Ginekoloģiskā veselība ir pakārtota tavām emocijām

Ginekoloģiskā veselība ir pakārtota tavām emocijām

29. Dec 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bieži dzirdēts teiciens, ka slimības rodas galvā. Vai arī dzīve attiecībās, kurās izdzisusi mīlestība, var sekmēt veselības traucējumus? Kāda ir sakarība starp sievietes ginekoloģisko un psihisko veselību? Par to Sieviešu Klubs sarunājas ar ārsti - ginekoloģi Ditu Baumani – Auzu. 

Saistība starp kopdzīvi attiecībās ar vīrieti, pret kuru zudusi mīlestība un sievietes veselību var būt ļoti plaša, pārliecināta ginekoloģe.

„Tad, ja sievietes un vīrieša attiecības ir vēsas, izjukušas vai problemātiskas, vispirms tas sievieti skar emocionāli.

Savukārt sievietes ginekoloģiskā un seksuālā veselība ir ļoti atkarīgas no viņas emocionālā fona un psihiskās veselības, līdz ar to, attiecību problēmas ļoti bieži izpaužas arī kā ginekoloģiski traucējumi,” stāsta Dita Baumane – Auza.

Tāpat kā jebkurš stresors, arī neizdevušās partnerattiecības ietekmē gan sievietes menstruālā cikla regularitāti, gan arī dažādas sāpju izpausmes, gan provocē dažādu disfunkciju rašanos, kā arī mastopātijas un pat labdabīgu audzēju veidošanos.

 „Šajā sakarībā var runāt gan par slimību grupām, gan disfunkciju grupām, gan vispārējo ginekoloģisko veselību – tas viss vistiešākajā veidā un ļoti spēcīgi ir saistīts ar sievietes psihisko veselību un emocionālo pašsajūtu!

Neņemot vērā šo sakarību, tēlaini runājot, tas ir tāpat kā dzēst ugunsgrēku, nezinot tā iemeslu jeb izcelsmi. Tad, cīnoties ar kādu ginekoloģisku traucējumu, var iznākt, ka vai nu mēs šim ugunskuram pielejam eļļu un tas uzliesmo vēl krāšņāk, vai arī zinot precīzu problēmas cēloni, to apdzēšam.

Tieši tādēļ savā ginekoloģes praksē esmu nonākusi līdz mākslas terapijai un psihoterapijai, jo daļēji mēs – ginekologi – ar dažādu medikamentu palīdzību arī dzēšam šos ugunsgrēkus. Tomēr papildus tam, ļoti bieži sievietēm ir nepieciešama arī psiholoģiskā konsultēšana vai mākslas terapija, lai sakārtotu sevi vai savas attiecības. Attiecības jau sievietes dzīvē vispār ir ļoti nozīmīgas,” uzsver ginekoloģe.

Tādēļ nav nekāds brīnums, ka tad, ja tajās kā trūkst, ar laiku emocionālās un psiholoģiskās problēmas sākam izjust gluži fiziski, un ļoti bieži, tieši ginekoloģisku traucējumu veidā.

Māmiņu Klubs

Kāda ir tava pieredze - kā tava emocionālā pašsajūta ir ietekmējusi veselību? Vai saistībā ar to esi pieredzējusi kādus veselības traucējumus?