos, ka tad jau esmu ļoti laba psihoterapeite, jo no smagām slimībām varu izārstēt gan dzīvniekus, kas nemāk runāt, gan zīdainīšus,” joko ārste homeopāte Anna Kaļķe. Kādi vēl mīti Latvijā joprojām ir dzīvi par šo pasaulē arvien populārāko ārstēšanas veidu un kā tos kliedēt 

Mīts. Homeopātija iedarbojas lēni

Patiesībā homeopātija ātri un efektīvi spēj novērst arī nepatīkamus akūtus stāvokļus kā drudzi, gripu, saaukstēšanos u.c. Diemžēl cilvēki bieži pie homeopāta mēdz doties tikai tad, kad problēma ir ļoti nopietna, apstaigāti daudzi ārsti un risinājums nav rasts, vai problēma kļuvusi hroniska. Tāpēc hroniskas saslimšanas, kas veidojušās ilgākā laikā kā alerģijas, ekzēmas u.c., izārstēt ir sarežģītāk un tas prasa ilgāku laiku.

Ikvienā cilvēkā daba ir ielikusi spēju pašam uzveikt slimības. Viss, kas nepieciešams, ir pareizs stimuls, lai šo mehānismu aktivizētu. Veseliem cilvēkiem slimības gadījumā reizēm pietiek ar atpūtu un labu ēdienu, taču daudzi "iestrēgst" fiziskajos, emocionālajos vai garīgajos stāvokļos un paši saviem spēkiem no slimības nevar atgūties. Tad talkā nāk homeopātija, kas dod nepieciešamo impulsu, lai sāktos atveseļošanās. 

Mīts. Homeopātija un tradicionālā medicīna nevar sadarboties

Patiesībā homeopātija var ļoti labi papildināt tradicionālās ārstēšanas metodes. Piemēram, daudziem vēža slimniekiem homeopātiskie līdzekļi palīdz mazināt nepatīkamās blakusparādības ķīmijterapijas laikā. Tāpat homeopātija ļoti labi palīdz mazināt slikto narkozes izraisīto pašsajūtu u.tml. Turklāt homeopātija nebūt nenoliedz tradicionālās medicīnas iespējas palīdzēt kritiskās, dzīvībai bīstamās situācijās. Piemēram, aklās zarnas iekaisuma gadījumā tā noteikti ieteiks pacientam veikt operāciju.

Mīts. Homeopātija ir tas pats, kas fitoterapija vai ajūrvēdiskā medicīna

Patiesībā homeopātija, fitoterapija un ajūrvēda ir alternatīvās medicīnas virzieni, taču tie nekādi nav saistīti. Fitoterapijas pamatā ir ārstēšana ar svaigiem vai kaltētiem augiem. Ajūrvēda ir sens budisma filozofijā balstīts medicīnas virziens  par cilvēka veselības un slimības fiziskajiem, mentālajiem un emocionālajiem cēloņiem. Savukārt homeopātija ir pilnīgi atšķirīga ārstniecības metode, kas pacientu ārstēšanai izmanto destilētā ūdenī vai spirtā atšķaidītas un potencētas vielas - augu, dzīvnieku valsts izejvielas, arī minerālus un to atvasinājumus. Ajūrvēdisko un homeopātisko zāļu lietošanā Indijā ir plaši izplatīta, kas rada maldīgu priekšstatu par to, ka abi terapijas virzieni ir saistīti.

Mīts. Homeopātiskās zāles ir tikai ūdens vai cukurs

Patiesībā visas homeopātiskās zāles tiek izgatavotas procesā, kas ietver aktīvās vielas atšķaidīšanu destilētā ūdenī un potencēšanu jeb enerģisku sakratīšanu. Jo vairāk šķīdums tiek atšķaidīts, jo stiprāka ir tā iedarbība. Potencēšanas rezultātā veidojas molekulu nospiedumi jeb klasteri, kam piemīt spēja šķīdumā sakārtoties - brīvās ūdens molekulas grupējas ap zāļu molekulām, nogādājot ārstniecisko vielu cilvēka organismā. Homeopātija darbojas, stimulējot paša organisma dziedināšanas mehānismus, izmantojot principu „līdzīgs ārstē ar līdzīgu”. Tas nozīmē, ka viela, kas veselam cilvēkam varētu izraisīt slimības simptomus, slimības gadījumā tiek izmantota, lai šos simptomus ārstētu. 

Mīts. Homeopātija ārstē tikai cilvēkus

Patiesībā dzīvnieku ārstēšana, izmantojot homeopātiskos preparātus, pasaulē gūst arvien lielāku popularitāti. Homeopātija piedāvā drošu un budžetam draudzīgu iespēju ārstēt savus mīluļus, piemēram, pasargā no alerģijas, trauksmes, stresa u.c. 

Mīts. Visi homeopātiskie preparāti iedarbojas vienādi visiem cilvēkiem

Homeopātiskie preparāti dažādiem cilvēkiem iedarbojas atšķirīgi atkarībā no katra indivīda personības tipa. Tāpēc vienas un tās pašas slimības ārstēšanai, atkarībā no personības fiziskā, garīgā stāvokļa var tikt nozīmēti dažādi ārstniecības līdzekļi. Visi homeopātiskie preparāti ir dabiski, gatavoti no minerāliem, augiem vai dzīvnieku valsts izejvielām. To skaits mērāms vairākos tūkstošos - pilieni, pulveri, tabletes, graudiņi mazu cukura zirnīšu formā, eļļas, ziedes u.c.

Mīts. Homeopātijas pamatus ikviens var apgūt pats

Ja veselības problēmas ir nelielas, piemēram, gadījies saaukstēties, ikviens tiešām var doties uz Homeopātisko aptieku un izvēlēties līdzekļus pašsajūtas uzlabošanai. Taču, ja slimība ir nopietnāka, noteikti ir nepieciešama ārsta homeopāta konsultācija. Nopietnu diagnožu gadījumos var tikt ieteikti vairāki homeopātiskie preparāti ar dažādu lietošanas ilgumu, kā arī sniegta informācija, ko darīt, kad stāvoklis uzlabojas, vai, gluži otrādi, pasliktinās, – visas šīs nianses var pārzināt tikai ārsts homeopāts.