Griķu cepumi ar piedevām - 1, 2, 3

Griķu cepumi ar piedevām - 1, 2, 3

16. Jan 2016, 07:37 taschinka taschinka
 Iepriekšējā receptē,kad piedāvāju griķu maizcepumus, minēju, ka padomā ir saldie griķu cepumi. Ilgi nespēju gaidīt un cepumi ir realizēti. Mana vīziji ir īstenota. Es jau zināju, ka būs labi, bet nevarēju iedomāties, ka būs satriecoši.
Tā garša ir neaprakstāma, un kādam pat neiedomājama, bet nogaršojot šķiet, ka par maz, lai izgaršotu, lai saprastu. Gribas vēl un nedaudz vēl...
 
 
Sastāvdaļas:
 
1 glāze nevārīti griķi - vārīti nepieciešami 400g

1 ābols

1/2 tēj.k soda
 
40g sviests
 
20g eļļa
 
sauja valrieksti

citrusa miziņas kādas 2 tēj.k 
 
50g nerafinētais cukurniedru cukurs,vai kāds no brūnajiem cukuriem
 
20g milti kama
 
80g kviešu milti vai rīsu,auzu,griķu
 
1 olas dzeltenums
 
50g kefīrs
 
2 tēj.k kanēlis
 
Pagatavošana:
 
Izvāram griķus labi mīkstus,atdzesējam.Ja griķi ir dienu pastāvējuši ne tikko vārīti vēl labāk. tad tie skaisti samaļas smalkos miltos.
 
20160116070819-30232.jpg
 
 
Liekam blenderī griķus, mīkstu sviestu, eļļu , valriektus un citrusa miziņas,norīvētas vai nogrieztas bez baltās daļas.
 
20160116070834-41709.jpg
 
 
Visu sablenderējam skaistā viendabīgā massā. Pievienojam kefīru, olas dzeltenumu, cukuru, kanēli, nomizotu, sarīvētu uz smalkās rīves ābolu sodu, izmaisam. Pieberam miltus un maisam mīklu.Tā kā mīkla nedaudz būs lipīga, mīcīt ieteicams ar vinila cimdiem. ja tos ikdienā neizmantojiet un nav, tad mīklu var ielikt maisiņā un apmīcīt, līdz viendabīga. 
 
20160116070849-52828.jpg
 
Kamēr uzsildam cepeškrāsni līdz aptuveni 180 grādiem, tikmēr mīklu ieliekam ledusskapī.
 
Pēc tam uz virsmas uzberam miltus un izrullējam mīklu.Biezums atkarīgs kādus cepumus vēlamies.Jo plānāk izrullējam jo cietāki cepumi,ja biezāki,tad mīkstāki.
 
Es parasti rullēju ap 0,5cm, lai cepumi no ārpuses nedaudz cietāki,bet iekšā saglabājas mīksti.
Izspiežam cepumus, forma pēc izvēles.
 
20160116071112-97738.jpg
 
 
Liekam uz cepamās plāts.
 
20160116071146-55444.jpg
 
 
Iedomājos,ka uzbēršu magones, lai tās pieliptu nedaudz apsmērējam ar ūdei.
 
20160116071220-38230.jpg
 
Cepam ap 180 grādiem ap 20 minūtēm vai līdz cepumi paliek sausi pēc izskata un cepumu apakšiņas viegli apbrūnējušas.
 
Liekam uz restes dzesēties.
 
20160116071430-73853.jpg
 
Mmm,kas par aromātu virmo gaisā...
 
20160116071338-85300.jpg
 
Tikko ceptus cepumus var apsmērēt ar medu.
 
20160116071418-98957.jpg
 
 
Lai cepumi būtu nedaudz interesantāki, piedāvāju tos apsmērēt ar viltoto sokolādi.
 
Ņemam:
 
1 banāns
 
4 dateles
 
5 žāvētas plūmes
 
1 tēj.k citrona sula
 
citrusa miziņas, ja vēlas 
 
2 tēj.k nesaldināts kakao
 
un ja vēlas apgrauzdēti rieksti,ieteicams nedaudz valrieksti,lai papildinātu jau cepumos esošo garšu
 
20160116071813-87153.jpg
 
 
Visu sablenderējam krēmā un iemaisam kakao. Cik tumšs krēms ir atkarīgs no kakako.
 
 
20160116071839-36843.jpg
 
 
Smērējam uz cepumiem.
 
20160116071931-98000.jpg
 
 
Vienkārši ideāli cepumi, to nav iespējams aprakstīt, tas ir jānobauda.
 
20160116072020-96865.jpg
 
 
Šādi cepumi, manuprāt ir lielisks našķis launagā. Garšīgi, sātīgi, un piedevām veselīgi.
 
20160116072032-85820.jpg
 
Edot cepumus ir vairākas garšas. Sākuma garša viegli kraukšķīga, grūti nosakāma, tā kā auzu cepumi (ar ne tik izteiktiem  valriekstiem kā vienmēr)  ,tā kā ne. Tad seko burvīgais citrusu pieskāriens, neuzbāzīgi, bet labi jūtami.
 
Noslēgumā sasilda kanēļa maigums. Tiešām sanāca ļoti interesanti un neparasti, ka visas šīs garšas neparādās vielaicīgi, bet seko tās cita citai. Šokolādes krēms lieliski piestāv pie cepumiem. Maigas konsistences, ar maziem knifiniem, citrus, valrieksti ,turpina cepumu garšas ķēdi.
 
20160116072040-19924.jpg