Kur nu Jāņos bez siera. Piedāvāju savu Jāņu siera recepti.
Sieram vajadzēs;
- 3 l nepasterizēta lauku piena;
- 1 kg biezpiena;
- 3 olas;
- 100 g sviesta;
- apmēram 1 EK sāls;
- ķimenes (apmēram sauja).
Katlā liekam pienu, uzkarsējam gandrīz līdz vārīšanai un iedrupinām biezpienu. Maisot ar koka karoti karsējam uz vidējas uguns līdz sāk atdalīties sūkalas.
Kamēr piens karsējas sakuļam olas ar sāli.
Sietā vai caurdurī ieklājam marli un visu nolejam, paliek biezpiens.
Kamēr biezpiens notek ātri izskalojam katlu, vai ņemam citu un uz mazas uguns liekam kausēties sviestu.
Tad liek iekšā biezpienu, olas, ķimenes un tad kārtīgi maisa, lai ir viendabīga masa.
Maisa visu laiku, lai nepiedeg. Masai jākļūst vijīgai un jāatlec no katla malām. Apmēram 5-10 minūtes.
Gatavo sieru lej ar samitrinātu marli izklātā caurdurī vai bļodā.
Pārklāj ar marli, virsū uzliek slogu un atstāj istabas temperatūrā atdzist. Atdzisušu sieru ar visu slogu liek ledusskapī.
Pēc vairākām stundām vai labāk nākošajā dienā sieru izņem no ledusskapja un iztin no marles.
Siers gatavs.
Labu apetīti!
Līksmu līgošanu!
Vēsma
Kļūdiņa - iedrupina biezpienu.
Gribiet zināt, kas iznāk, ja izmanto pasterizētu pienu? 😃
Kausētais jāņu siers pēc konsistences.
Es pagājušo gadu šo šim sieram izmantoju Kāruma vājpiena biezpienu. Varot arī izmantot pilnpiena, bet neesmu vēl pamēģinājusi. Pagājušo gadu sēju pirmo reizi, sanāca ļoti labs. Šogad 22. jūnijā no rīta puses siešu otro reizi. Gadā reizi jau tik sienu.
Pienu karsē gandrīz līdz sāk vārīties un tad iedrupina pienu, turpina maisot karsēt līdz parādās viegli zaļganīgas sūkalas, tad lej nost.
Es nenosvēru, bet kilograms ir noteikti.
Izejvielu cenu neesmu rēķinājusi, ja interesē parēķini pati, tas ir atkarīgs cik maksā biezpiens, cik piens.
Katrā ziņā lēti nav, jo biezpiens arī ir dārgs.