Iepriekšējā receptē,kad piedāvāju griķu maizcepumus, minēju, ka padomā ir saldie griķu cepumi. Ilgi nespēju gaidīt un cepumi ir realizēti. Mana vīziji ir īstenota. Es jau zināju, ka būs labi, bet nevarēju iedomāties, ka būs satriecoši.
Tā garša ir neaprakstāma, un kādam pat neiedomājama, bet nogaršojot šķiet, ka par maz, lai izgaršotu, lai saprastu. Gribas vēl un nedaudz vēl...
Sastāvdaļas:
1 glāze nevārīti griķi - vārīti nepieciešami 400g
1 ābols
1/2 tēj.k soda
40g sviests
20g eļļa
sauja valrieksti
citrusa miziņas kādas 2 tēj.k
50g nerafinētais cukurniedru cukurs,vai kāds no brūnajiem cukuriem
20g milti kama
80g kviešu milti vai rīsu,auzu,griķu
1 olas dzeltenums
50g kefīrs
2 tēj.k kanēlis
Pagatavošana:
Izvāram griķus labi mīkstus,atdzesējam.Ja griķi ir dienu pastāvējuši ne tikko vārīti vēl labāk. tad tie skaisti samaļas smalkos miltos.
Liekam blenderī griķus, mīkstu sviestu, eļļu , valriektus un citrusa miziņas,norīvētas vai nogrieztas bez baltās daļas.
Visu sablenderējam skaistā viendabīgā massā. Pievienojam kefīru, olas dzeltenumu, cukuru, kanēli, nomizotu, sarīvētu uz smalkās rīves ābolu sodu, izmaisam. Pieberam miltus un maisam mīklu.Tā kā mīkla nedaudz būs lipīga, mīcīt ieteicams ar vinila cimdiem. ja tos ikdienā neizmantojiet un nav, tad mīklu var ielikt maisiņā un apmīcīt, līdz viendabīga.
Kamēr uzsildam cepeškrāsni līdz aptuveni 180 grādiem, tikmēr mīklu ieliekam ledusskapī.
Pēc tam uz virsmas uzberam miltus un izrullējam mīklu.Biezums atkarīgs kādus cepumus vēlamies.Jo plānāk izrullējam jo cietāki cepumi,ja biezāki,tad mīkstāki.
Es parasti rullēju ap 0,5cm, lai cepumi no ārpuses nedaudz cietāki,bet iekšā saglabājas mīksti.
Izspiežam cepumus, forma pēc izvēles.
Liekam uz cepamās plāts.
Iedomājos,ka uzbēršu magones, lai tās pieliptu nedaudz apsmērējam ar ūdei.
Cepam ap 180 grādiem ap 20 minūtēm vai līdz cepumi paliek sausi pēc izskata un cepumu apakšiņas viegli apbrūnējušas.
Liekam uz restes dzesēties.
Mmm,kas par aromātu virmo gaisā...
Tikko ceptus cepumus var apsmērēt ar medu.
Lai cepumi būtu nedaudz interesantāki, piedāvāju tos apsmērēt ar viltoto sokolādi.
Ņemam:
1 banāns
4 dateles
5 žāvētas plūmes
1 tēj.k citrona sula
citrusa miziņas, ja vēlas
2 tēj.k nesaldināts kakao
un ja vēlas apgrauzdēti rieksti,ieteicams nedaudz valrieksti,lai papildinātu jau cepumos esošo garšu
Visu sablenderējam krēmā un iemaisam kakao. Cik tumšs krēms ir atkarīgs no kakako.
Smērējam uz cepumiem.
Vienkārši ideāli cepumi, to nav iespējams aprakstīt, tas ir jānobauda.
Šādi cepumi, manuprāt ir lielisks našķis launagā. Garšīgi, sātīgi, un piedevām veselīgi.
Edot cepumus ir vairākas garšas. Sākuma garša viegli kraukšķīga, grūti nosakāma, tā kā auzu cepumi (ar ne tik izteiktiem valriekstiem kā vienmēr) ,tā kā ne. Tad seko burvīgais citrusu pieskāriens, neuzbāzīgi, bet labi jūtami.
Noslēgumā sasilda kanēļa maigums. Tiešām sanāca ļoti interesanti un neparasti, ka visas šīs garšas neparādās vielaicīgi, bet seko tās cita citai. Šokolādes krēms lieliski piestāv pie cepumiem. Maigas konsistences, ar maziem knifiniem, citrus, valrieksti ,turpina cepumu garšas ķēdi.