Mēs katra gatavojot ēst izmantojam kādas garšvielas ,lai uzlabotu ēdiena garšu.
Bez visiem zināmajiem pipariem un sāls ir daudz un dažādu garšvielu ,ko izmantot ikdienā.
Man pašai patīk eksotiskas garšvielas. Uz palodzes audzēju nu jau gadu baziliku. Arī sīpols ir ielikt ,lai aug lociņi. Vasarā arī dilles tiek iesētas podiņā,jo dārza jau Rīgā nav.
No pirktajām man ļoti patīk Santa Maria garšvielas.
Ļoti bieži izmantojam šīs
Patīk arī kas pikantāks. Garda vista sanāk ja gatavo ar šīm:
Un arī Vok ēdieni pēdējā laikā ir topā mūsmājās. Dārzeņi ar gaļiņu un rīsi. Tad talkā ņemam šo mēci.
Saldos gatavojot man patīk DR.Oetker firmas palīglīdzekļi. Izmantoju gan cepampulveri, šokolādes glazūras, putukrējuma stindzinātājus, želejas. Produkcija ļoti kvalitatīva un daudzveidīga.
Tādas ir manas mīļākās garšvielas ,ko izmantoju. Padalieties un iesakiet ko gardu arī jūs!
Piekrītu par kartupeļu garšvielu - brīvdienās jau 2x gatavoju krāsnī ceptus kartupelīšus ar šo garšvielu - ļoti garšo. 😀 Gribas vēl...
Zinu, ka citi, taisot gaļas mērces, lieto miltus, taču, lietojot sīpolus 1:1 ar gaļu, sanāk tik superīga mērce bez miltiem, ka saturies 😀 Tas tiem, kas ievēro veselīgo ēšanu 😉
Ui, bez sīpoliem vispār neko nemāku pagatavot. Tie dod ēdieniem pavisam citu garšu.
Mēs lietojam sīpolus, ķiplokus, baziliku, dilles, pētersīļus, puravus, kariju, melnos piparus, piecu piparu maisījumu, sāli, cukuru, sinepes, mārutkus, citronu, etiķi, balzamiko etiķi, kanēli, kariju.
Mans garšvielu groziņš ir pārpils ar dažādām garšvielām, bet pēdējā laika lietotākās: lauru lapas, smaržīgie pipari, 5 piparu maisījums (Santa Maria), citronpipari (Santa Maria, paldies viņu saprātam, ka izņēma beidzot no tiem E621 jeb nātrija glutamātu, jo agrāk saturēja, kamēr citi citronpiparu ražotāji vēl joprojām piemet klāt), ir vidusjūras garšvielu maisījums, ko pievienoju treknākai cūkgaļai, arī karijs, sinepju pulveris, čili piparu pulveris u.c. garšvielas, taču tās tiek lietotas retāk. Lietoju vēl ķiplokeļļu, ja slinkums kādā reizē ķiplokus rīvēt.
Pamatā es visur biezā slānī lieku svaigus ķiplokus un sīpolus - tie ir mani galvenie sabiedrotie. Zupu buljonam attiecīgi ķiploki, sīpoli, lauru lapas, smaržīgie pipari. Pārējais viss jau tā "šad un tad". Es tā visai tradicionāli gatavoju 😀
Tā kartupeļu garšviela jau arī ir kā narkotika, jo satur attiecīgo E, kas rada to vajadzību pēc "vēl un vēl" 😀
Man vislabāk patīk un izmantoju Santa Maria garšvielas - pipari, citronpipari, garšvielas vistas ēdieniem, zivju ēdieniem, gaļas kopējā garšviela, kartupeļu garšviela, kanēlis, vanilīncukurs, karijs un daudzas citas. Kā arī dilles, ķiploki, sīpoli, pētersīļi, baziliks, rozmarīns un timiāns.
"Bet šķiet tās ir kā narkotikas, kad sāk lietot ,gribas vēl un vēl" - diemžēl, ļoti daudzu garšvielu sastāvā ir E vielas (nekad neesmu sapratusi, kāpēc tām tur ir jāatrodas), dažas no tām darbojas kā narkotikas, radot atkarību no šīs garšas ---> rodot vēli ēst vēl un vēl.....
Mans atklājums arī ir kartupeļu garšvielas no santa maria. Bet šķiet tās ir kā narkotikas, kad sāk lietot ,gribas vēl un vēl😃
Ir garšvielas, kuras vienmēr ir manā virtuvē - ķiploks, dille, pētersilis (pēdējie divi arī saldēti), ķimenes, kumins, karijs, kurkuma, piecu piparu maisījums, vasabi pulveris (tieši pulveris, jo tas nemaina garšu un ir uzjaucams tieši tik cik vajag), garšvielu maisījums salātiem - provansa, timiāns (picveidīgajiem), baziliks (ziemā saldētā veidā).
Ir tādas, kuras ir periodiem: Gefro garšvielas (www.gefro.lv), ukraiņu garšvielu maizījumi bez sāls, nopērkami Beta veikalos, šad un tad nopērku pa kādam garšvielu mais'jumam no Saldvas garšvielām - visbiežāk garšvielu medījumam ar kadiķogām.